Kesihatan

5 Langkah Menangani Luka Gigitan Anjing

Gigitan anjing sering menyebabkan luka, kecil dan besar. Walaupun boleh berlaku pada sesiapa sahaja, luka gigitan anjing lebih kerap terjadi pada kanak-kanak di bawah usia 5 tahun. Mengendalikan luka gigitan anjing perlu dilakukan dengan betul agar tidak menyebabkan jangkitan.

Sebilangan besar luka gigitan anjing pada kanak-kanak berlaku di kepala dan leher. Pada kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua, luka gigitan anjing lebih kerap terjadi pada lengan dan kaki. Perbezaan lokasi gigitan ini bergantung pada ketinggian anjing dan ketinggian orang yang digigit.

Bahaya Gigitan Anjing

Perkara pertama yang harus anda lakukan setelah digigit anjing adalah menjauhkan diri dari anjing. Ini penting untuk mengurangkan risiko anda digigit lagi. Apabila keadaan sudah jelas, anda dapat mengetahui sama ada anjing itu dijangkiti rabies atau tidak.

Sekiranya anda mengetahui pemilik anjing yang menggigit anda, tanyakan sejarah vaksinasi anjing tersebut. Pastikan mendapatkan nama, nombor telefon, dan maklumat hubungan pemilik untuk doktor haiwan tempat anjing itu divaksin.

Sekiranya anjing yang menggigit anda tidak ditemani oleh pemiliknya, tanyakan kepada orang di sekitar tempat kejadian jika ada yang mengenali pemilik anjing tersebut sehingga anda dapat mengetahui data di atas. Semua data ini diperlukan untuk menentukan sama ada anda perlu mendapatkan vaksin rabies atau tidak.

Luka gigitan anjing boleh menyebabkan keadaan berikut:

 • Jangkitan bakteria

  Mulut anjing sangat kotor dan mengandungi kuman yang boleh menyebabkan jangkitan serius pada kulit yang cedera. Risiko jangkitan lebih tinggi pada orang dengan sistem kekebalan tubuh yang terganggu dan orang yang menghidap diabetes.

 • Kerosakan saraf dan otot

  Gigitan yang dalam dapat menyebabkan kerosakan pada saraf, otot, dan saluran darah di bawah kulit. Risiko ini terdapat pada semua luka gigitan anjing, termasuk luka yang kelihatan kecil seperti luka tikaman.

 • Patah tulang

  Gigitan oleh anjing besar boleh menyebabkan patah tulang, terutama pada kaki, kaki, lengan dan tangan.

 • Rabies

  Rabies adalah jangkitan virus yang serius yang mempengaruhi sistem saraf pusat. Sekiranya tidak dirawat, jangkitan ini boleh menyebabkan kematian.

 • Tetanus

  Tetanus adalah jangkitan bakteria yang boleh membawa maut jika terjadi pada orang yang belum menerima vaksin tetanus

Pertolongan Cemas untuk Gigitan Anjing

Jenis rawatan untuk luka bergantung pada keparahan luka gigitan anjing. Secara amnya, berikut adalah pertolongan pertama yang perlu anda lakukan:

1. Basuh tanda gigitan anjing sehingga bersih

Sekiranya kulit anda tidak cedera, basuh kawasan itu dengan air suam dan sabun. Anda juga boleh menggunakan larutan antiseptik ke kawasan luka untuk mencegah jangkitan.

2. Basuh dan tekan kawasan yang cedera

Sekiranya kulit anda cedera, basuh kawasan itu dengan sabun dan air suam, dan tekan perlahan ke luka untuk membantu menghilangkan dan membersihkan kuman.

3. Balut luka dengan kain

Sekiranya gigitan berdarah, gunakan kain yang bersih dan berikan tekanan lembut pada luka untuk menghentikan pendarahan. Anda juga boleh menutup luka dengan pembalut steril.

4. Mengambil ubat penahan sakit

Sekiranya anda merasa sakit, anda boleh minum ubat penahan sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen, untuk mengurangkan kesakitan.

5. Periksa dengan doktor

Sekiranya terdapat tanda-tanda jangkitan, seperti luka merah, bengkak, hangat, atau nanah, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat antibiotik yang sesuai. Biasanya doktor akan memberi antibiotik, seperti asam amoksisilin-klavulanat, untuk dimakan selama 3-5 hari.

Sekiranya luka terus berdarah walaupun tekanan pada luka selama 10 minit atau darah mengalir dengan banyak dari luka, anda perlu segera dirawat di jabatan kecemasan (IGD).

Anda juga harus berjumpa doktor jika anjing yang menggigit anda tidak mengetahui sejarah vaksinasi rabies, anjing itu kelihatan sakit, atau anda berada di kawasan di mana rabies adalah endemik.

Untuk mengelakkan komplikasi berbahaya daripada jangkitan pada luka gigitan anjing, sebaiknya segera berjumpa doktor, walaupun luka itu kelihatan kecil. Anda perlu memberitahu doktor mengenai sejarah vaksin tetanus anda, kerana luka akibat gigitan anjing juga berisiko menyebabkan tetanus.

Doktor akan memberikan vaksin tetanus sesuai dengan liputan sejarah vaksinasi tetanus anda. Penguat vaksin tetanus harus diberikan jika sudah lebih dari 5 tahun sejak terakhir kali Anda mendapat vaksin tetanus.

Luka gigitan anjing perlu ditangani dengan betul. Juga penting untuk mengesan sejarah vaksinasi anjing yang menggigit anda sebanyak mungkin. Dengan cara itu, risiko komplikasi akibat luka gigitan anjing dapat dikurangkan.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, SpB, FINACS

(Pakar Bedah)