Keluarga

Petua Mengatasi Kesukaran Tidur ketika Mengandung

Kesukaran tidur semasa kehamilan lewat adalah keluhan yang biasa. Dianggarkan sekurang-kurangnya 3 daripada 4 wanita hamil mengalami keadaan ini. Sekiranya anda hamil dan sering mengalami masalah tidur, ada petua yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kualiti tidur, agar kesihatan wanita hamil terjaga.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan aduan insomnia semasa kehamilan lewat, termasuk pembesaran ukuran rahim yang membuat wanita hamil merasa tidak selesa, kekejangan kaki, sakit belakang, sengatan atau pedih ulu hati, mual dan pedih ulu hati, kerap membuang air kecil pada waktu malam., Untuk tekanan dan kebimbangan.

Sebilangan besar penyebab insomnia semasa kehamilan tidak berbahaya dan masalahnya dapat hilang sendiri selepas bersalin. Walau bagaimanapun, wanita hamil juga perlu waspada, jika mereka sering mengalami masalah tidur atau ketika keluhan ini membuat wanita hamil letih dan sukar bergerak.

Cara Mengatasi Kesukaran Tidur Ketika Hamil

Walaupun agak biasa, aduan insomnia semasa kehamilan lewat perlu ditangani dengan baik. Sebabnya, bukan hanya menyebabkan keletihan, kurang tidur semasa hamil juga dapat membuat wanita hamil lebih berisiko mengalami komplikasi kehamilan, seperti preeklampsia dan hipertensi.

Selain itu, gangguan tidur semasa kehamilan yang tidak dirawat juga dapat menyebabkan wanita hamil berisiko tinggi terkena diabetes kehamilan, melahirkan dengan pembedahan caesar, melahirkan bayi pramatang, atau depresi postpartum.

Berikut adalah cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi aduan insomnia semasa kehamilan lewat:

1. Pperhatikan kedudukan tidur

Semasa mengandung, wanita hamil perlu menyesuaikan kedudukan tidur mereka supaya mereka dapat tidur dengan selesa. Kedudukan tidur yang disyorkan semasa kehamilan lewat adalah tidur di sebelah kiri anda dengan lutut dibengkokkan.

Ketika wanita hamil merasa keluhan pedih ulu hati atau sensasi panas di dada, wanita hamil boleh tidur dalam keadaan separuh duduk dengan punggung di atas longgokan bantal.

2. Manfaatkan bantal tambahan

Selain dapat menopang badan ketika berada dalam posisi berbaring, wanita hamil juga dapat menggunakan bantal biasa atau bantal khas untuk wanita hamil untuk memegang perut dengan meletakkannya di antara kaki ketika tidur di sisinya. Dengan cara itu, tidur semasa kehamilan lewat akan terasa lebih selesa.

3. Tsapukan waktu tidur

Cuba gunakan waktu tidur biasa setiap hari. Agar wanita hamil dapat tidur lebih cepat, disarankan untuk mewujudkan suasana tidur yang tenang, kemudian redupkan lampu bilik. Sekiranya pada waktu malam wanita hamil kurang tidur, anda harus meluangkan masa untuk tidur sebentar. Wanita hamil juga boleh menerapkan kebersihan tidur.

4. Amalkan teknik relaksasi

Untuk merehatkan otot minda dan badan anda, cubalah berehat sebelum tidur. Salah satu caranya adalah mengatur pernafasan, iaitu dengan menarik nafas dalam-dalam dan kemudian menghembuskannya perlahan-lahan melalui mulut.

Di samping itu, wanita hamil juga boleh bersantai dengan yoga atau yoga regangan sebelum tidur, cubalah aromaterapi, atau minta suami memberi urut. Kaedah ini juga boleh dilakukan untuk mengatasi tekanan semasa hamil.

5. Pengambilan nutrien yang mencukupi

Terdapat beberapa pilihan makanan dan minuman untuk membantu anda tidur lebih lena. Penggunaan susu suam sebelum tidur atau makanan yang tinggi karbohidrat dan protein, seperti telur, roti gandum, biskut, dan kacang-kacangan, dapat membuat wanita hamil lebih cepat tertidur.

Makanan ini juga baik untuk memenuhi keperluan pemakanan dan tenaga ibu hamil, serta menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Agar wanita hamil tidak menghadapi masalah untuk tidur ketika hamil, jangan minum kopi, teh, atau minuman bertenaga yang mengandungi kafein, dan juga minuman beralkohol.

6. Bersenam secara berkala

Agar dapat tidur dengan cepat, wanita hamil juga disarankan untuk tetap aktif dan berolahraga secara teratur, walaupun mereka dibebani dengan kenaikan berat badan dan perut.

Dengan tetap aktif, bukan sahaja keluhan insomnia dapat ditangani, keluhan lain semasa kehamilan lewat, seperti sakit belakang, sembelit, dan mudah keletihan, juga dapat diatasi.

Namun, ingat. Wanita hamil perlu melakukan ini dengan berhati-hati dan masih berunding dengan doktor mereka mengenai aktiviti apa yang dibenarkan dan tidak, termasuk yang berkaitan dengan pilihan senaman yang selamat untuk wanita hamil.

Itulah beberapa petua untuk mengatasi insomnia semasa kehamilan yang boleh dicuba oleh wanita hamil. Sekiranya anda telah menggunakan kaedah di atas, tetapi aduan insomnia tidak hilang, wanita hamil disarankan untuk berjumpa pakar sakit puan. Doktor akan memberikan rawatan yang sesuai mengikut keadaan dan kesihatan wanita hamil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found