Kesihatan

Mengenai Arachnophobia, Phobia of Spiders

Arachnophobia adalah ketakutan yang berlebihan dan tidak rasional terhadap labah-labah. Arachnophobia Ini adalah salah satu jenis fobia yang paling biasa. Biasanya, penghidap arachnophobia takut kepada labah-labah kerana bentuk dan cara mereka berjalan.

Orang dengan arachnophobia dapat mengalami rasa takut, panik, dan kegelisahan ketika melihat labah-labah secara langsung, melihat labah-labah dalam gambar dan filem, atau bahkan hanya membayangkannya. Namun, dengan rawatan yang betul, fobia ini tentunya dapat disembuhkan.

Simptom Arachnophobia

Selain mengalami ketakutan, panik, dan kegelisahan yang berlebihan, penderita arachnophobia secara amnya akan mengalami gejala fizikal, seperti:

  • Pening
  • Sakit perut
  • Mual
  • Berpeluh
  • Bergegar
  • Susah bernafas
  • Jantung berdegup pantas

Di samping itu, penghidap arachnophobia mungkin juga menerapkan kebiasaan tertentu untuk mengatasi rasa takutnya terhadap labah-labah, seperti menghindari tempat atau situasi di mana dia mungkin melihat labah-labah, untuk mengasingkan dirinya.

Sebab Arachnophobia

Arachnophobia dikelaskan kepada fobia tertentu, iaitu fobia pada objek, haiwan, aktiviti, atau situasi tertentu

  • peristiwa traumatik
  • Mempunyai keluarga dan saudara mara yang juga mempunyai fobia labah-labah
  • Mengetahui cerita negatif atau maklumat mengenai labah-labah, misalnya pernah mendengar pengalaman menakutkan orang lain dengan labah-labah

Pengendalian Arachnophobia

Untuk mendiagnosis seseorang yang menderita arachnophobia, Ahli psikologi atau psikiatri akan mengkaji beberapa perkara terlebih dahulu, seperti gejala yang dialami, berapa lama gejala itu berlaku, dan bagaimana gejala ini memberi kesan kepada kehidupan penderita.

Sekiranya ahli psikologi atau psikiatri mendiagnosis anda arachnophobia, Sama seperti fobia tertentu yang lain, keadaan ini dapat diatasi dengan:

1. Terapi desensitisasi

Terapi desensitisasi, juga dikenali sebagai terapi pendedahan, adalah salah satu terapi yang paling berkesan untuk merawat fobia. Dalam kes arachnophobia, terapi ini dilakukan untuk membantu anda secara beransur-ansur menghadapi rasa takut terhadap labah-labah.

Sebagai contoh, pada mulanya anda akan diminta untuk memikirkan atau melihat gambar labah-labah. Apabila anda sudah biasa, anda akan diminta untuk melihat langsung labah-labah, dan seterusnya sehingga fobia anda sembuh sepenuhnya.

2. Terapi tingkah laku kognitif

Terapi tingkah laku kognitif adalah terapi yang digunakan untuk menghentikan pemikiran negatif mengenai objek atau situasi yang ditakuti, seperti labah-labah. Terapi ini dilakukan dengan mengubah cara anda melihat labah-labah, sehingga anda tidak lagi menganggapnya sebagai sesuatu yang berbahaya atau menakutkan.

3. Dadah

Secara amnya, kedua-dua terapi di atas cukup untuk merawat arachnophobia. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ubat boleh diresepkan untuk mengurangkan gejala arachnophobia.

Beberapa ubat yang boleh diresepkan oleh psikiatri atau psikologi untuk merawat: arachnophobia adalah ubat antidepresan, penenang, dan ubat penghalang beta.

Sekiranya anda mengalami simptom arachnophobia seperti di atas, terutamanya jika ia mempengaruhi kehidupan seharian, anda harus berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan rawatan yang tepat.