Kesihatan

Risiko Kesihatan Di Sebalik Mempunyai Kuku Panjang

Kuku yang panjang dan rapi sememangnya dapat membuat anda kelihatan cantik dan lebih yakin. Namun, tahukah anda bahawa ada risiko kesihatan yang mungkin bersembunyi di sebalik kuku panjang yang menawan itu?

Pilihan untuk memiliki kuku panjang sebenarnya bukan hanya untuk wanita, kerana beberapa lelaki juga berminat memanjangkan kuku, baik pada satu jari atau di semua jari. Adakah anda salah seorang dari mereka?

Mungkin anda sudah biasa dengan nasihat untuk rajin memotong kuku yang diulang oleh ibu bapa atau guru anda. Sekiranya pada masa lalu anda hanya keliru atau terganggu dengan mendengarnya berulang kali, sekarang anda harus tahu apa alasan sebenar di sebalik nasihat itu.

Serangkaian risiko kesihatan kerana mempunyai kuku yang panjang

Kuku panjang boleh menjadi sumber pelbagai penyakit. Walaupun dengan langkah mencuci tangan yang anda fikirkan betul, kuku panjang tidak akan bersih sepenuhnya.

Setiap kali anda mencuci tangan, anda perlu menggosok kawasan di belakang kuku panjang anda untuk memastikannya bersih setiap kali anda mencuci tangan. Sudah tentu ini memerlukan proses yang lebih lama daripada jika anda mempunyai kuku pendek. Tidak semestinya semua orang dapat mengekalkan tabiat ini secara konsisten.

Oleh itu, Sebelum memutuskan untuk memanjangkan kuku, ada baiknya mengetahui risiko kesihatan di sebalik kuku panjang berikut:

1. Cirit-birit

Cirit-birit mungkin sudah biasa di telinga kita. Penyakit yang membuat penderita memiliki najis berair berkali-kali disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari virus, bakteria, dan parasit.

Gejala boleh ringan hingga teruk. Parasit tertentu malah boleh merosakkan dinding usus dan menyebabkan cirit-birit berdarah

Tiga penyebab cirit-birit yang disebutkan di atas boleh menyembunyikan di belakang kuku panjang anda. Virus, bakteria, dan parasit dapat dengan mudah memasuki tubuh jika anda memanjangkan kuku tanpa membersihkannya dengan betul, dan jangan mencuci tangan anda setelah menggunakan bilik mandi atau sebelum makan.

2. Cacing

Bukan hanya kanak-kanak, cacing usus juga boleh dialami oleh orang dewasa. Penyakit ini boleh bermula dari cacing atau telur cacing di dalam tanah, baik itu cacing pita, cacing gelang, cacing kremi, atau cacing cacing.

Cacing kecil atau telur cacing ini mudah tersekat di kuku panjang anda ketika anda menyentuh tanah, misalnya ketika berkebun atau melakukan kerja yang bersentuhan dengan tanah.

Sekarang, Apabila anda memasukkan tangan anda ke dalam mulut tanpa mencuci tangan dengan betul, telur cacing atau cacing yang berada di belakang kuku anda juga akan memasuki badan, kemudian tumbuh dan berkembang di dalam usus.

3. COVID-19

Memiliki kuku yang panjang juga dapat meningkatkan risiko anda terkena COVID-19. Seperti yang kita ketahui, virus Corona dapat bertahan di permukaan untuk waktu yang cukup lama. Ini juga berlaku pada permukaan kuku, antara kuku, dan tangan.

Sekarang, Sekiranya cara membersihkan kuku panjang ketika mencuci tangan tidak optimum, risiko anda dijangkiti virus Corona akan meningkat apabila anda menyentuh kawasan mata, hidung, atau mulut.

4. Papillomavirus manusia (HPV)

HPV atau papillomavirus manusia adalah virus yang boleh menyebabkan ketuat pada kulit dan alat kelamin. Virus ini menjangkiti dengan memasuki kulit yang cedera. Satu kajian menunjukkan bahawa HPV dapat hidup di antara kuku panjang.

Kehadiran virus ini di kuku meningkatkan risiko ketuat tumbuh. Ketuat boleh tumbuh bukan hanya di tangan, tetapi juga di bahagian badan yang lain, terutamanya mulut, alat kelamin, dan saluran dubur.

Sebagai tambahan kepada empat penyakit di atas, kuku yang panjang juga boleh mencederakan orang lain, terutama bayi dan anak kecil. Sekiranya anda mempunyai atau bekerja dengan bayi, kuku panjang dengan mudah dapat menggaru kulitnya yang sangat nipis.

Bukan hanya itu, kuku panjang bahkan tanpa sengaja dapat mengganggu pelbagai aktiviti yang biasa anda lakukan, seperti menaip, memasak, atau makan dengan tangan anda. Cuba, okey, bandingkan melakukan aktiviti di atas dengan kuku pendek. Anda pasti akan merasakan perbezaan yang ketara.

Sebenarnya, tidak ada kuku yang panjang, selagi anda yakin anda dapat membersihkan kuku secara maksimum setiap kali anda mencuci tangan. Namun, akan lebih baik dan praktikal jika anda memotong kuku secara berkala, misalnya seminggu sekali.

Selain memotongnya, jangan lupa memakainya, agar kepingan kuku anda tetap halus dan tidak berpotensi menyakitkan.

Perlu diingat bahawa menjaga kebersihan kuku juga penting untuk kesihatan kuku itu sendiri. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kuku atau anda mengalami masalah kesihatan kerana kuku anda, jangan berlengah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.