Kesihatan

Perindopril - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Perindopril adalah ubat untuk menurunkan tekanan darah di penghidap darah tinggi. Tekanan darah yang terkawal dapat mengurangkan risiko komplikasi, termasuk gagal ginjal, strok, atau serangan jantung. Ubat ini juga digunakan dalam rawatan kegagalan jantung.

Perindopril adalah antihipertensi Perencat ACE. Ubat ini berfungsi dengan menghalang tindakan enzim penukaran angiotensin. Cara kerja ini akan melebarkan saluran darah sehingga aliran darah lebih lancar, meredakan kerja jantung, dan menurunkan tekanan darah.

Tanda Daganganperindopril: Bioprexum, Bioprexum Plus, Cadoril, Cosyrel 5/10, Cosyrel 10/10, Coveram, Triplixam

Apa itu Perindopril

kumpulanUbat preskripsi
KategoriInhibitor enzim penukar angiotensin / perencat ACE
ManfaatMerawat tekanan darah tinggi dan digunakan dalam rawatan kegagalan jantung
Dimakan olehOrang dewasa dan warga emas
Perindopril untuk wanita hamil dan menyusuiKategori D: Terdapat bukti positif risiko terhadap janin manusia, tetapi manfaatnya mungkin melebihi risiko, misalnya dalam menangani situasi yang mengancam nyawa.

Tidak diketahui sama ada Perindopril diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini sebelum berjumpa doktor.

Bentuk ubatTablet bersalut filem

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Perindopril

Ikuti nasihat dan nasihat doktor semasa menjalani rawatan dengan perindopril. Sebelum menggunakan ubat ini, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Perindopril tidak boleh digunakan pada pesakit yang alah kepada ubat ini atau ubat-ubatan kelas Perencat ACE yang lain, seperti ramipril.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mempunyai penyakit hati, penyakit ginjal, kadar kalium tinggi, dehidrasi, penyakit arteri periferal, arteriosklerosis, kegagalan jantung, lupus, diabetes, atau angioedema.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, produk herba atau suplemen tertentu, seperti suplemen kalium.
 • Beritahu doktor anda jika anda menjalani prosedur dialisis.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau sedang menyusu. Gunakan kontraseptif yang berkesan semasa rawatan dengan perindopril.
 • Beritahu doktor anda bahawa anda mengambil perindopril jika anda merancang untuk menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.
 • Jangan memandu kenderaan atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan semasa mengambil perindopril, kerana ubat ini dapat menyebabkan pening.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi, overdosis, atau kesan sampingan yang serius setelah mengambil perindopril.

Dos dan Arahan Penggunaan Perindopril

Dos perindopril yang diberikan oleh doktor mungkin berbeza, bergantung pada jenis keadaan peridopril, dan usia pesakit. Berikut adalah perincian dos perindopril:

 • Keadaan: Hipertensi

  Bagi pesakit dewasa dosnya adalah 4-8 mg sehari. Dos boleh dibahagikan kepada 2 dos sehari. Dos maksimum ialah 16 mg sehari.

 • Keadaan: Kegagalan jantung

  Bagi pesakit dewasa dosnya adalah 2 mg sehari. Dos dapat disesuaikan mengikut keadaan pesakit dalam lingkungan 8-16 mg sehari.

 • Keadaan: Penyakit jantung koronari yang stabil

  Bagi pesakit dewasa dosnya adalah 4 mg sehari, selama 2 minggu. Kemudian dos dinaikkan mengikut keadaan hingga dos 8 mg sehari.

Cara Mengambil Perindopril dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca arahan pada bungkusan ubat sebelum mengambil perindopril. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding dengan doktor anda.

Perindopril perlu diambil 30 minit sebelum makan. Ambil perindopril secara berkala pada waktu yang sama setiap hari agar ubat itu berkesan.

Jangan berhenti mengambil perindopril, kecuali jika diperintahkan oleh doktor anda. Menghentikan ubat ini secara tiba-tiba boleh meningkatkan risiko memburukkan keadaan.

Sekiranya anda lupa mengambil perindopril, segera ambil jika selang waktu dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Apabila sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Salah satu kesan sampingan yang boleh berlaku selepas mengambil perindopril adalah pening. Oleh itu, jangan terburu-buru berdiri selepas anda mengambil perindopril.

Di samping mengambil ubat penurun tekanan darah, anda digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat agar tekanan darah dapat dikendalikan dengan lebih baik. Contohnya, dengan menghadkan pengambilan makanan yang tinggi garam dan lemak, bersenam secara teratur, dan mengekalkan berat badan yang ideal.

Anda perlu melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor semasa menggunakan perindopril. Pemeriksaan perubatan kepada doktor perlu dilakukan agar perkembangan keadaan dan keberkesanan ubat dapat selalu dipantau.

Simpan perindopril dalam bekas tertutup di tempat yang sejuk dan kering. Jauhkan ubat dari cahaya matahari langsung dan jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Perindopril dengan Ubat-ubatan Lain

Kesan interaksi ubat yang boleh berlaku jika perindopril digunakan dengan ubat tertentu termasuk:

 • Berkurangnya keberkesanan perindopril apabila digunakan dengan ubat anti-radang nonsteroid, seperti diclofenac atau ibuprofen
 • Peningkatan risiko terkena tekanan darah rendah, kadar kalium tinggi, dan gangguan fungsi ginjal jika digunakan dengan alisicren atau ARB, seperti azilsartan atau candesartan
 • Peningkatan risiko reaksi alergi dan jangkitan yang teruk apabila digunakan dengan allopurinol
 • Peningkatan risiko terkena hiperkalemia apabila digunakan dengan suplemen kalium atau ubat diuretik yang hemat kalium, seperti spironolactone atau amiloride
 • Peningkatan risiko keracunan ubat litium
 • Peningkatan risiko kesan sampingan apabila digunakan dengan tizanidine

Kesan Sampingan dan Bahaya Perindopril

Kesan sampingan yang boleh berlaku selepas mengambil perindopril termasuk:

 • batuk kering
 • Sakit kepala atau keletihan
 • Penglihatan kabur
 • Pening atau rasa melayang
 • Muntah atau cirit-birit

Hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan di atas tidak bertambah baik atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor atau dapatkan bantuan perubatan jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang serius, seperti:

 • Pembengkakan mulut, muka, kaki, atau tangan (angioedema)
 • Tahap kalium tinggi dalam darah yang dapat dicirikan oleh gejala seperti kelemahan otot, degupan jantung perlahan, irama jantung tidak teratur, atau pingsan
 • Fungsi buah pinggang terjejas yang boleh dicirikan oleh gejala seperti kencing yang tidak kerap atau sedikit air kencing
 • Gangguan fungsi hati yang boleh dicirikan oleh gejala seperti kulit atau mata kekuningan (penyakit kuning), sakit perut yang teruk, urin gelap