Kehidupan yang sihat

Mahu Hidup Lebih Lama? Kahwin!

Apabila anda berkahwin, anda akan mempunyai teman yang dapat menemani dan menyokong hari-hari anda, baik dalam masa kegembiraan dan kesedihan. Kehadirannya juga dapat menjadi peringatan bahawa anda selalu menjalani kehidupan yang lebih baik. Dengan cara itu, berkahwin mungkin dapat memberikan manfaat tersendiri untuk kesihatan anda, yang dapat membuat anda hidup lebih lama.

Perkahwinan yang mungkin memberi kesan positif kepada kesihatan adalah ketika anda dan pasangan menjalani hidup dengan stabil, tidak dipenuhi dengan drama dan perkara negatif lainnya. Menurut penyelidikan, lelaki yang mendapat lebih banyak faedah ini.

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan perkahwinan:

Hidup lebih baik. Tidak ada yang mahu pasangan mereka melakukan perkara buruk. sekarang, semasa anda berkahwin, anda mungkin mempunyai seseorang yang selalu mengingatkan anda dan membimbing anda untuk menjalani kehidupan yang lebih baik, misalnya mengingatkan anda untuk makan makanan yang sihat dan melarang jika anda menjalani kehidupan yang tidak sihat.

Tekanan darah yang lebih baik. Menurut penyelidikan, pasangan yang menikah dengan bahagia mempunyai tekanan darah yang lebih baik daripada mereka yang masih bujang. Mendapat pelukan hangat dari pasangan anda juga boleh memberi kesan positif pada tekanan darah. Anda harus tahu, memeluk dapat mengurangkan kadar kortisol yang dihasilkan oleh adrenalin ketika seseorang berada dalam keadaan tertekan.

Kesihatan mental dijaga. Hidup bersendirian atau terpencil sering dikaitkan dengan kemurungan. sekarang, menurut laporan, berkahwin dapat membantu mengurangkan kemurungan. Apabila anda berkahwin anda juga dapat mengatasi tekanan dengan baik. Ini kerana kehadiran pasangan yang sedia membantu anda dalam masa sukar.

Menyembuhkan luka dengan cepat. Menurut penyelidikan, jika anda menikah dan hidup dengan bahagia, luka di badan anda akan sembuh lebih cepat.

Lebih gembira. Manfaat terbesar yang anda dapat dari perkahwinan adalah rasa bahagia. Intinya ialah jika anda gembira, anda lebih cenderung menjalani kehidupan yang lebih sihat.

Manfaatkan hubungan seks. Melakukan hubungan seks dengan pasangan mempunyai banyak faedah. Sebahagian daripadanya telah disebutkan di atas. Perkara lain yang anda dapat dari aktiviti ini termasuk tidur yang lebih baik, membakar kalori, mengencangkan otot, melegakan sakit kepala, dan baik untuk kesihatan jantung.

Pada hakikatnya, berkahwin dapat meningkatkan kualiti hidup keseluruhan sehingga anda dapat hidup lebih lama. Orang yang sudah berkahwin juga akan merasa disayangi dan merasa tenang kerana mempunyai seseorang yang selalu berada di sisinya. Ini dapat menjadikan mereka hidup lebih lama. Peratusan kemungkinan hidup lebih lama antara lelaki dan wanita dari segi perkahwinan didapati lebih tinggi pada lelaki.

Tetapi yang perlu anda ingat adalah bahawa faedah ini dapat dicapai jika perkahwinan anda berkualiti, aka bahagia. Sekiranya perkahwinan anda tidak bahagia, kesihatan yang buruk dapat terjadi.

Perkahwinan yang berkualiti di sini tidak bermaksud bahawa anda selalu dikelilingi oleh kekayaan atau tidak pernah bertengkar dengan pasangan anda. Perkahwinan yang berkualiti dapat dicapai dengan menghormati satu sama lain, tidak menyalahkan, jujur, setia kepada pasangan anda, tidak menyimpan dendam, selalu berkomunikasi, dan menunaikan komitmen.