Keluarga

Memilih Mainan Kanak-kanak yang sesuai dengan Umur

Penting untuk memilih mainan yang sesuai dengan usia untuk kanak-kanak. Kerana bukan hanya mengisi waktu bermain, mainan yang diberikan kepada anak-anak dapat digunakan sebagai alat untuk mengasah kreativiti, tetapiekemahiran, dan media pembelajaran kanak-kanak.

Pelbagai jenis mainan kanak-kanak yang dijual di kedai mainan sering membuat anda bingung memilih. Daripada hanya terpukau dengan bentuk mainan yang dijual, lebih baik memilih mainan anak-anak sesuai dengan usia mereka sehingga mereka berguna untuk meningkatkan mood mereka, sambil menolong mereka belajar, dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan si Kecil.

Contohnya, apabila bayi telah mencapai usia 9 bulan, anda boleh memberinya mainan untuk bayi berusia sekitar 8 hingga 10 bulan.

Mainan Bayi Sehingga 1 Tahun

Untuk bayi yang berumur hingga satu tahun, mainan kanak-kanak digunakan sebagai alat penerokaan untuk mengaktifkan lima pancaindera. Sebilangan besar mainan kanak-kanak pada usia ini, antara lain, mencetuskan bayi menggigit, menjangkau atau menjatuhkan objek.

Disarankan memilih mainan kanak-kanak untuk bayi sehingga 1 tahun, termasuk:

 • Mainan yang mengeluarkan lagu atau suara menarik yang boleh digantung di atas katil bayi. Ini berguna untuk merangsang mata dan merangsang perhatian anak-anak. Tetapi berhati-hatilah untuk tidak meletakkannya terlalu dekat dengan wajah bayi.
 • Mainan kanak-kanak dalam bentuk kaca yang terbuat dari plastik tetapi cukup jelas untuk mencerminkan imej wajah, anda juga boleh memberi. Ini membantu bayi mengenali wajah dan badannya sendiri.
 • Memberi kaus kaki atau gelang berwarna-warni kepada anak yang dapat mengeluarkan suara dapat merangsang deria pendengaran.
 • Buku yang diperbuat daripada kain dengan pelbagai gambar yang dapat merangsang penglihatan
 • Apabila anak mula duduk, mainan timbunan cincin (susun cincin) yang dapat disusun berkali-kali, dapat diberikan. Permainan ini dapat melatih kemahiran motor halus serta belajar tentang warna dan nombor yang tertera di bulatan. Warna terang di setiap cincin juga dapat membantunya mula mengenali warna.

Mainan kanak-kanak 1-3 Tahun

Memilih mainan untuk kanak-kanak pada usia ini harus menyokong proses anak mengenali persekitarannya. Dalam tempoh ini, kanak-kanak berusaha untuk mengetahui bagaimana perkara yang mereka hadapi berfungsi. Mainan yang betul akan sangat baik untuk merangsang daya berfikir, kemahiran motor halus, dan menguatkan otot.

Atas sebab ini, dalam memilih mainan untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun, anda boleh memberikannya:

 • Blok dengan pelbagai bentuk yang boleh digunakan Permainan ini merangsang koordinasi mata, tangan, sambil mengembangkan kemahiran menyelesaikan masalah. Begitu juga permainan teka-teki sederhana, di mana kanak-kanak berusia 3 tahun sudah berminat mengaturnya, dan mainan berbentuk tertentu yang boleh dimasukkan ke dalam lubang dengan bentuk yang sama (penyusun bentuk).
 • Ibu bapa boleh mula melatih anak mereka melukis dengan menggunakan krayon dalam buku lukisan. Pilih krayon dengan pangkalan yang selamat.
 • Permainan profesional di mana kanak-kanak dapat meniru melakukan pekerjaan mengikut profesion tertentu, misalnya berpura-pura menjadi tukang masak, doktor, guru, dan lain-lain. Permainan ini dapat membantu mengembangkan kecerdasan emosi, mempraktikkan kemahiran sosial, dan mengajar mereka untuk menjaga perkara yang mereka sukai.
 • Ibu bapa juga dapat menyediakan mainan yang lebih mencabar ketika anak berusia 3 tahun, seperti roda tiga, atau mainan tolak yang akan mendorong tumpuan kanak-kanak untuk berjalan sambil berehat di atas mainan.
 • Permainan bola boleh digunakan untuk melatih ketangkasan dan koordinasi mata. Contohnya, dengan bermain tangkapan, atau saling menyebarkan bola.

Mainan kanak-kanak Umur 3-5 Tahun

Pada masa kanak-kanak berumur 3-5 tahun, mereka mula menggunakan mainan dan objek di sekelilingnya untuk tujuan tertentu. Zaman ini juga dikuasai oleh imaginasi yang tinggi. Bahkan bahan sederhana seperti selimut yang diletakkan di atas meja boleh menjadi rumah rahsia.

Pilih mainan yang disyorkan untuk kanak-kanak pada usia ini, termasuk:

 • Lilin atau tanah liat untuk dibentuk sedemikian rupa sehingga menjadi seperti makanan.
 • Main peranan menggunakan kostum tertentu boleh menjadi permainan yang diberikan kepada anak-anak pada usia ini. Contohnya, kanak-kanak lelaki memakai kostum pemadam kebakaran dan anak perempuan berperanan sebagai ibu yang memasak makanan untuk anaknya.
 • Mainan lain yang biasa dilakukan oleh kanak-kanak itu, seperti melukis, membina blok, dan teka-teki, masih boleh diberikan. Sudah tentu, tahap kesukaran disesuaikan dengan kemampuan anak.

Mainan kanak-kanak 5 tahun ke atas

Sebilangan besar kanak-kanak pada usia lima tahun sudah aktif di sekolah. Pemahaman mereka terhadap persekitaran sekitar jauh lebih baik. Anak-anak kini berada di tahap menguasai kemahiran baru, seperti menangkap bola atau mengepang rambut orang lain.

Kanak-kanak pada zaman ini mula menunjukkan minat mereka, mulai dari minat membaca atau keinginan untuk belajar alat muzik. Kemahiran motor, seperti menunggang basikal roda dua, juga akan diasah.

Beberapa mainan lain lebih mencabar, contohnya:

 • Jemput berbasikal di alam liar. Permainan ini mendorong koordinasi badan, pengembangan motor, dan kemahiran menyelesaikan masalah.
 • Kad bermain atau permainan papan (ular dan tangga, monopoli) sangat baik untuk mengajar anak-anak mengenai peraturan, strategi, menunggu giliran, bekerja bersama dan bersukan.
 • Kanak-kanak telah mula dapat mempelajari alat muzik seperti biola, piano, gitar atau alat muzik lain. Di samping itu, sekumpulan alat sains atau teropong dapat digunakan jika anak itu berminat dalam bidang ini, kerana dapat mempraktikkan kemahiran menyelesaikan masalah, membuat penemuan, dan mengasah imaginasi.

Selain memperhatikan jenis mainan kanak-kanak yang tepat berdasarkan usia, memilih mainan kanak-kanak juga harus memperhatikan bahan, warna, atau bentuk mainan yang mungkin berisiko mencederakan anak. Oleh itu, jangan membuat pilihan yang salah, jadikan mainan kanak-kanak sebagai alat pembelajaran yang menyeronokkan dan pendidikan. Sekiranya anda bingung bagaimana memilih mainan kanak-kanak mengikut usianya, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar psikologi kanak-kanak, untuk mendapatkan cadangan yang tepat.