Kesihatan

Payudara Sihat Inilah Kuncinya

Menjaga kesihatan payudara adalah perkara penting yang mesti dilakukan oleh semua wanita. Lihat tanda-tanda berikut dan cara merawat payudara yang sihat:.

Melakukan Pemeriksaan Sendiri Payudara (BSE) adalah sesuatu yang perlu dilakukan oleh setiap wanita. Ini bertujuan untuk mengesan perubahan awal yang boleh berlaku pada payudara.

Secara umum, setiap wanita mempunyai risiko yang sama untuk barah payudara, tetapi risikonya akan lebih tinggi bagi wanita yang berusia 30 tahun, mempunyai riwayat keluarga dengan barah payudara, wanita yang menderita kegemukan, gangguan hormon, dan memiliki kebiasaan merokok dan minum alkohol. Dengan melakukan pergerakan BSE, anda dapat mengesan penyakit dengan lebih cepat.

Ciri-ciri Payudara Sihat

Ramai wanita tidak memahami selok-belok payudara mereka, terutamanya tanda-tanda yang menunjukkan keadaan kesihatan tertentu. Berikut adalah ciri-ciri payudara yang sihat:

 • Tidak ada ketulan

  Payudara yang sihat adalah payudara yang tidak mempunyai ketulan. Sebabnya, benjolan yang muncul di sekitar payudara atau ketiak boleh menjadi tanda tumor kista atau jinak. Sekiranya benjolan tidak hilang dalam masa enam minggu, maka jangan ragu untuk segera berjumpa doktor untuk mengetahui sebab sebenar penampilan keadaan tersebut.

 • Tidak mengalirkan cecair

  Selain ketiadaan ketulan, ciri lain dari payudara yang sihat adalah mereka tidak mengeluarkan cecair, kecuali susu ibu semasa menyusui atau cairan payudara yang muncul sebelum menopaus kerana perubahan hormon. Salah satu tanda yang perlu diperhatikan adalah jika payudara mempunyai keputihan yang berwarna kehijauan, jernih, atau merah (berdarah) di salah satu puting.

 • Ia tidak menyakitkan

  Sakit pada payudara yang muncul sebelum kitaran haid adalah normal dan biasanya akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika rasa sakit tidak hilang, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

 • Tidak ada perubahan pada kulit payudara

  Ciri seterusnya yang dapat menunjukkan payudara sihat adalah keadaan kulit di sekitar payudara. Payudara yang sihat umumnya dapat dilihat dari keadaan kulit yang tidak kering, retak, berkedut, bersisik, merah, dan gatal.

Sekiranya terdapat tanda-tanda yang tidak normal di payudara anda, segera berjumpa doktor untuk memastikan tanda-tanda ini tidak berbahaya. Sekiranya ternyata berbahaya, rawatan boleh diberikan seawal mungkin.

Cara Menjaga Payudara Sihat

Jaga kesihatan payudara anda dengan memperhatikan perkara-perkara berikut.

 • Berhenti merokok

  Kandungan dalam rokok bukan sahaja boleh menyebabkan barah paru-paru, tetapi juga barah payudara pada wanita. Kajian menunjukkan, wanita yang merokok secara aktif lebih berisiko terkena barah payudara berbanding wanita yang tidak merokok.

 • Hadkan pengambilan minuman beralkohol

  Memiliki payudara yang sihat hanyalah impian sekiranya anda terus mengambil minuman beralkohol. Mengonsumsi sekitar dua hingga tiga minuman beralkohol setiap hari akan meningkatkan risiko terkena barah payudara sebanyak 20 peratus.

 • Makan makanan yang sihat

  Mengamalkan diet yang sihat dengan mengutamakan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, juga dapat membantu mengurangkan risiko barah payudara. Di samping itu, elakkan pengambilan makanan berlemak dan daging yang diproses.

 • Bersenam secara berkala

  Latihan yang kerap juga terbukti dapat mencegah barah payudara. Menurut penyelidikan, wanita yang jarang atau tidak pernah bersenam mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah payudara. Oleh itu, luangkan masa untuk melakukan senaman intensiti sederhana, sekurang-kurangnya 2.5 jam seminggu.

Sebagai langkah pencegahan dan pengesanan awal, penting untuk melakukan pemeriksaan payudara secara rutin (pemeriksaan) kepada doktor secara berkala dan melakukan pemeriksaan mamografi. Bagi wanita berusia lebih dari 45 tahun, disarankan untuk menjalani pemeriksaan payudara kepada doktor setiap tahun atau mengikut jadual yang telah disarankan oleh doktor sebelumnya.

Payudara adalah salah satu bahagian penting dalam tubuh wanita, jadi perlu menjaga kesihatannya. Juga ingat untuk selalu melakukan pemeriksaan payudara sendiri di rumah. Sekiranya terdapat perubahan yang tidak normal pada payudara, segera berjumpa doktor.