Kesihatan

Kedutan - Gejala, sebab dan rawatan

Kedutan adalah lipatan, garis, atau kedutan yang muncul di kulit. Keadaan ini merupakan tanda utama proses penuaan. Keriput umumnya muncul pada bahagian kulit yang sering terkena sinar matahari, seperti wajah, leher, lengan, dan tangan.

Punca Kedutan dan Faktor Risiko

Kedutan disebabkan oleh banyak faktor, termasuk:

 • Umur.Seiring bertambahnya usia, keanjalan kulitnya akan berkurang. Pengeluaran lemak dan kolagen yang berkurang akan menjadikan kulit kering dan berkedut.
 • Pendedahan cahaya matahari dan sinar ultraviolet. Sinaran ultraviolet (UV) dalam jangka masa panjang dapat mempercepat proses penuaan kulit. Sebenarnya, lebih daripada 80 peratus kedutan disebabkan oleh pendedahan UV. Ini kerana sinar UV merosakkan elastin dan kolagen pada lapisan kulit yang dalam (dermis). Kerosakan pada kedua-dua tisu penghubung akan menyebabkan kulit kendur dan berkedut lebih cepat.
 • Asap.Nikotin boleh menyebabkan saluran darah di lapisan luar kulit menyempit. Keadaan ini menjadikan aliran darah ke kulit terganggu, sehingga kulit kekurangan oksigen dan nutrien. Lebih dari 4000 bahan kimia dalam rokok juga dapat merosakkan kolagen dan elastin, sehingga mempercepat penampilan kedutan.
 • Ekspresi muka. Kebiasaan mengekspresikan wajah anda juga boleh menyebabkan kerutan. Setiap kali seseorang membuat ekspresi wajah, seperti mengerutkan kening atau menyipit, otot wajah membentuk lekukan di bawah permukaan kulit. Dengan bertambahnya usia, otot muka akan kehilangan fleksibiliti, dan lekukan menjadi lebih kelihatan.

Selain yang disebutkan di atas, penampilan keriput juga dapat dikaitkan dengan beberapa faktor, seperti:

 • Keturunan
 • Kekurangan melanin
 • Perubahan hormon
 • Pengurangan berat.

Rawatan Kedutan

Terdapat beberapa kaedah untuk mengatasi keriput, salah satunya adalah dengan ubat, seperti:

 • Retinoid. Retinoid adalah turunan vitamin A yang diketahui berkesan dalam menangani keriput dan penuaan kulit. Retinoid berfungsi dengan meneutralkan radikal bebas yang dapat mencetuskan pemecahan kolagen, sejenis protein penting yang menjaga kulit sihat dan awet muda. Selain itu, retinoid juga dapat merangsang pengeluaran kolagen.

  Untuk mendapatkan hasil yang diinginkan, adalah lebih baik sekiranya pesakit terlebih dahulu berjumpa doktor. Doktor akan menetapkan retinoid yang betul, sesuai dengan keperluan pesakit. Secara amnya, doktor akan menetapkan krim retinoid yang mengandungi tretinoin.

  Krim retinoid hanya digunakan pada waktu malam, kerana sangat sensitif terhadap sinar UV. Pastikan selalu menggunakan pelindung matahari dan pakaian yang melindungi kulit ketika anda aktif pada siang hari, untuk mengelakkan kesan sampingan seperti selaran matahari. Penting untuk membaca arahan penggunaan dan prestasi ujian tampalan sebelum menggunakan produk penjagaan kulit, termasuk krim retinoid. Ini untuk mengelakkan reaksi alahan pada kulit.

 • Asid hidroksi alfa (AHA). AHA adalah sekumpulan asid yang terdapat secara semula jadi yang terdapat dalam buah, seperti asid laktik atau asid glikolik. AHA berfungsi dengan membuang lapisan atas sel kulit mati, dan meningkatkan ketebalan lapisan dalam kulit.
 • Antioksidan. Antioksidan adalah sebatian yang berfungsi untuk mencegah atau memperlambat kerosakan sel. Sebatian ini boleh didapati secara semula jadi dalam sayur-sayuran dan buah-buahan, atau dalam makanan tambahan buatan. Beberapa contoh antioksidan adalah beta-karoten, lutein, dan vitamin A, C, dan E.
 • Pelembap biasa. Pesakit juga boleh menggunakan krim anti-kerut di kaunter. Walau bagaimanapun, krim ini tidak menghilangkan kedutan, tetapi hanya menyamarkannya.

