Kehidupan yang sihat

Cara merawat wajah semasa mengandung berdasarkan penyebabnya

Masalah kulit wajah adalah keluhan yang biasa dialami oleh wanita hamil. Untuk mengatasinya, terdapat pelbagai cara untuk merawat wajah semasa mengandung yang boleh dilakukan oleh ibu hamil. Namun, wanita hamil masih perlu berhati-hati kerana beberapa ramuan dalam produk penjagaan wajah boleh membahayakan janin.

Perubahan hormon semasa kehamilan boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit, termasuk kulit wajah. Masalah pada kulit wajah boleh membuat wanita hamil merasa tidak selesa dan tidak selamat.

Namun, wanita hamil tidak perlu risau, kerana terdapat pelbagai cara untuk merawat kulit wajah semasa kehamilan yang boleh dilakukan. Kaedah ini boleh berupa penggunaan produk perawatan kulit wajah, ubat-ubatan, hingga kaedah rawatan tertentu.

Pelbagai Masalah Wajah Semasa Kehamilan

Terdapat beberapa masalah pada kulit wajah yang sering dialami oleh wanita hamil, antaranya:

Jerawat

Kemunculan jerawat semasa kehamilan adalah keadaan biasa, terutama pada trimester kehamilan pertama dan kedua. Terdapat pelbagai jenis, mulai dari jerawat ringan hingga parah.

Jerawat biasanya muncul kerana peningkatan hormon androgen yang kemudian mencetuskan kelenjar minyak pada kulit untuk menghasilkan sebum atau minyak yang berlebihan, menyebabkan jerawat. Selain itu, tekanan semasa hamil juga boleh memburukkan lagi jerawat yang muncul.

Tompok hitam di wajah atau chloasma

Tompok-tompok hitam di wajah juga dapat muncul semasa kehamilan. Punca sebenar keadaan ini tidak diketahui.

Namun, peningkatan hormon progesteron, estrogen, dan MSH atau hormon yang menghasilkan melanosit, dianggap menyebabkan warna kulit menjadi gelap, menyebabkan tompok pada wajah. Pendedahan cahaya matahari juga berperanan dalam penampilan bintik hitam di wajah.

Cara merawat wajah semasa hamil

Untuk merawat jerawat semasa mengandung, wanita hamil boleh menggunakan krim topikal yang mengandungi asid azelaic, asid glikolik, atau sulfur. Namun, sebelum memutuskan untuk menggunakan ubat jerawat dengan ramuan di atas, wanita hamil disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.

Walaupun dikelaskan sebagai selamat digunakan, krim topikal dengan bahan-bahan ini juga dapat meningkatkan risiko masalah kehamilan jika digunakan secara berlebihan.

Sementara itu, chloasma Ia boleh hilang sendiri selepas bersalin. Namun, untuk mengurangkan atau menutup bintik-bintik yang muncul, wanita hamil boleh menggunakan penyembunyikan dan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih.

Penggunaan pelindung matahari bertujuan untuk melindungi kulit dari sinaran UV yang boleh mencetuskan perubahan pigmen kulit.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, wanita hamil juga dapat mencegah munculnya jerawat dan masalah kulit yang lain dengan cara berikut:

  • Bersihkan wajah anda dengan kerap menggunakan sabun muka ringan, sekurang-kurangnya dua kali sehari.
  • Keringkan wajah anda menggunakan tuala lembut dengan menepuk lembut.
  • Elakkan menggosok wajah dengan menggunakan gosok.
  • Gunakan produk kosmetik dan penjagaan kulit wajah yang bukan komedogenik.
  • Elakkan menyentuh wajah anda terlalu kerap.
  • Makan makanan berkhasiat, terutamanya sayur-sayuran dan buah-buahan.

Rawatan yang Harus Dielakkan Semasa Kehamilan

Penting bagi setiap wanita hamil untuk lebih berhati-hati dalam memilih ubat atau produk yang digunakan untuk merawat wajah semasa hamil agar tidak membahayakan keadaan kehamilan.

Berikut adalah beberapa jenis rawatan muka dan teknik penjagaan wajah yang harus dielakkan semasa mengandung:

Dadah

Semasa mengandung, anda tidak disarankan menggunakan ubat jerawat yang mengandungi retinoid. asid salisilik, dan Benzoyl peroksida, kerana boleh membahayakan janin.

Di samping itu, elakkan juga ubat-ubatan yang mengandungi tetrasiklin, tretinoin, dan isotretinoin. Ubat ini boleh mempengaruhi perkembangan janin dan meningkatkan risiko kecacatan kelahiran.

Penyelenggaraan

Sekiranya anda ingin bersantai dengan melakukan spa, disarankan untuk memilih ahli terapi yang berpengalaman dalam menangani wanita hamil. Di samping itu, elakkan rawatan yang menggunakan suhu panas, seperti mandi atau mandi dengan air suam terlalu lama dan sauna.

Sekiranya anda ingin mandi atau mandi dengan air suam, pastikan suhunya tidak lebih tinggi daripada 32 darjah celcius. Beberapa jenis rawatan semasa kehamilan yang boleh dicuba oleh wanita hamil adalah urutan untuk wanita hamil, pedikur, dan manikur.

Peningkatan hormon semasa mengandung boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit, terutama pada kulit wajah. Untuk mengatasinya, wanita hamil perlu berhati-hati dalam memilih produk dan jenis penjagaan. Jangan gunakan bahan atau rawatan yang boleh membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin.

Wanita hamil boleh berjumpa doktor untuk mengetahui cara merawat wajah semasa mengandung dan memastikan sama ada ubat atau jenis rawatan muka yang digunakan sesuai dengan keadaan wanita hamil.