Kesihatan

Wanita hamil, inilah sebab dan cara yang tepat untuk mengatasi eksim

Wanita hamil melihat bintik-bintik merah pada kulit disertai dengan gatal-gatal? Sekiranya demikian, ada kemungkinan wanita hamil mengalami eksim. Ayuh, cari di sini cara menyelesaikannya.

Ekzema adalah keluhan kulit yang biasa dialami oleh wanita hamil, terutamanya pada trimester pertama dan kedua. Selain muncul tompok-tompok merah pada kulit yang terasa gatal, eksim semasa hamil juga dapat dicirikan oleh munculnya nodul merah pada kulit atau kulit kasar. Ekzema biasanya muncul di wajah, leher, dan dada.

Punca dan Pencetus Ekzema Semasa Kehamilan

Punca eksim semasa kehamilan tidak diketahui dengan pasti, tetapi para pakar percaya bahawa keadaan ini dipicu oleh faktor keturunan dan persekitaran.

Ekzema semasa kehamilan juga dapat dipicu oleh penurunan sistem imun, perubahan hormon, tekanan, bahan kimia dalam produk penjagaan kulit, cuaca yang terlalu sejuk atau terlalu panas, alahan makanan (seperti susu lembu, telur, atau kacang tanah), dan pakaian yang dibuat dari bulu atau kain sintetik.

Sekiranya anda pernah mengalami eksim sebelum hamil, maka eksim biasanya akan kembali, berulang lebih kerap, atau menjadi lebih teruk semasa hamil.

Sekiranya wanita hamil mengalami gejala eksim seperti yang disebutkan di atas atau keluhan lain pada kulit yang mungkin disebabkan oleh eksim, anda harus berjumpa pakar sakit puan.

Atasi Ekzema Semasa Hamil Dengan Cara Ini

Sekiranya wanita hamil mengalami eksim, doktor biasanya akan memberi krim hidrokortison harus digunakan sesuai dengan nasihat doktor.

Selain menggunakan ubat dari doktor, wanita hamil juga boleh melakukan cara berikut untuk membantu mengubati eksim:

  • Sapukan pelembap ringan tanpa bau segera selepas mandi.
  • Mandi suam dengan campuran baking soda dan oat.
  • Gunakan pelembap atau pelembap.
  • Minum air secara berkala agar kulit tidak kering, sehingga gejala ekzema dapat mereda.
  • Gunakan pakaian longgar yang terbuat dari bahan lembut, seperti kapas, untuk mencegah kerengsaan kulit dari pakaian.
  • Elakkan tekanan dengan bersenam secara teratur dan berehat secukupnya.
  • Makan makanan berkhasiat.
  • Elakkan menggunakan sabun yang mengandungi pewarna, minyak wangi, dan zat beralkali.
  • Elakkan menggaru kulit yang gatal kerana hanya akan menjadikannya lebih gatal.
  • Gunakan pembalut untuk menutup kawasan kulit yang mengalami eksim, untuk mengelakkan wanita hamil menggaru kawasan kulit yang gatal.

Ekzema semasa mengandung tidak membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin dan biasanya akan hilang sendiri setelah melahirkan. Walau bagaimanapun, eksim boleh membuat wanita hamil merasa tidak selesa dan kadang-kadang boleh menjadi luka dan jangkitan apabila kerap tergores.

Sekiranya ekzema sangat mengganggu, wanita hamil harus berjumpa doktor supaya mereka dapat diberi rawatan yang selamat. Jangan hanya menggunakan ubat apa pun, walaupun hanya ubat topikal, kerana ubat itu boleh membahayakan janin.