Kehidupan yang sihat

Manfaat Quinoa, Si Kecil Sedang Meningkat

Kesedaran orang ramai mengenai pentingnya makan makanan yang sihat, menjadikan quinoa lebih senang. Anda boleh menjumpai quinoa di pasar raya atau pelbagai jenis hidangan yang dijual di banyak restoran.

Quinoa atau Chenopodium quinoa adalah sejenis biji yang menyerupai biji-bijian dengan pelbagai kandungan khasiat. Quinoa mentah tinggi protein dan sembilan asid amino penting. Quinoa juga bebas gluten atau bebas gluten, dan mengandung serat, magnesium, vitamin B, kalium, kalsium, zat besi, fosfor, vitamin E, dan antioksidan.

Pelbagai Kebaikan Quinoa

Dengan pelbagai kandungan nutrisi, penggunaan quinoa dapat memberikan manfaat kesihatan, seperti:

  • Baik untuk pertumbuhan anak-anak

Quinoa mengandungi protein dua kali lebih banyak daripada oat. Pengambilan makanan yang mengandung protein tinggi seperti quinoa adalah penting, kerana protein diperlukan oleh tubuh untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan semasa kecil, remaja, dan selama kehamilan. Kehadiran protein juga penting untuk pembentukan tulang dan tulang rawan, otot, kulit, dan darah.

  • Mencegah kerosakan sel

Quinoa mengandungi antioksidan yang berfungsi untuk mencegah kerosakan sel sehingga penting kehadirannya untuk membantu proses penyembuhan, mencegah penyakit, dan penuaan.

  • Melegakan sakit otot

Kandungan lisin (asid amino utama) yang tinggi dalam quinoa bermanfaat dalam menyembuhkan sakit otot setelah melakukan senaman yang kuat.

  • Baik untuk pengambilan pesakit celiac

Quinoa tidak mengandungi gluten, jadi boleh menjadi pilihan makanan yang baik bagi orang yang menjalani diet bebas gluten, alergi terhadap gluten, dan mempunyai penyakit seliak. Anda yang menderita penyakit seliak harus makan makanan bebas gluten, kerana gangguan autoimun dalam pencernaan.

  • Mengatur kadar gula dalam darah

Kandungan serat yang tinggi dalam quinoa baik untuk kesihatan saluran pencernaan. Dengan memakan quinoa, anda dapat merasa kenyang lebih lama dan kadar gula dalam badan dapat dikawal dengan baik. Ini kerana quinoa merangkumi makanan dengan indeks glisemik rendah.

  • Meningkatkan tahap kolesterol yang baik

Jangan lupa, quinoa juga mengandungi lemak sihat, iaitu lemak mono dan tak jenuh ganda, serta asid lemak omega-3, yang dapat membantu meningkatkan kolesterol baik atau HDL.

  • Membantu melawan radikal bebas

Kandungan mineral dalam quinoa, seperti mangan, membantu tubuh melawan radikal bebas dan membuat tulang kuat. Kandungan zat besi dan fosforus juga berguna untuk menghasilkan tenaga dan mencegah barah.

Quinoa boleh dimasak untuk sarapan, makan tengah hari, atau makan malam. Biji bulat kecil ini cepat masak apabila dimasak dan boleh dijadikan pengganti nasi. Namun, ada petua yang mesti dipertimbangkan ketika memasak quinoa, iaitu mencuci bijirin terlebih dahulu untuk menghilangkan lapisan pahit.

Jangan teragak-agak untuk mengonsumsi quinoa kerana terdapat banyak manfaat kesihatan yang dapat diperoleh. Walau bagaimanapun, bagi anda yang mempunyai alergi terhadap bahan-bahan tertentu atau mempunyai masalah pencernaan, ada baiknya berjumpa doktor sebelum mengambil quinoa.