Keluarga

Risiko Mendapatkan Kehamilan di Bawah 20 Tahun pada Ibu dan Bayi

Umur wanita yang terlalu muda semasa hamil boleh meningkatkan risiko komplikasi semasa mengandung atau melahirkan. Ayuh, kenal pasti pelbagai risiko hamil di bawah usia 20 tahun agar anda lebih bijak merancang kehamilan dan mencegah komplikasi berisiko.

Umur yang ideal bagi wanita untuk hamil adalah 20-30 tahun atau pada awal 30-an. Menjalani kehamilan di bawah usia 20 tahun boleh dikatakan berisiko kerana berdasarkan anatomi badan, perkembangan pelvis wanita pada usia itu belum sempurna sehingga boleh menyebabkan kesukaran ketika melahirkan.

Bukan hanya secara fizikal, hamil di bawah usia 20 tahun juga boleh mempengaruhi psikologi wanita yang menjalaninya.

Risiko Mengandung Bawah Umur 20 Tahun di Ibu

Wanita yang hamil di bawah usia 20 tahun sering menerima stigma negatif dari rakan sebaya atau persekitaran di sekeliling mereka, terutamanya jika kehamilan tidak dirancang.

Masalah ekonomi juga sering menjadi halangan bagi wanita yang hamil pada usia yang sangat muda kerana mereka umumnya tidak mapan dan tidak mempunyai pendidikan atau kemahiran yang membolehkan mereka mencari pekerjaan.

Selain risiko sosial dan ekonomi, hamil di bawah usia 20 tahun juga dapat meningkatkan risiko komplikasi. Berikut adalah beberapa komplikasi yang mungkin berlaku:

1. Kemurungan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa wanita yang hamil di bawah usia 20 tahun lebih cenderung mengalami tekanan atau kemurungan selepas bersalin daripada wanita yang hamil di atas usia 25 tahun.

Di samping itu, hamil pada usia yang terlalu muda atau masih remaja juga dapat meningkatkan risiko tekanan, baby blues, terhadap keinginan untuk membunuh diri. Ini mungkin disebabkan oleh beban dan tuntutan yang harus dihadapi kerana mereka tidak bersedia untuk menjaga dan menjaga bayi mereka.

2. Kekurangan rawatan pranatal

Kehamilan di bawah usia 20 tahun dapat mencegah seorang wanita mendapatkan rawatan pranatal yang betul, terutama jika dia tidak mendapat sokongan ibu bapa atau pasangannya.

Penjagaan pranatal atau pemeriksaan obstetrik rutin sangat penting, terutama pada bulan pertama kehamilan, agar kesihatan ibu hamil dan perkembangan janin dalam rahim dapat dipantau selama kehamilan.

3. Tekanan darah tinggi

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa wanita hamil di bawah usia 20 tahun lebih cenderung mengalami hipertensi semasa kehamilan dan preeklamsia, jika dibandingkan dengan wanita hamil berusia 20-an atau 30-an.

Sekiranya tidak dikesan lebih awal dan dirawat dengan betul, keadaan ini boleh membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin.

4. Anemia

Mengandung remaja anda juga boleh meningkatkan risiko anemia anda. Keadaan ini dapat membuat wanita hamil merasa lemah dan letih sehingga boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin. Keadaan ini juga dapat meningkatkan risiko wanita hamil yang terlalu muda untuk mengalami pendarahan selepas bersalin.

Kesan Kehamilan Ibu Di Bawah Umur 20 Tahun ke atas Janin

Bukan hanya mempengaruhi wanita hamil, komplikasi atau risiko hamil di bawah usia 20 tahun juga dapat dialami oleh janin, termasuk:

Dilahirkan sebelum waktunya

Ibu yang mengandung di bawah usia 20 tahun mempunyai risiko lebih tinggi untuk kelahiran pramatang. Semakin awal kelahiran bayi, semakin besar risiko gangguan perkembangan, kecacatan kelahiran, dan gangguan fungsi pernafasan dan pencernaan pada bayi.

Dalam kes tertentu, hamil di bawah usia 20 tahun juga dapat meningkatkan risiko keguguran atau kematian janin.

Berat lahir rendah

Bayi pramatang cenderung mempunyai berat badan yang lebih rendah daripada bayi yang dilahirkan pada waktu hamil. Keadaan ini menjadikan bayi terdedah kepada perkara berikut:

  • Kesukaran bernafas dan menyusui sehingga memerlukan ventilator dan menjalani rawatan di hospital NICU
  • Kesukaran belajar dan menjadi lebih mudah terkena diabetes dan penyakit jantung ketika dewasa
  • Kematian ketika masih dalam kandungan

Sebagai bentuk pencegahan dari berbagai risiko yang harus dihadapi oleh wanita hamil di bawah usia 20 tahun, pemerintah Republik Indonesia mengubah usia minimum untuk menikah bagi wanita dari 16 tahun menjadi 19 tahun.

Memang, tidak semua kehamilan pada usia muda akan menyebabkan pelbagai kesan di atas. Sebilangan ibu yang hamil pada usia muda masih dapat melahirkan bayi dalam keadaan sihat.

Namun, secara umum, lebih banyak wanita hamil pada usia muda mengalami pelbagai masalah kesihatan atau komplikasi yang berkaitan dengan kehamilan atau kelahiran anak. Oleh itu, jika anda berumur di bawah 20 tahun dan hamil, periksa kehamilan anda secara berkala kepada pakar obstetrik untuk kesihatan anda dan janin.

Untuk menyokong keadaan kehamilan anda, doktor anda dapat memberikan pelbagai cadangan dan menetapkan vitamin pranatal untuk memastikan anda dan bayi anda sihat.