Kesihatan

Fakta Mutasi Virus Corona yang Penting untuk Tahu

Akhir-akhir ini, mutasi virus Corona telah menjadi topik perbualan hangat di masyarakat, baik di Indonesia maupun di seluruh dunia. Virus bermutasi ini dikatakan dapat menyebar lebih cepat daripada virus Corona sebelumnya. Adakah ini benar dan apa kesannya terhadap pengeluaran vaksin?

Sejak akhir tahun 2019, dunia dikejutkan dengan virus Corona yang pertama kali muncul di bandar Wuhan, China. Virus yang menyerang sistem pernafasan termasuk dalam kumpulan virus yang sama dengan virus yang menyebabkan SARS dan MERS. Sama seperti virus lain, virus Corona yang menyebabkan COVID-19 juga boleh bermutasi.

Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pada pautan di bawah ini sehingga anda boleh diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Sejak pertama kali ditemukan hingga sekarang, kajian mendapati virus Corona telah mengalami beberapa mutasi. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa ini adalah perkara yang biasa dan semestinya berlaku.

Fakta Mutasi Virus Corona

Mutasi virus adalah perubahan dalam bahan genetik virus yang dapat mempengaruhi struktur atau bagaimana virus berfungsi. Ini boleh berlaku ketika virus mereplikasi dirinya sendiri di dalam sel-sel tubuh manusia.

Virus Corona atau SARS-CoV-2 adalah sejenis virus RNA (asid ribonukleik), yang merupakan virus dengan bahan genetik helai tunggal. Kerana struktur ini, virus RNA diketahui lebih rentan terhadap mutasi. Sejauh ini, terdapat beberapa varian baru virus Corona yang telah dikenal pasti, iaitu varian Alpha, Beta, Gamma, Mu, dan Delta. Setiap varian ini mempunyai ciri tersendiri.

Walaupun begitu, frekuensi mutasi virus Corona diketahui cukup stabil, bahkan tidak lebih cepat daripada virus influenza, yang diketahui sering bermutasi sehingga vaksin perlu diubah setiap tahun.

Perubahan Yang Berlaku Kerana Mutasi Virus Corona

Seperti yang telah dikatakan sebelumnya, mutasi virus Corona telah terjadi beberapa kali. Namun, perubahan yang berlaku tidak menimbulkan kesan yang signifikan sehingga tidak memerlukan perhatian khusus.

Sekarang, baru-baru ini penyelidik menemui mutasi D614G yang menyebabkan perubahan protein lonjakan, iaitu protein yang membentuk mahkota virus Corona. Singkatnya, pada awal kemunculannya, mahkota virus Corona mempunyai protein yang disebut D614. Secara beransur-ansur, struktur protein ini berubah menjadi G614 kerana mutasi.

Kesan Mutasi Virus Corona pada Penyebarannya

Beberapa kajian menunjukkan bahawa mutasi ini menjadikan SARS-CoV-2 lebih menular. Namun, kebenaran masih belum dapat disahkan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang dijangkiti virus Corona dengan mutasi D614G mempunyai jumlah virus yang lebih tinggi di dalam badan mereka. Walaupun begitu, ini tidak semestinya menjadikan virus lebih mudah merebak.

Sebenarnya, satu kajian menyatakan bahawa ini dapat bermanfaat kerana dapat mempermudah dan meningkatkan ketepatan pengesanan virus Corona melalui ujian sapu dan ujian PCR.

Sementara itu, varian delta virus Corona baru atau B.1.617.2 yang pertama kali ditemui di India diketahui menyebar dengan lebih cepat. Pada tahun 2021, virus ini juga telah dijumpai di Indonesia.

Kesan Mutasi Virus Corona Terhadap Keparahan Penyakit

Walaupun virus Corona yang bermutasi lebih mudah dibiak di dalam badan, tidak ada bukti bahawa mutasi virus ini dapat menyebabkan gejala COVID-19 yang lebih teruk. Keterukan jangkitan virus Corona masih dipengaruhi oleh faktor usia dan kehadiran atau ketiadaan komorbiditi.

Kesan Mutasi Virus Corona terhadap Pembangunan Vaksin

Penyelidikan menyatakan bahawa tindak balas antibodi yang dihasilkan oleh tubuh dari vaksin yang sedang dikembangkan juga berkesan terhadap virus Corona dengan mutasi D614G. Sebaliknya, satu eksperimen menunjukkan bahawa virus dengan mutasi ini lebih mudah dineutralkan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih perlu dilakukan.

Sejauh ini, kesan mutasi D614G terhadap perkembangan pandemik COVID-19 tidak jelas. Jadi, kita harus tetap tenang dan menyusun maklumat yang kita dapat dengan bijak.

Sebagai tambahan, ambil fakta ini mengenai mutasi virus Corona sebagai peringatan untuk tidak mengendurkan protokol pencegahan COVID-19. Terus memohon jarak fizikal, pakai topeng, dan basuh tangan anda sebelum menyentuh bahagian muka.

Sekiranya anda mengalami simptom jangkitan virus Corona, seperti demam, batuk, sesak nafas, sakit otot, sakit tekak, atau sakit dada, segera mengasingkan diri dan menghubungi talian panas COVID-19 di 119 Samb. 9 untuk panduan selanjutnya.

Anda juga dapat menggunakan fitur pemeriksaan risiko virus Corona yang disediakan secara percuma oleh ALODOKTER, untuk mengetahui seberapa besar kemungkinan anda dijangkiti virus ini. Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai COVID-19 atau masalah kesihatan lain, anda boleh berbual terus dengan doktor melalui aplikasi ALODOKTER.