Kaedah lain untuk merawat kedutan adalah dengan prosedur perubatan, seperti dermabrasi, botox, dan PRP. Setiap prosedur ini mempunyai hasil dan kesan sampingan yang berbeza. Perlu diingat bahawa, tidak ada cara untuk menghentikan proses penuaan kulit. Oleh itu, pesakit perlu menjalani prosedur berulang kali, agar hasilnya berterusan. Beberapa prosedur perubatan untuk merawat kedutan termasuk:

 • Mengupas.Mengupas adalah prosedur pengelupasan asid. Prosedur ini bertujuan untuk menghilangkan lapisan atas kulit, dan menumbuhkan kulit yang baru dan kelihatan lebih muda. Sebilangan asid yang biasa digunakan dalam prosedur ini adalah asid glikolat, asid salisilik, dan asam trikloroasetik.
 • Dermabrasi. Prosedur ini bertujuan untuk mengikis lapisan kulit terluar dengan menggunakan alat khas. Kawasan kulit yang dirawat dengan dermabrasi akan menjadi merah dan sensitif, tetapi selepas itu kulit yang baru dan kencang akan tumbuh.
 • Pelaburan mikro. Sama seperti dermabrasi, microdermabrasion juga bertujuan untuk meremajakan kulit, dengan menghilangkan lapisan kulit terluar. Perbezaannya adalah, jika dermabrasi lebih sesuai untuk pesakit kulit ringan, microdermabrasion dapat dilakukan pada semua jenis kulit.
 • Suntikan botox Jenis A. Suntikan Botox (toksin botulinum) dalam dos yang kecil dapat mengelakkan otot berkontrak. Botox dapat menghilangkan kedutan di dahi dan sekitar mata. Namun, hasilnya hanya bertahan 3 hingga 4 bulan, jadi perlu disuntik semula untuk mengekalkan hasilnya.
 • Laser muncul semula. Kaedah ini bertujuan untuk merangsang pengeluaran kolagen untuk menumbuhkan kulit yang baru dan lebih kencang. Bergantung pada keadaan kedutan pesakit, doktor boleh melakukan terapi ablasi laser atau terapi non-ablasi.
 • Terapi ultrasound. Selain menjadi kaedah untuk mendiagnosis penyakit, ultrasound Ia juga dapat digunakan untuk menghilangkan kedutan. Terapi ultrasound atau ulterapi,sebagai HIFU (ultrasound berfokus intensiti tinggi), dapat merawat kedutan pada wajah, leher, dagu, dan dada.
 • Pembedahan plastik. Salah satu contoh pembedahan plastik untuk wajah adalah facelift atau pembedahan facelift. Dalam facelift, pakar bedah plastik akan membuang lebihan kulit dan lemak di bahagian bawah wajah, kemudian mengetatkan otot dan tisu penghubung di sekelilingnya. Hasilnya boleh bertahan 5 hingga 10 tahun.
 • Suntikan pengisi tisu. Kaedah ini melibatkan penyuntikan lemak, kolagen, atau asid hyaluronik ke dalam kedutan mendalam pada wajah. Prosedur ini hanya berkesan selama beberapa bulan, jadi mesti diulang.

Pencegahan Kedutan

Beberapa langkah mudah yang dapat diambil untuk mencegah keriput dan menjadikan kulit awet muda, termasuk:

 • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari. Lindungi kulit anda dari sinar UV dengan memakai topi, cermin mata dan lengan panjang. Selain itu, selalu gunakan pelindung matahari setiap kali anda meninggalkan rumah. Pilih pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih, dengan perlindungan dari sinar UVA dan UVB.
 • Gunakan pelembap. Produk pelembap akan mengelakkan kulit kering yang boleh menyebabkan kedutan muncul dengan lebih cepat. Di samping itu, produk tertentu, seperti menghidratkan toner dan intipati, juga dapat digunakan untuk membantu mencegah dan merawat kulit kering.
 • Berhenti merokok. Seseorang yang telah merokok selama bertahun-tahun, masih dapat mencegah keriput muncul dengan berhenti merokok.
 • Corak diet sihat. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan vitamin yang baik dalam diet dapat melindungi kulit dari kedutan pramatang.