Kehidupan yang sihat

Inilah 6 Khasiat Minuman Herba untuk Kesihatan

Manfaat minuman herba untuk kesihatan tubuh telah lama dipercayai. Minuman yang diperbuat daripada ramuan dan herba curam juga sering digunakan untuk merawat pelbagai penyakit. Di samping itu, masih banyak faedah yang dapat diperoleh dengan memakan minuman herba.

Indonesia terkenal dengan rempah dan tanaman perubatan. Bahan-bahan ini sering diproses menjadi minuman herba yang kaya dengan faedah dan baik untuk kesihatan tubuh.

Bahan-bahan Minuman Herba dan Cara Membuatnya

Minuman herba sering disebut minuman sihat kerana ramuan yang digunakan mempunyai banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa jenis rempah atau tumbuhan herba yang biasa digunakan dalam membuat minuman herba:

 • Rimpang, seperti halia, kunyit, kencur, dan temulawak
 • Daun, seperti daun sirih dan lidah buaya
 • Batang, seperti serai
 • Kulit kayu, seperti kayu manis
 • Bunga, seperti bunga krisan (kekwa)
 • Sayang

Cara membuat minuman herba agak mudah. Anda boleh membuat satu atau mencampurkan beberapa bahan di atas.

Sebagai contoh, jika anda ingin membuat minuman herba yang berkhasiat untuk meningkatkan daya tahan atau daya tahan, anda boleh menyediakan 2 segmen halia merah, 1 kapur, 3 batang kayu manis, gula merah, dan 3 cawan air.

Inilah cara membuatnya:

 • Basuh semua bahan.
 • Hancurkan halia merah hingga rata.
 • Didihkan air, kemudian masukkan semua bahan dan rebus selama 15 minit.
 • Setelah rebusannya agak sejuk, angkat bahan dan tapis air masak untuk diminum. Anda boleh menikmati minuman herba ini 1½ cawan sehari.

Selain ramuan halia merah, nasi kencur juga terkenal dapat menguatkan imuniti badan. Anda hanya perlu menyediakan 50 gram kencur, 100 gram beras, 3 daun pandan, gula aren, dan air.

Inilah cara membuatnya:

 • Panggang nasi hingga keemasan, kemudian haluskan.
 • Tumis kencur dan gula, kemudian masukkan bersama beras tumbuk ke dalam air. Masukkan daun pandan, kemudian rebus hingga mendidih.
 • Setelah mendidih, sejukkan, kemudian tapis. Anda boleh mengambil nasi kencur ini 2 kali sehari.

Khasiat Minuman Herba untuk Kesihatan

Berkat ramuan yang digunakan, minuman herba mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk:

1. Menguatkan sistem ketahanan badan

Minuman herba yang mengandungi halia atau temulawak dipercayai dapat meningkatkan daya tahan tubuh. Ini kerana sifat anti-radang dan minyak pati yang terkandung di dalamnya dapat melawan bakteria dan melegakan keradangan di dalam badan.

2. Menjaga kesihatan pencernaan

Minuman herba yang mengandungi lidah buaya, halia, atau daun sirih berkhasiat dalam menjaga kesihatan saluran pencernaan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa lidah buaya dapat melegakan gejala keradangan usus, seperti kekejangan perut dan cirit-birit berdarah, sementara daun sirih dapat mengatasi gangguan pencernaan.

3. Mencegah diabetes

Terdapat beberapa ramuan dalam minuman herba yang diketahui bermanfaat untuk mencegah diabetes, seperti kayu manis, krisan (kekwa), kunyit, kencur, dan halia.

Selain itu, ramuan herba ini juga dipercayai dapat menurunkan kadar gula darah pada orang yang menghidap diabetes.

4. Meredakan keluhan haid

Bagi sebilangan wanita, sindrom pramenstruasi (PMS) atau sindrom pramenstruasi cukup mengganggu, malah boleh mempengaruhi aktiviti harian. Minuman herba yang mengandungi kunyit diketahui dapat menghilangkan rasa sakit dan gangguan mood disebabkan oleh PMS.

5. Mencegah barah

Radikal bebas yang berlebihan dalam badan boleh menyebabkan barah. Nah, bahan-bahan yang terkandung dalam minuman herba, seperti kunyit, kencur, temulawak, dan halia, umumnya kaya akan antioksidan yang dapat melawan radikal bebas.

6. Melegakan batuk

Penambahan madu dalam minuman herba dapat melegakan batuk. Anda juga boleh membuat minuman herba dari daun sirih untuk merawat batuk dan selsema.

Terdapat banyak faedah lain dari minuman herba, termasuk menurunkan kolesterol, menjaga hati yang sihat, dan mencegah penyakit kronik. Ini kerana minuman herba yang mengandungi rempah dan tumbuhan herba mengandungi banyak antioksidan, terutama flavonoid dan polifenol.

Namun, dalam membuat minuman herba, anda perlu memperhatikan jenis dan komposisi bahan yang digunakan, serta dosnya. Pemprosesan dan penyampaian juga mesti dilakukan dengan betul agar faedah minuman herba dapat dimaksimumkan.

Selain itu, minuman herba yang anda buat harus digunakan segera dan tidak disimpan terlalu lama.

Sekiranya anda tidak pasti atau tidak mempunyai masa untuk membuat minuman herba sendiri, anda boleh membeli minuman herba bungkusan atau ramuan moden yang dijual di pasaran. Namun, pastikan anda membeli produk yang telah didaftarkan dengan BPOM agar keselamatannya terjamin.

Pilih produk yang dibuat dari bahan semula jadi, tanpa bahan pengawet, tanpa deposit, dan diproses secara higienis agar kualiti, keselamatan, dan faedah terjaga.

Walaupun terdapat banyak manfaat kesihatan minuman herba, ingatlah bahawa minuman ini tidak boleh digunakan sebagai ubat untuk merawat penyakit. Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil minuman herba jika anda mengambil ubat dari doktor, mempunyai keadaan perubatan tertentu, mengandung, atau menyusui.