Kehidupan yang sihat

Fakta Mengenai Khasiat Ubi Kayu untuk Mengatasi Kanser

Sebilangan orang percaya bahawa salah satu kelebihan ubi kayu adalah sebagai ubat untuk pelbagai jenis barah, terutamanya barah prostat dan barah pundi kencing. Namun, adakah tuntutan ini terbukti secara perubatan? Ketahui jawapannya dalam perbincangan berikut.

Ubi kayu adalah tanaman ubi yang sering dijadikan makanan pokok di berbagai wilayah di Indonesia. Kandungan karbohidrat yang tinggi dan pelbagai nutrien lain di dalamnya menjadikan ubi kayu baik untuk dimakan sebagai pengganti beras dan jagung.

Kandungan Nutrien Ubi Kayu

Ubi kayu terkenal sebagai sumber karbohidrat, serat dan protein yang baik. Bukan hanya itu, ubi kayu juga mengandung berbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin B, vitamin B2, vitamin B3, vitamin C, zat besi, fosforus, dan kalsium.

Jenis karbohidrat yang terdapat dalam ubi kayu adalah karbohidrat kompleks. Selain menjadi sumber tenaga utama untuk tubuh, karbohidrat jenis ini diketahui lebih sihat sehingga dapat memberikan banyak manfaat untuk tubuh.

Berbeza dengan karbohidrat sederhana, karbohidrat kompleks memerlukan masa lebih lama untuk dicerna oleh badan sehingga dapat memberikan kesan penuh lebih lama. Inilah yang menjadikan ubi kayu baik untuk dimakan oleh orang yang sedang menjalani diet.

Selain itu, kandungan serat dan pati yang tinggi dalam ubi kayu juga dapat menjaga keseimbangan bakteria baik dalam usus sehingga baik untuk kesihatan pencernaan.

Fakta Mengenai Khasiat Ubi Kayu untuk Mengatasi Kanser

Manfaat ubi kayu untuk merawat barah dianggap timbul kerana kandungan ubi kayu linamarin dan lotaustralin yang boleh mencetuskan pengeluaran vitamin amygdalin atau vitamin B17. Vitamin tersebut dikatakan mampu membunuh sel barah.

Namun, manfaat ubi kayu yang satu ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk memastikan keberkesanannya.

Vitamin B17 sendiri jarang terdengar di telinga anda. Sebenarnya, sebilangan orang mungkin tidak mengetahui tentang kewujudan vitamin B17. Jadi, apa itu vitamin B17?

Terdapat pelbagai jenis vitamin B, seperti vitamin B1, B2, B3, B5, B9, dan B12. Sebenarnya, vitamin B17 secara teknikal bukan merupakan sebahagian daripada vitamin B. Sebenarnya, sebatian kimia ini tidak dapat diklasifikasikan sebagai vitamin kerana tidak mempunyai pengambilan standard, jadi masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa vitamin B17 atau amigdalin mengandungi sebatian yang dapat membunuh sel barah melalui mekanisme apoptosis, yang merupakan proses semula jadi apabila sel berbahaya memusnahkan diri tanpa membahayakan sel yang sihat.

Kajian ini juga disokong oleh kajian lain yang menunjukkan bahawa vitamin B17 dapat membunuh sel barah prostat tanpa menyebabkan kerosakan organ. Inilah yang menjadikan vitamin B17 dianggap dapat mengatasi barah.

Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengambil manfaat ubi kayu sebagai sumber karbohidrat yang dapat menyokong tubuh menjalankan aktiviti harian. Namun, pastikan pengambilannya sesuai dengan keperluan dan tidak berlebihan.

Anda juga perlu ingat bahawa ubi kayu mentah mengandungi sianida yang merupakan racun berbahaya bagi tubuh. Oleh itu, perhatikan cara memproses dan memakannya.

Jangan lupa kupas kulit ubi kayu dan basuh sehingga bersih dan rendam selama beberapa jam. Seterusnya, proses atau masak ubi kayu pada suhu tinggi untuk mengelakkan kesan ubi kayu yang berbahaya.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah ubi kayu untuk barah, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui jawapannya. Selain itu, doktor juga dapat memberitahu anda jumlah pengambilan ubi kayu yang tepat dan mengikut keadaan kesihatan anda jika anda ingin menggunakannya sebagai pengganti nasi.