Kehidupan yang sihat

Cara Mengurangkan Kolesterol dengan Beta Glucan dan Inulin

Tahap kolesterol yang terlalu tinggi dan tidak terkawal dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang serius, dari strok hingga serangan jantung. Salah satu cara untuk menurunkan kolesterol tinggi adalah dengan makan makanan kaya serat, termasuk beta glukan dan insulin.

Kolesterol tinggi boleh disebabkan oleh banyak perkara. Merokok, sering makan makanan segera, dan kurang bersenam adalah faktor yang dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam badan.

Walaupun dapat meningkatkan risiko terkena penyakit berbahaya, kolesterol tinggi sering tidak menimbulkan gejala. Oleh itu, memeriksa kadar kolesterol secara berkala sangat penting, walaupun tidak ada aduan khusus.

Untuk mengurangkan kolesterol tinggi dalam tubuh, ada beberapa cara yang dapat dilakukan, yaitu dengan berolahraga secara teratur selama 30 minit sehari, makan makanan yang sihat, menjaga berat badan yang ideal, dan mengambil ubat untuk mengurangkan kolesterol sesuai dengan cadangan doktor.

Salin itu, anda boleh mengambil makanan tambahan untuk membantu menurunkan kolesterol. Salah satu suplemen penurun kolesterol adalah betaglukan dan insulin.

Kenali BetaGlucan dan inulin

Betaglukan dan inulin adalah sejenis serat yang terkandung dalam pelbagai makanan dan mempunyai pelbagai khasiat, salah satunya adalah menurunkan kolesterol.

Dalam menurunkan kolesterol, betaglukan dan inulin berfungsi dengan mengikat kolesterol yang terdapat di usus kecil, dan menghalangnya daripada diserap ke dalam aliran darah sehingga tidak terkumpul di dalam badan. Selepas itu, kolesterol yang telah diikat betaglukan atau inulin akan dikeluarkan dengan najis semasa buang air besar (BAB).

Selain menurunkan kadar kolesterol, beberapa kajian juga membuktikan bahawa beta glukan bermanfaat dalam menjaga jantung dan sistem imun yang sihat, mengawal kadar gula dalam darah, dan mengurangkan risiko terkena barah.

Bukan itu sahaja, beta glukan Ia juga dipercayai dapat membantu merawat pelbagai penyakit, seperti artritis, alergi, jangkitan selepas pembedahan, dan gangguan pencernaan. Walau bagaimanapun, keberkesanan beta glukan untuk merawat penyakit ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Begitu juga dengan insulin. Bahan ini mampu menurunkan kadar kolesterol, trigliserida, dan gula dalam darah. Selain itu, inulin juga dapat meningkatkan pertumbuhan bakteria baik yang membantu usus berfungsi dengan lebih optimum. Ini menjadikan inulin sering digunakan untuk merawat gangguan pencernaan, seperti sembelit.

Mengurangkan Kolesterol Tinggi dengan BetaGlucan dan inulin

Setiap orang disyorkan untuk mengambil kira-kira 7.5 gram betaglukan dan kira-kira 14 gram inulin sehari. Anda boleh mendapatkan dua bahan ini dari makanan.

Berikut adalah makanan yang kaya dengan betaglukan:

 • Rumpai laut
 • Cendawan, seperti cendawan ganoderma dan shiitake
 • Biji-bijian
 • Oatmeal
 • Barli atau barli
 • Tumbuhan alga / alga

Berbanding dengan betaglukan, makanan yang mengandungi inulin lebih senang diperoleh. Anda boleh memilih satu atau lebih makanan berikut untuk memenuhi keperluan inulin harian anda:

 • Gandum
 • Bawang Merah
 • Bawang putih
 • Daun
 • Asparagus
 • Pisang

Sekiranya pengambilan makanan tidak mencukupi, anda boleh mengambil makanan tambahan yang telah diperkaya oleh betaglukan dan inulin, untuk membantu mengurangkan kadar kolesterol dalam badan. Makanan tambahan ini baik untuk membantu mencegah kolesterol dari menumpuk dalam darah.

Untuk mengurangkan kadar kolesterol dalam darah, ambil suplemen mengikut peraturan dan dos yang tertera di dalam bungkusan, atau sesuai dengan cadangan doktor, dan ikut serta dengan gaya hidup yang sihat. Selain itu, pantau kadar kolesterol darah dengan memeriksa kolesterol secara berkala dan berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found