Kesihatan

Menggunakan terlalu banyak garam dapur, inilah hasilnya

Tanpa garam, makanan akan terasa hambar. Sebaliknya, menambah garam terlalu banyak ke dalam makanan juga tidak baik untuk kesihatan. Walaupun garam adalah bahan penting dalam membuat makanan yang lazat, perlu menggunakannya dengan bijak.

Selain menambahkan rasa pada makanan, garam juga mempunyai manfaat untuk tubuh. Garam meja terdiri daripada dua unsur, iaitu natrium (natrium) dan klorida. Natrium diperlukan agar tubuh berfungsi dengan baik, menjaga keseimbangan cairan tubuh, membantu saraf dan otot berfungsi, dan mengawal tekanan dan isipadu darah. Sementara klorida membantu tubuh dalam mencerna makanan.

Sekiranya Garam terkumpul di dalam badan

Seperti disebutkan sebelumnya, natrium yang terkandung dalam garam meja sebenarnya sangat penting untuk kesihatan saraf. Ini kerana natrium memainkan peranan penting dalam menghantar impuls saraf dari otak ke seluruh badan, dan sebaliknya.

Tetapi harus diperhatikan, faedah ini dapat diperoleh jika anda membatasi pengambilan natrium dengan betul. Apabila dikonsumsi secara berlebihan, natrium sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Apabila pengambilan natrium tinggi, buah pinggang akan membuang lebihan melalui air kencing. Ini boleh membuat anda membuang air kecil dan lebih berisiko mengalami dehidrasi ringan. Tetapi, jika buah pinggang tidak lagi dapat membuang lebihan, natrium menumpuk di dalam darah, menarik dan mengekalkan cairan dalam aliran darah. Akibatnya, volume darah akan meningkat, membuat jantung harus bekerja lebih keras dan meningkatkan tekanan pada arteri.

Dalam jangka pendek, ia mungkin menyebabkan wajah bengkak pada waktu pagi. Namun, jika ia berlaku untuk waktu yang lama, risiko tekanan darah tinggi, penyakit jantung, strok, dan penyakit buah pinggang akan menjadi lebih besar.

Untuk itu, hadkan pengambilan garam meja agar tidak menimbulkan masalah kesihatan. Anda dinasihatkan untuk tidak mengambil lebih dari 6 gram garam meja atau satu sudu teh sehari.

Cara Mengurangkan Pengambilan Garam

Natrium yang masuk ke dalam tubuh bukan hanya berasal dari garam meja, tetapi juga dari pelbagai makanan dan minuman yang kita makan. Beberapa jenis makanan yang tinggi kandungan garamnya adalah ikan bilis, keju, sos, daging olahan, acar, udang, kacang perap, daging asap atau ikan, kecap, ekstrak ragi, roti, kerepek, pizza, makanan siap sosis, sarapan pagi bijirin dan mayonis.

Penting untuk menghadkan pengambilan garam meja atau produk yang tinggi kandungan garamnya. Mengurangkan makanan yang diproses yang kaya dengan natrium dapat menyeimbangkan kadar mineral dalam badan. Sudah tentu disertai dengan makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Anda boleh mengehadkan pengambilan anda dengan:

  • Semasa memasak di rumah, perhatikan berapa banyak garam yang anda gunakan.
  • Semasa membeli-belah, periksa tahap natrium yang tertera pada label pembungkusan. Beli makanan atau minuman yang mengandungi kadar natrium rendah.
  • Makan lebih banyak makanan segar, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, dan daging segar, kerana mengandungi kadar natrium yang rendah secara semula jadi.
  • Gunakan perasa lain, kerana garam bukanlah satu-satunya pilihan. Anda boleh menambah rasa dengan menambahkan jus lemon, jus limau, bawang putih tumis, lada, halia, lengkuas, atau rempah-rempah lain.
  • Hadkan penggunaan kicap dan sos. Sekiranya anda ingin memasak dengan bahan-bahan ini, gunakan sedikit sahaja.
  • Kurangkan pengambilan makanan ringan masin anda.

Garam meja mempunyai faedah kesihatan, jika dikonsumsi secara terhad. Jangan biarkan pengambilan garam meja yang berlebihan menyebabkan penyakit. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan khas, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui berapa banyak pengambilan garam yang dibenarkan.