Kehidupan yang sihat

Manfaat Berkebun dan Merawat Tumbuhan untuk Kesihatan

Selain mengisi masa lapang, aktiviti berkebun dan menjaga tanaman nampaknya mempunyai manfaat yang luar biasa untuk kesihatan kita. kamu tahu. Apakah faedah ini? Ayuh, cari di sini.

Aktiviti menanam adalah aktiviti yang boleh dijadikan hobi atau hobi semangat oleh sesiapa sahaja. Bukan hanya digemari oleh wanita, aktiviti ini juga digemari oleh lelaki. Dengan berkebun dan bertani, anda dapat menanam dan memelihara tanaman yang anda suka, mulai dari pelbagai jenis bunga, sayur-sayuran, hingga buah.

Senarai Manfaat Kesihatan Berkebun dan Menjaga Tumbuhan

Walaupun tidak semua rumah mempunyai halaman untuk menanam tanaman, berkebun tetap dapat dilakukan dengan gaya pertanian bandar, yaitu dengan menggunakan pot bunga, bekas plastik bekas, atau menggunakan sistem penanaman yang tidak ada (hidroponik).

Apa sahaja tempat dan mediumnya, berkebun dan memelihara tanaman mempunyai faedah untuk kesihatan anda, termasuk:

1. Meningkatkan daya tahan

Aktiviti berkebun biasanya dilakukan di luar rumah. Semasa berkebun, badan anda akan terdedah kepada cahaya matahari. Cahaya matahari, terutama pada waktu pagi, menghasilkan sinar ultraviolet atau UV yang apabila menyentuh kulit akan diubah oleh tubuh menjadi vitamin D.

Vitamin D mempunyai peranan penting dalam menjaga sistem kekebalan tubuh anda, sehingga anda tidak mudah sakit. Selain itu, vitamin ini juga berguna untuk meningkatkan penyerapan kalsium yang berguna untuk menguatkan tulang anda, kamu tahu.

Namun, pastikan anda menggunakan pelindung matahari atau topi agar kulit anda tidak terbakar sinar matahari.

2. Menghilangkan rasa bosan dan tekanan

Kegiatan yang sibuk di pejabat atau rutin yang sama setiap hari boleh membuat anda merasa bosan dan tertekan. sekarangUntuk menghilangkan perasaan ini, anda boleh mencuba aktiviti berkebun.

Menanam tanaman yang anda sukai dan melihat kemajuannya setiap hari, dari pertumbuhan tunas, daun, bunga, hingga buah atau sayur yang dapat anda tuai, dapat membuat anda merasa bahagia dan bangga. Tambahan, apabila tumbuh-tumbuhan anda tumbuh dan berkembang, pemandangan di rumah menjadi lebih indah dan menenangkan.

Bukan hanya itu, paparan cahaya matahari ketika anda menanam tanaman atau hanya menyiram tanaman kegemaran anda juga dapat memicu otak untuk melepaskan hormon serotonin, hormon yang dapat meningkatkan mood anda. Jadi, dengan aktiviti sederhana ini, anda dapat merasa lebih baik daripada sebelumnya.

3. Sebagai alat senaman fizikal dan sukan

Sekiranya anda tidak suka bersenam, dengan berkebun sekurang-kurangnya sekali seminggu, anda boleh bersenam tanpa perlu melakukan pergerakan sukar yang tidak anda gemari! Ini kerana berkebun menjadikan anda aktif secara fizikal dan terlatih dalam kekuatan.

Semasa berkebun, anda akan melakukan banyak perkara, dari mengeruk tanah hingga mengisi pasu, memindahkan pasu yang telah ditanam, membaja tanaman, hingga mengangkat baldi air ke tanaman air. Aktiviti ini pastinya membuat anda banyak menggunakan otot dan peluh.

4. Menjaga kesihatan otak

Satu kajian menunjukkan bahawa berkebun dapat menjaga kesihatan otak kerana aktiviti ini akan membuat minda sibuk dan fokus, serta peluang terbuka untuk berinteraksi sosial dengan orang di luar rumah.

Ini sangat baik untuk kesihatan otak, terutama bagi orang tua (tua) yang berisiko besar terkena demensia di kemudian hari.

5. Biasakan makan makanan sihat

Sekiranya anda memilih untuk menanam sayur-sayuran atau buah-buahan semasa berkebun, kemungkinan anda dan keluarga anda akan lebih terdorong untuk makan makanan sihat yang ditanam di rumah anda.

Macam mana boleh jadi? Hanya untuk membesar dan merawatnya memerlukan masa yang cukup lama. Apabila tiba musim menuai, anda dan keluarga akan lebih bersemangat untuk merasakan hasilnya. Di samping itu, hasil panen yang anda hasilkan akan lebih bersih dan bebas dari racun perosak, menjadikannya lebih sihat.

Selain itu, anda juga tidak perlu pergi jauh untuk membeli sayur-sayuran dan buah-buahan kerana anda boleh memilihnya dengan bebas dari kebun ketika mereka sudah masak dan boleh dimakan.

Berkebun memang boleh membuat anda kotor kerana anda harus bermain dengan tanah dan baja. Walau bagaimanapun, faedah berkebun dan menjaga tanaman untuk kesihatan cukup menarik. betul?

Sekiranya anda belum pernah berkebun sebelumnya, jangan ragu untuk memulakannya, OK? Anda juga boleh menjemput ahli keluarga anda yang lain. Manfaat berkebun untuk kesihatan bukan hanya untuk orang dewasa, bahkan kanak-kanak dan orang tua dapat merasakannya.

Namun, ada perkara penting yang mesti anda ingat, iaitu jika anda alah kepada sejenis tanaman atau debunga bunga, anda perlu lebih selektif dalam memilih jenis tanaman yang akan anda jaga. Elakkan tumbuh-tumbuhan yang anda ketahui dengan jelas boleh mencetuskan gejala alergi atau bunga anda yang mempunyai banyak debunga.

Setelah berkebun selesai, anda juga disarankan untuk segera mandi dan menukar pakaian untuk menghilangkan diri dari bahan alergi yang mungkin melekat semasa berkebun.

Sekiranya semasa berkebun, anda mengalami alahan yang menyebabkan pembengkakan pada wajah, sesak nafas, atau bahkan kelemahan, makan atau gunakan ubat alergi yang anda ada. Sekiranya aduan tidak bertambah baik, segera pergi ke bilik kecemasan atau doktor terdekat.