Kesihatan

Pelbagai Jenis Perubatan Sariawan Asli dan Perubatan

Luka canker sering menyebabkan ketidakselesaan bagi penghidapnya, terutama ketika makan. Untuk mengatasinya, terdapat pelbagai sariawan yang boleh anda cuba, mulai dari yang alami hingga yang memerlukan preskripsi doktor.

Luka canker umumnya kelihatan seperti luka putih dengan tepi kemerahan. Keadaan ini boleh muncul di bibir, gusi, lidah, atau bahagian dalam pipi. Sesiapa sahaja boleh mengalami seriawan, dari kanak-kanak kecil hingga orang tua.

Luka canker biasanya hilang atau sembuh sendiri dalam beberapa hari hingga sekitar 1-2 minggu, jadi mereka tidak memerlukan rawatan khas. Namun, untuk mempercepat proses penyembuhan, Anda dapat menggunakan berbagai pilihan ubat sariawan, baik alami maupun perubatan.

Pelbagai Jenis Perubatan Thrush Semula jadi

Sekiranya sariawan yang anda alami agak ringan, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan sendiri di rumah sehingga sariawan dapat hilang dengan cepat, termasuk:

1. Berkumur dengan larutan garam atau baking soda

Walaupun terasa agak sakit, berkumurlah dengan air garam atau serbuk penaik adalah ubat semula jadi yang cukup berkesan. Penyelesaian ini diketahui dapat membasmi bakteria, mengurangi keradangan, dan merangsang pemulihan tisu gusi, lidah, bibir, atau mulut yang terkena sariawan.

Anda boleh membuat ubat kumur semula jadi ini dengan mencampurkan 1 sudu garam atau serbuk penaik ke dalam cawan air. Seterusnya, bilas mulut anda dengan larutan selama 15-30 saat. Ulangi setiap beberapa jam jika diperlukan.

2. Elakkan makanan masam, pedas, masin, atau keras

Apabila anda mempunyai sariawan, anda harus mengelakkan memakan makanan yang boleh menyebabkan kegatalan atau luka pada sariawan, seperti makanan yang terlalu masin, pedas, atau masam. Juga, hadkan makanan keras, seperti kerepek, kerana ia boleh memburukkan lagi sariawan.

3. Menjaga kebersihan mulut

Jangan lupa menjaga kebersihan mulut dengan menggosok gigi dua kali sehari secara berkala menggunakan berus gigi yang lembut.

Sekiranya sakit kanker sangat menyakitkan sehingga tidak membenarkan anda menggosok gigi, gunakan ubat kumur yang berisi klorheksidin. Elakkan ubat kumur yang mengandungi alkohol kerana boleh memburukkan lagi sariawan.

4. Sapukan madu

Menurut pelbagai kajian, madu berkesan untuk mengurangkan kesakitan dan saiz sariawan. Ini kerana madu diketahui mempunyai sifat antibakteria dan anti-radang. Untuk menggunakan madu sebagai sakit kanker, anda hanya menggunakan madu ke tempat di mana sakit kanker muncul 3-4 kali sehari.

5. Menggunakan minyak kelapa

Minyak kelapa dipercayai dapat mengurangkan kemerahan dan kesakitan serta menyembuhkan sariawan yang disebabkan oleh bakteria. Anda hanya menggunakan minyak kelapa pada sakit kanker beberapa kali sehari.

6. Sapukan gel aloe vera

Lidah buaya sering digunakan untuk merawat luka dan mengurangkan kesakitan kerana mempunyai kesan anti-radang. Menurut penyelidikan, penggunaan gel aloe vera dianggap dapat mengurangkan frekuensi sariawan dan mengurangkan saiz sariawan dengan cepat.

7. Menghisap ketulan ais

Luka canker sering menyukarkan anda makan, minum, atau bercakap. Menghisap ketulan ais dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit dan menyebabkan kawasan di sekitar sariawan terasa kebas sementara. Dengan cara itu, anda boleh makan dan minum dengan lebih bebas.

8. Kompres atau minum teh chamomile

Chamomile Ia juga dipercayai dapat merawat sariawan kerana mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan. Anda boleh mencuba ubat sariawan semulajadi ini dengan merendam beg teh chamomile ke dalam air, kemudian pasangkan beg teh ke sariawan yang sakit.

Selain itu, anda juga boleh berkumur dengan teh chamomile beberapa kali sehari. Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa keberkesanannya chamomile untuk merawat sariawan masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Sekiranya ubat buasir di atas tidak dapat menyembuhkan atau membuat sariawan, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Beberapa Pilihan Perubatan Thrush Perubatan

Luka canker yang bertahan lebih dari 2 minggu, cukup besar, atau sangat menyakitkan sehingga menyukarkan anda makan atau minum, sering memerlukan rawatan perubatan dari doktor. Beberapa jenis sariawan perubatan yang boleh diresepkan oleh doktor adalah:

Ubat antibiotik, antijamur, atau antivirus

Luka kanker kadang-kadang disebabkan oleh jangkitan, sama ada bakteria, jamur, atau virus. Oleh itu, untuk mengubati sariawan yang disebabkan oleh jangkitan, doktor dapat memberi ubat mengikut penyebab jangkitan.

Sekiranya disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor mungkin akan menetapkan antibiotik, sementara ubat antijamur diberikan untuk merawat sariawan akibat jangkitan jamur. Untuk merawat sariawan akibat jangkitan virus, seperti herpes simplex, doktor boleh menetapkan ubat antivirus.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk titisan mulut, ubat oral, atau ubat kumur.

Ubat kortikosteroid

Doktor juga dapat menetapkan ubat kortikosteroid, baik dalam bentuk ubat topikal, obat oral, atau lozenges, untuk mengurangi keradangan dan pembengkakan yang disebabkan oleh sariawan.

Pelega kesakitan

Untuk melegakan kesakitan yang timbul akibat sariawan, doktor boleh memberi ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol.

Sebagai tambahan kepada ubat oral, doktor juga boleh menetapkan ubat penahan sakit dalam bentuk anestetik tempatan, seperti lidocaine atau benzocaine. Ubat ini biasanya diberikan jika sariawan menyebabkan sakit teruk sehingga menyukarkan penghidapnya untuk makan atau bercakap.

Anestetik tempatan boleh didapati dalam bentuk ubat kumur, semburan, atau gel untuk disapu di tapak sariawan.

Tambahan

Sebagai tambahan kepada ubat, doktor juga akan menetapkan suplemen pemakanan tambahan, seperti asid folik, vitamin B6, vitamin B12, atau zink, jika diperlukan. Makanan tambahan ini biasanya diberikan dalam kes sariawan yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan.

Cauterization

Cauterization boleh dilakukan dengan menggunakan laser atau bahan kimia (debacterol atau perak nitrat) untuk memusnahkan tisu sariawan. Walau bagaimanapun, langkah ini secara amnya adalah jalan terakhir jika sariawan tidak hilang atau tidak berjaya dirawat dengan ubat-ubatan.

Selagi sakit kanker masih ada, anda disarankan untuk tidak menyentuh sakit kanker dengan tangan yang kotor kerana boleh mengganggu proses penyembuhan dan menyebabkan jangkitan merebak.

Sekiranya pelbagai ubat sakit semula jadi atau perubatan di atas masih belum dapat mengatasi masalah sakit kepala yang anda alami, segeralah berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan selanjutnya.