Kesihatan

Ibu, kenali punca-punca vena varikos selepas melahirkan dan bagaimana menanganinya

Vena varikos semasa kehamilan adalah perkara biasa akibat peningkatan tekanan perut dan perubahan hormon. Walau bagaimanapun, pada sesetengah wanita, urat varikos berterusan selepas melahirkan. Ini tentu boleh mengganggu penampilan dan juga aktiviti.

Salah satu sebab vena varikos berterusan selepas bersalin adalah kerana badan memerlukan masa untuk sembuh. Penampilan dan ukuran urat varikos biasanya bertambah baik dalam 3-4 bulan selepas melahirkan. Walaupun begitu, pada sesetengah wanita, urat varikos dapat bertahan lebih lama atau bahkan tidak hilang sama sekali.

Punca Vena Varikos Selepas Melahirkan

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan urat varikos selepas melahirkan tidak hilang:

1. Mengandung anak kembar

Pada kehamilan kembar, pengeluaran hormon dan bekalan darah mungkin lebih banyak daripada kehamilan tunggal. Tekanan kerana berat janin sehingga proses kelahiran juga boleh menjadi lebih berat. Perkara-perkara ini akan meningkatkan tekanan pada urat dan membuat anda lebih cenderung mengalami vena varikos yang berterusan.

2. Adakah anda pernah melahirkan sebelum ini?

Risiko vena varikos akan meningkat dengan bertambahnya jumlah kehamilan, jumlah kelahiran, dan usia semasa kehamilan dan melahirkan anak. Ini disebabkan oleh penurunan kualiti saluran darah dan kemampuannya pulih.

3. Mempunyai sejarah keluarga vena varikos

Faktor genetik juga mempengaruhi penampilan vena varikos. Kira-kira 50% orang dengan vena varikos mempunyai ahli keluarga yang juga mempunyai keadaan.

4. Berat badan berlebihan

Salah satu sebab biasa vena varikos berlaku semasa kehamilan adalah kerana kenaikan berat badan. Wanita hamil biasanya menambah berat badan sekitar 12 kilogram. Peningkatan berat badan ini dapat memberi tekanan tambahan pada urat dan menyebabkan vena varikos. Perkara yang sama berlaku setelah melahirkan.

5. Jarang bergerak

Setelah melahirkan, kebiasaan jarang bergerak dapat menghalang peredaran darah. Ini menyebabkan tekanan pada urat meningkat dan menyebabkan vena varikos.

Cara merawat urat varikos selepas melahirkan anak

Untuk mencegah dan melegakan urat varikos selepas melahirkan anak, anda boleh melakukan perkara berikut:

Melakukan senaman secara berkala

Senaman dapat membantu meningkatkan aliran darah, sehingga melegakan urat varikos. Sekiranya tidak ada masalah kesihatan semasa kehamilan dan melahirkan, lakukan senaman ringan secara teratur, seperti berjalan kaki, yoga, senaman pelvis, dan latihan Kegel.

Walau bagaimanapun, masih berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai jenis, intensiti, dan jangka masa latihan yang ingin anda lakukan.

Perhatikan kedudukan kaki

Ibu harus mengelakkan kedudukan kaki yang sama untuk waktu yang lama. Jangan menyilangkan kaki atau membengkokkannya terlalu dalam ketika duduk, dan jangan berdiri terlalu lama. Semasa berbaring, sokong kaki anda dengan bantal atau benda lain. Kaedah ini akan menjadikan peredaran darah anda lebih lancar.

Kurangkan berat badan jika anda berlebihan berat badan

Sekiranya anda berlebihan berat badan, cubalah menurunkan berat badan dengan diet dan gaya hidup yang sihat. Berat badan yang berlebihan bukan sahaja menjadikan urat varikos tahan lebih lama, tetapi juga mencetuskan pelbagai penyakit lain.

Sebelum menjalani diet untuk menurunkan berat badan, anda perlu berjumpa dengan pakar pemakanan, terutamanya jika anda menyusu. Doktor akan memberikan pengaturan diet yang dapat menurunkan berat badan tanpa mengurangkan kandungan nutrien dalam susu ibu.

Sekiranya vena varikos berterusan atau bertambah besar dan mengganggu keselesaan, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan mengesyorkan prosedur perubatan untuk merawat urat varikos mengikut keadaan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found