Kesihatan

Ubat Sakit Kepala Kanak-kanak yang disyorkan

Ibu pasti akan merasa risau apabila anak kecil anda sakit kepala. Untuk mengatasinya, Ibu dapat memberikan ubat sakit kepala kepada anaknya, terutama jika sakit kepala yang dirasakan oleh Si Kecil tidak mereda. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini tetap harus dilakukan dengan berhati-hati dan mengikut arahan doktor.

Sama seperti orang dewasa, kanak-kanak juga boleh mengalami sakit kepala. Penyebab sakit kepala kanak-kanak boleh berbeza-beza, mulai dari demam, selesema, jangkitan telinga dan tekak, kecederaan kepala, tekanan, hingga keletihan.

Sakit kepala pada kanak-kanak biasanya hilang sendiri, selagi mereka mendapat rehat yang cukup dan pengambilan makanan dan cecair yang mencukupi. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, pemberian sakit kepala pada anak mungkin diperlukan untuk merawat sakit kepala pada kanak-kanak.

Memberi Ubat Sakit Kepala Kanak-kanak dengan berhati-hati

Jenis sakit kepala yang sering dialami oleh kanak-kanak adalah sakit kepala yang tegang. Walau bagaimanapun, sakit kepala migrain juga sering berlaku pada kanak-kanak.

Untuk mengatasi sakit kepala yang dirasakan oleh anak anda, anda boleh memberikan jenis ubat sakit kepala berikut untuk anak anda:

1. Ubat penahan sakit

Ibu boleh memberi kanak-kanak penghilang rasa sakit khas yang boleh dibeli tanpa preskripsi doktor, seperti paracetamol atau ibuprofen. Penghilang rasa sakit cukup berkesan untuk mengatasi ketegangan sakit kepala atau migrain yang dialami oleh kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, elakkan ubat ini kepada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Selain itu, Ibu juga tidak boleh memberi ubat penghilang rasa sakit pada aspirin kepada anak kecil mereka kerana risiko menyebabkan sindrom Reye.

2. Dadah kelas triptan

Kelas ubat triptan cukup berkesan untuk melegakan migrain atau sakit kepala yang teruk pada kanak-kanak. Ubat ini umumnya diberikan kepada kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 12 tahun.

Triptans juga boleh digunakan bersama dengan ubat penghilang rasa sakit untuk merawat sakit kepala pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, ubat triptan mesti digunakan mengikut preskripsi doktor.

3. Vitamin B2 (riboflavin)

Makanan tambahan vitamin B2 atau riboflavin boleh diberikan kepada kanak-kanak yang sering mengalami sakit kepala berulang. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen vitamin B2 dapat mengurangkan keparahan dan membuat anak-anak cenderung mengalami sakit kepala.

Walau bagaimanapun, penggunaan suplemen ini mesti mengikut cadangan doktor. Sebagai tambahan kepada makanan tambahan, riboflavin juga dapat diperoleh dari makanan tertentu, seperti telur, daging, susu, dan sayur-sayuran.

4. Magnesium

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa migrain lebih berisiko pada kanak-kanak atau orang dewasa yang kekurangan magnesium. Oleh itu, suplemen magnesium dapat diberikan kepada anak-anak kepada remaja yang mengalami sakit kepala migrain.

Namun, perlu diingat bahawa pemberian suplemen magnesium kepada anak-anak perlu mengikut cadangan doktor kerana keperluan magnesium setiap anak berbeza-beza bergantung pada usia dan keadaan kesihatan mereka.

5. Koenzim Q10

Makanan tambahan lain yang boleh diberikan sebagai ubat sakit kepala untuk kanak-kanak adalah koenzim Q10 (CoQ10), yang merupakan antioksidan. Memberi suplemen ini dipercayai dapat mengurangkan kekerapan sakit kepala pada kanak-kanak. Rujuk doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dos suplemen yang tepat.

6. Ubat anti-muntah

Apabila anda mengalami sakit kepala, anak anda mungkin mengalami gejala lain seperti loya, pening, dan muntah. Sekiranya anak anda mengalami sakit kepala bersama dengan gejala ini, dia mungkin perlu mendapatkan ubat sakit kepala bersama dengan ubat anti-emetik seperti yang ditentukan oleh doktor. Beberapa jenis ubat antiemetik untuk kanak-kanak termasuk: ondansentron dan domperidone.

