Keluarga

Ini adalah Senarai Bahan Makanan Sihat untuk MPASI Bayi Ibu

Setelah bayi berumur 6 bulan, dia boleh mula makan makanan pejal atau makanan pelengkap dengan susu ibu (MPASI). Sekarang, Makanan apa yang boleh diberikan kepada bayi anda? Ayuh, Ibu, cari di sini!

Menyediakan pelbagai jenis makanan pejal atau makanan pelengkap sangat penting dalam memenuhi keperluan pemakanan bayi. Membiasakannya dengan diet yang sihat dari usia dini juga akan membentuk pola makan peribadi yang sihat ketika dia dewasa.

Pelbagai Pilihan Makanan Berkhasiat Tinggi untuk MPASI

Terdapat pelbagai bahan makanan segar yang penuh dengan nutrien yang dapat memenuhi keperluan pemakanan bayi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya, termasuk:

1. Alpukat

Selain mempunyai rasa yang khas dan tekstur lembut, alpukat juga mengandungi banyak nutrien penting, kamu tahu, Roti. Salah satunya ialah asid lemak omega-3 yang baik untuk menyokong perkembangan otak. Untuk lebih mudah dicerna, anda boleh memberikan alpukat tumbuk dan dicampurkan dengan susu formula atau susu ibu.

2. Ubi keledek

Ubi jalar sangat kaya dengan beta-karoten atau vitamin A sehingga bermanfaat dalam meningkatkan kesihatan mata, melindungi bayi dari jangkitan, mendukung pertumbuhan, dan menjaga kulit yang sihat. Tambahan, ubi jalar mempunyai rasa manis yang disukai oleh bayi.

3. Pisang

Bubur pisang mungkin biasa digunakan sebagai makanan pelengkap. Walau bagaimanapun, pisang juga boleh dicampur dengan yogurt atau buah-buahan lain jika si kecil dapat mengunyah dengan lebih baik.

Pisang mengandungi pelbagai nutrien penting yang diperlukan untuk membantu pertumbuhan bayi, mulai dari vitamin A, C, D, dan K, serta berbagai mineral, termasuk kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, dan selenium.

4. Beri

Antioksidan dan flavonoid dalam buah beri dapat menjaga kesihatan otak, mata dan saluran kencing bayi. Agar mudah dicerna, Ibu dapat memproses buah beri dengan mengisarnya menjadi bubur, kemudian digabungkan dengan yogurt susu formula atau susu ibu.

5. Brokoli

Brokoli adalah makanan pelengkap yang enak untuk memperkenalkan anak-anak kepada sayur-sayuran hijau yang lain. Jenis sayur ini sangat kaya dengan serat, kalsium, dan folat yang baik untuk menyokong pencernaan dan perkembangan anak. Untuk memprosesnya, Ibu boleh mengukus brokoli hingga lembut, kemudian tumbuk atau potong kecil.

6. Bubur nasi

Nasi boleh menjadi sumber vitamin B, mangan dan magnesium yang baik untuk bayi. Beras berwarna, seperti beras perang atau beras perang, juga dapat memberikan peningkatan antioksidan yang baik. Untuk menghidangkan bubur nasi, tumbuk nasi dengan susu ibu atau formula supaya anak anda mudah dicerna.

7. Ayam dan daging lembu

Daging tulen kemudian dicampurkan dengan susu ibu dan bubur sayur juga boleh menjadi pilihan pelengkap bagi bayi. Selain kaya dengan protein, ayam dan daging sapi juga mengandung zat besi, niasin, vitamin B6, riboflavin, dan zink. Jangan lupa membersihkan daging sehingga lembut, ya, Bun, agar si kecil tidak tersedak.

8. Ikan

Ikan kaya dengan protein, mineral, vitamin dan asid lemak omega-3, jadi sangat bagus untuk perkembangan otak bayi. Semasa memberi makan ikan, pastikan ia bebas dari duri dan ia dimasak sepenuhnya. Ibu boleh memilih pelbagai jenis ikan untuk anak-anak, mulai dari ikan salmon, ikan tenggiri, ikan keli, dan ikan bilis.

Beberapa jenis makanan di atas, seperti ubi jalar, alpukat, dan brokoli, anda boleh berikan sebagai makanan jari semasa anak kecil anda berumur 9 bulan atau lebih tua. Anda juga boleh memberikan kepingan wortel, keju, pasta, atau telur rebus. Elakkan tersedak makanan, seperti gula-gula, wain, atau biskut.

Terdapat banyak pilihan makanan sihat untuk pepejal bayi, tetapi itu tidak bermaksud bayi dapat makan banyak makanan dengan segera, bukan? Pada mulanya mungkin si kecil anda hanya akan menghabiskan 1-2 sudu makannya.

Selain itu, jika ekspresi wajah anak kecil anda menjadi tidak senang ketika pertama kali merasakan makanan baru, jangan memaksanya memakannya. Ini mungkin kerana dia terkejut dengan rasa baru. Daripada memaksanya, cubalah memberikannya beberapa hari kemudian.

Jadi, anda tidak lagi keliru memilih bahan makanan sihat untuk MPASI, betul, Ibu? Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor atau berunding terus melalui berbual dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER.