Keluarga

Ibu, Ayuh, Ketahui Petua Menyusukan Ibu dengan Selamat Semasa Selsema

Ibu mungkin teragak-agak untuk menyusu ketika mereka demam kerana bimbang anak kecil mereka akan menangkapnya. Sebenarnya, menyusu ketika selesema selamat dilakukan, betul-betul, selagi cara yang betul. Mari lihat petua apa yang boleh anda lakukan untuk menyusukan anak anda dengan selamat.

Bukan sahaja selamat, menyusu ketika anda demam sebenarnya adalah perkara yang baik. Sebabnya, ini boleh membuatkan bayi mendapat antibodi dari badan ibu untuk melawan selesema. Hanya penyusuan bayi ketika anda demam mesti disertai dengan langkah-langkah pencegahan agar virus tidak merebak ke anak kecil anda.

Petua untuk Menyusu Selamat Semasa Selsema

Berikut adalah beberapa petua untuk menyusu dengan selamat semasa selesema yang boleh anda gunakan:

1. Basuh tangan anda dengan kerap

Perkara pertama yang perlu anda lakukan jika anda ingin menyusu ketika anda sedang selesema adalah membasuh tangan anda dengan air bersih dan sabun, sebelum dan selepas penyusuan. Ini bertujuan untuk mencegah penyebaran virus penyebab selesema ke payudara si Kecil dan Ibu.

Untuk lebih selamat dan bersih, anda juga boleh membersihkan payudara dengan sabun dan air suam sebelum mula menyusui, ya.

2. Kepakai topeng

Apabila anda demam, anda juga disyorkan memakai topeng ketika anda ingin menyusukan anak anda. Ini berguna untuk mengelakkan penyebaran virus dan kuman melalui percikan air liur (titisan), ketika anda bersin, batuk, atau bercakap.

Di samping itu, ibu disarankan untuk membatasi hubungan fizikal dengan anak kecil mereka, misalnya menciumnya. Penggunaan topeng dan sekatan pada hubungan fizikal juga penting untuk mencegah penularan virus Corona daripada ibu yang menyusukan bayi mereka. kamu tahu.

3. Cukup rehat

Rehat yang mencukupi, penting bagi Ibu untuk cepat sembuh dari selesema. Anda boleh melakukan ini, misalnya dengan menyusu sambil berbaring. Selain itu, ibu juga boleh mengepam susu ibu, kemudian meminta pertolongan dari orang terdekat untuk memberikan susu ekspresi kepada si kecil.

Dengan cara itu, anda dapat lebih banyak masa untuk berehat secukupnya ketika anda selsema sehingga anda dapat pulih dengan cepat.

4. Keperluan cecair yang mencukupi

Keadaan badan yang tidak sihat atau sakit boleh menyebabkan penurunan jumlah susu ibu pada sebilangan ibu yang menyusui. Nah, untuk menjaga kesihatan badan, mencegah dehidrasi, sambil menambah jumlah susu ibu, disarankan agar anda minum air secukupnya.

Pengambilan cecair yang diperlukan oleh ibu menyusu adalah kira-kira 3.5 liter sehari atau bersamaan dengan 14-15 gelas air. Namun, jika anda bosan minum air, keperluan cecair anda juga dapat diperoleh dari minuman lain, seperti jus buah segar, susu, teh, air yang dimasukkan atau makanan yang sedap.

5. Hubungi doktor sebelum mengambil ubat sejuk

Selsema biasanya hilang sendiri dalam beberapa hari atau minggu. Namun, jika anda ingin mengambil ubat selesema agar cepat sembuh, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, ya.

Sebabnya, tidak semua ubat selamat diambil semasa menyusu, Bun. Sebilangan ubat boleh menyebabkan bekalan susu berkurang. Jadi, anda perlu lebih berhati-hati, okey?

Dengan menggunakan petua di atas, anda masih boleh menyusu ketika anda demam tanpa perlu risau anak anda dijangkiti. Nah, selain mencegah penularan selesema ke anak kecil anda semasa menyusu, anda juga boleh melakukan pelbagai petua penyusuan di atas sebagai sebahagian daripada protokol kesihatan untuk mencegah penularan COVID-19, kamu tahu.

Sekiranya anda masih takut atau tidak yakin untuk menyusu ketika anda demam, jangan ragu untuk berjumpa dan bertanya kepada doktor anda, ya, Bun.