7. Ubat antidepresan

Kanak-kanak yang mengalami tekanan yang teruk atau masalah psikologi, seperti gangguan kecemasan atau kemurungan, lebih rentan terhadap keluhan fizikal dari kemurungan, seperti migrain dan sakit kepala yang kerap.

Sekiranya anak anda sering mengalami sakit kepala, terutama jika dia mengalami gejala kemurungan atau tekanan, dia mungkin memerlukan ubat penahan ubat antidepresan. Selain merawat sakit kepala yang sering dirasakan oleh anak-anak, ubat ini juga dapat merawat kemurungan yang dialaminya.

8. Ubat antisizur

Ubat antiseizure biasanya digunakan untuk merawat sakit kepala yang sering berulang dan tidak menjadi lebih baik dengan jenis ubat sakit kepala yang lain. Ubat ini juga boleh diberikan jika sakit kepala pada kanak-kanak muncul akibat epilepsi.

Mempertimbangkan Kesan Sampingan Ubat Sakit Kepala Kanak-kanak

Setiap ubat mempunyai kesan sampingan, termasuk ubat sakit kepala untuk kanak-kanak. Sekiranya digunakan terlalu kerap (lebih dari 2 hari dalam 1 minggu), ubat sakit kepala kanak-kanak, seperti parasetamol dan ibuprofen, berisiko menyebabkan sakit kepala berulang lebih kerap (sakit kepala pulih).

Memberi suplemen vitamin B2, koenzim Q10, atau magnesium kepada anak-anak juga berisiko menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk gangguan pencernaan, kencing kekuningan, dan kencing yang lebih kerap.

Sementara itu, penggunaan ubat antidepresan atau antikonvulsan pada kanak-kanak berisiko membuat kanak-kanak mengantuk dan sukar menumpukan perhatian.

Rawatan Sakit Kepala Kanak-kanak di Rumah

Sebagai tambahan kepada ubat sakit kepala anak, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi sakit kepala yang dialami oleh anak kecil anda:

Bawa anak-anak tidur siang

Apabila si kecil mengalami sakit kepala, dia memerlukan banyak rehat. Oleh itu, Ibu boleh membawanya tidur siang. Agar dia dapat berehat dengan lebih selesa, Ibu dapat menjadikan suasana bilik lebih tenang dan sejuk.

Alihkan perhatiannya

Sekiranya si kecil enggan tidur siang, beri dia sesuatu untuk mengalihkan perhatiannya dari kesakitan. Contohnya, dengan memberinya mainan, buku, atau perkara lain yang disukainya.

Beri makanan dan minuman secukupnya

Sakit kepala dapat membuat anak mengalami penurunan selera makan, terutama jika sakit kepala yang muncul disertai dengan keluhan mual dan muntah. Sekiranya si kecil mengalaminya, anda masih perlu memberi makanan dan minuman kepada si kecil agar dia tidak menjadi lemah kerana dehidrasi.

Atasi tekanan pada kanak-kanak

Tekanan boleh menyebabkan sakit kepala kanak-kanak sering berulang atau bertambah buruk. Oleh itu, cubalah menenangkan si kecil ketika dia merasa takut atau cemas, baik dengan memeluk atau memeluknya.

Sekiranya ibu telah memberi ubat sakit kepala anak dan sakit kepala yang dirasakan oleh si kecil tidak membaik atau kerap berulang, anda harus segera berjumpa doktor.

Ibu juga perlu berwaspada sekiranya sakit kepala yang dialami oleh anak anda disertai dengan gejala berikut:

  • Tangan atau kaki yang lemah
  • Kesemutan atau kebas
  • Kesedaran menurun atau anak kelihatan lemah
  • Kejang
  • Demam
  • Gag
  • Otot leher kaku

Sekiranya si kecil mengalami sakit kepala yang teruk atau disertai oleh beberapa gejala di atas, segera bawa dia ke pakar pediatrik supaya doktor dapat memeriksa keadaan si kecil dan memberinya ubat sakit kepala pediatrik yang selamat dan berkesan, serta rawatan yang betul.