Kehidupan yang sihat

Inilah khasiat kunyit untuk jerawat dan cara menggunakannya

Manfaat kunyit untuk jerawat patut dicuba. Walau bagaimanapun, penggunaan kunyit untuk merawat jerawat perlu dilakukan dengan berhati-hati, agar anda mengelakkan reaksi alergi dan kerengsaan.

Kunyit dapat digunakan sebagai bahan semula jadi untuk merawat jerawat, kerana terdapat beberapa ramuan dalam rempah ini yang telah terbukti berkesan dalam memerangi jerawat.

Cara mendapatkan khasiat kunyit untuk jerawat juga tidak sukar. Anda boleh menggunakan produk kecantikan yang mengandungi kunyit atau membuatnya sendiri di rumah.

Inilah Khasiat Kunyit untuk Jerawat

Kunyit dapat membantu merawat jerawat kerana beberapa kajian menunjukkan bahawa kandungan kurkumin dalam kunyit dapat membunuh bakteria penyebab jerawat. Sebenarnya, keberkesanannya dalam memerangi bakteria penyebab jerawat diklaim lebih baik daripada ubat jerawat yang mengandungi asam azelaic.

Kunyit juga mengandung zat anti-inflamasi yang dapat membantu mengurangi peradangan pada jerawat, sehingga penggunaannya diyakini dapat membuat jerawat sembuh lebih cepat.

Bukan itu sahaja, bekas jerawat yang mengganggu penampilan juga dapat diatasi. Sebabnya, kunyit mampu membantu menghilangkan parut jerawat, walaupun ini masih perlu diselidiki lebih lanjut.

Cara Menggunakan Kunyit untuk Jerawat

Untuk mendapatkan faedah kunyit untuk jerawat, cara termudah adalah memasukkan rempah dapur ini ke dalam makanan atau minuman yang akan anda makan. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan produk kecantikan yang mengandungi kunyit.

Sekiranya anda masih merasa tidak mencukupi kerana anda tidak menggunakan kunyit langsung ke wajah anda, anda boleh membuat topeng kunyit anda sendiri di rumah.

Kaedahnya cukup mudah. Anda hanya perlu mencampurkan serbuk kunyit, madu, dan air suam secukupnya dalam mangkuk. Kemudian, kacau hingga ketiganya sebati dan membentuk pes.

Selepas itu, sapukan pada kulit yang berjerawat dan biarkan sehingga 10 minit. Bilas dengan air suam, keringkan, dan teruskan rawatan perawatan kulit yang lain, seperti menggunakan toner, serum, pelembap, atau pelindung matahari.

Fahami Kesan Sampingan Penggunaan Kunyit untuk Jerawat

Walaupun penggunaan kunyit untuk merawat jerawat diklaim selamat, anda tetap harus berhati-hati ketika menggunakannya. Sebabnya, rempah dapur ini juga boleh mencetuskan reaksi alergi ketika disapukan pada kulit.

Oleh itu, sebelum menggunakan topeng kunyit pada kulit wajah anda, disarankan agar anda melakukan ujian patch terlebih dahulu. Caranya adalah dengan memakai topeng kunyit ke siku bahagian dalam, kemudian biarkan selama beberapa minit sebelum membilas.

Lihat reaksi yang muncul. Sekiranya kerengsaan, ruam, atau kemerahan muncul pada kulit dalam waktu 24 jam setelah menggunakan kunyit, anda tidak boleh memakai topeng kunyit pada kulit wajah anda, kerana ada kemungkinan anda alah kepada kunyit.

Itulah kelebihan kunyit untuk jerawat dan cara menggunakannya. Sekiranya anda pernah menggunakan kunyit sebagai ubat jerawat tetapi jerawat anda tidak membaik atau semakin meradang, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi.

Pakar dermatologi akan memberikan rawatan mengikut keluhan dan keadaan kulit anda.