Keluarga

Ekstrak Kurma untuk Penggalak Susu Payudara, Mitos atau Fakta?

Mengalami penyusuan susu ibu adalah mimpi ngeri bagi semua ibu yang menyusu. Tidak hairanlah ibu menyusu begitu rajin memakan makanan atau minuman yang dapat menambahkan susu ibu. Jus kurma adalah salah satunya. Namun, adakah benar jus kurma dapat meningkatkan pengeluaran susu?

Jus kurma adalah cecair kehitaman yang dibuat dari pulpa ekstrak buah kurma. Sama seperti madu, jus kurma mempunyai konsistensi tebal dan rasa manis. Bezanya, jus kurma cenderung kasar dan berserat.

Jus kurma boleh menjadi susu ibu Penggalak

Anggapan bahawa jus kurma boleh menjadi susu ibu penggalak bukan mitos semata-mata. Busui tidak perlu ragu-ragu untuk mengkonsumsi jus kurma setiap hari, kerana buah ini, yang banyak terdapat di Timur Tengah, dapat menyokong pengeluaran susu ibu.

Kurma diketahui mengandungi sebatian sterol yang diperlukan untuk menghasilkan hormon pada ibu menyusu, seperti estrogen, progesteron, dan prolaktin. Hormon ini mempunyai peranan yang sangat penting dalam pembentukan kelenjar payudara dan juga penghasilan susu ibu.

Jus kurma juga merupakan sumber vitamin dan mineral yang baik untuk ibu menyusu dan bayinya. Nutrien yang terdapat dalam cairan ini termasuk karbohidrat, serat, vitamin B6, kalium, kalsium, magnesium, selenium, zat besi, dan tembaga.

Selain itu, jus kurma juga mengandungi antioksidan, seperti sebatian fenolik, yang sangat baik untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan. Itulah sebabnya, jus kurma sesuai untuk dimakan oleh ibu menyusu.

Kelebihan Kurma untuk Ibu Menyusu

Selain dapat meningkatkan bekalan susu ibu, jus kurma juga mempunyai manfaat lain untuk ibu menyusu, iaitu:

1. Mencegah keletihan

Merawat bayi yang baru lahir dapat membuat Busui mudah letih, terutama jika ada saudara yang lebih tua yang masih memerlukan banyak perhatian. Ini tentu juga boleh mempengaruhi pengeluaran susu. Dengan memakan jus kurma, Busui tidak perlu bimbang cepat letih, kerana kurma adalah sumber tenaga yang selamat untuk Busui habiskan setiap hari.

2. Kekalkan daya tahan

Di tengah wabah seperti hari ini, memiliki sistem kekebalan tubuh yang kuat sangat penting agar anda tidak dijangkiti virus Corona atau penyakit lain. Apabila berada dalam keadaan yang sangat baik, Busui akan lebih mudah untuk merawat anak kecil anda, dan anda tidak perlu risau untuk menyebarkan penyakit itu kepadanya.

Jus kurma mengandungi antioksidan yang sesuai untuk dimakan oleh sesiapa sahaja, termasuk ibu menyusu. Dengan memakan jus kurma secara berkala, bukan sahaja susu ibu akan banyak, sistem kekebalan tubuh Busui juga akan dijaga dengan baik sehingga tidak mudah sakit.

3. Menguatkan tulang

Satu kajian menunjukkan bahawa kepadatan tulang ibu dapat dikurangkan sebanyak 3-5 persen semasa menyusui, kerana sebahagian kalsium dalam tulang akan dibawa masuk ke dalam susu ibu.

Oleh itu, Busui sangat disyorkan untuk mengambil makanan atau minuman kalsium, seperti jus kurma, susu, sayur-sayuran berdaun hijau, dan keju dan produk tenusu lain.

4. Mencegah kegemukan

Kerana menyusukan bayi, selera Busui cenderung meningkat sehingga Busui sering lapar.

Hasilnya, Busui ingin memakan pelbagai jenis makanan, termasuk makanan manis yang dapat menambah berat badan. Walaupun sebilangan ibu menyusu biasanya juga ingin menurunkan berat badan.

Walaupun sangat manis, jus kurma mengandungi pemanis semula jadi yang baik dan sesuai untuk dimakan setiap hari. Kandungan mineral dan antioksidan yang baik untuk kesihatan juga membuat Busui tidak perlu risau tentang kenaikan berat badan semasa menyusui.

Setelah mengetahui maklumat di atas, Busui tidak perlu lagi risau untuk memakan jus kurma. Selain dari susu ibu penggalak, faedah lain dari jus kurma juga boleh digunakan oleh Busui semasa menyusu. Namun, pastikan Busui hanya memilih jus kurma asli yang tidak mengandungi pemanis tambahan, ya.

Sekiranya setelah memakan jus kurma Busui, anda masih menghadapi masalah penyusuan, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau perunding laktasi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.