Kesihatan

Punca Sakit Tubuh dan Petua Mengelakkannya

Tubuh sering sakit boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari sistem imun yang lemah atau kerap terkena kuman, virus, atau parasit. Ini boleh disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat, persekitaran yang tidak bersih, terhadap masalah kesihatan tertentu.

Pelbagai jenis kuman, virus, dan parasit dapat menyebabkan jangkitan pada tubuh, sehingga menjadikan tubuh sakit. Tetapi untuk mengatasinya, tubuh sebenarnya mempunyai sistem pertahanan semula jadi yang disebut sistem imun.

Sistem kekebalan tubuh atau sistem imun terdiri daripada antibodi, sel, tisu, dan organ tertentu, mulai dari sel darah putih, limpa, sumsum tulang, kelenjar getah bening, hingga perisai semula jadi tubuh, seperti kulit dan rambut, serta lendir di tisu mukosa badan.

Apabila sistem ketahanan badan lemah atau bermasalah, tubuh boleh menjadi lebih mudah diserang penyakit.

Punca Badan Selalunya Sakit

Hampir semua orang pasti mengalami sakit, sakit kepala, sakit perut, demam, selsema, dan batuk. Keadaan ini sebenarnya normal dan menunjukkan bahawa sistem kekebalan tubuh berfungsi secara aktif untuk melawan jangkitan.

Tetapi jika badan sering sakit, ada beberapa faktor yang boleh menjadi penyebabnya, seperti:

1. Corak pemakanan yang tidak sihat

Anda boleh mempunyai sistem imun yang kuat dengan memakan banyak makanan sihat yang kaya dengan nutrien, seperti antioksidan, protein, omega-3, serta vitamin dan mineral. Contohnya adalah sayur-sayuran dan buah-buahan, telur, ikan, kerang, kacang, yogurt, dan biji-bijian, seperti gandum.

Sebaliknya, kebiasaan makan makanan yang tidak sihat dapat menjadikan sistem kekebalan tubuh lemah dan mudah diserang penyakit. Oleh itu, kurangkan pengambilan makanan yang tidak sihat, seperti makanan segera atau makanan yang tinggi lemak jenuh, terlalu asin, atau terlalu manis.

Elakkan juga kebiasaan makan makanan yang tidak bersih, makanan mentah, tidak dimasak, atau basi kerana makanan ini mengandungi kuman dan parasit yang menyebabkan jangkitan.

2. Kekurangan cecair

Selain makanan yang sihat, meningkatkan konsumsi cairan, mulai dari air, teh, dan jus buah, juga dapat mencegah Anda dari jatuh sakit. Dengan keperluan cairan yang mencukupi setiap hari, pengambilan nutrien ke semua sel di dalam badan akan terjaga dan organ tubuh dapat berfungsi dengan normal.

Air juga berfungsi melembapkan mulut, hidung, dan tekak sehingga virus dan kuman tidak mudah masuk. Oleh itu, risiko penyakit anda akan lebih tinggi sekiranya badan mengalami dehidrasi. Bukan hanya itu, tidak minum air yang cukup juga dapat meningkatkan risiko badan menjadi kering.

Elakkan pengambilan alkohol secara berlebihan kerana boleh mengganggu kesihatan dan melemahkan sistem ketahanan badan.

3. Tekanan yang berpanjangan

Tekanan yang berlaku sekali-sekala dan reda setelah penyebabnya ditangani adalah sebahagian daripada kehidupan seharian.

Namun, jika anda merasakan bahawa tekanan itu teruk dan berpanjangan atau tekanan telah menyebabkan masalah kesihatan mental, seperti kemurungan atau kegelisahan, maka kesannya dapat membuat sistem kekebalan tubuh anda lemah. Kesannya, badan akan mudah jatuh sakit.

4. Kurang tidur

Berbagai kajian menunjukkan bahawa kurang tidur dapat mengurangkan kemampuan semula jadi tubuh untuk melawan jangkitan. Tidak hanya itu, kurang tidur juga dapat meningkatkan risiko kegemukan, diabetes, penyakit jantung, hingga barah.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk tidak bangun tidur dan tidur mengikut jadual biasa, dengan durasi 7-9 jam setiap malam.

5. Malas mencuci tangan

Semasa melakukan aktiviti sepanjang hari, tanpa menyedarinya, tangan anda mungkin menyentuh sesuatu yang kotor dan mengandungi virus dan bakteria. Contohnya, ketika menukar lampin bayi, setelah membuang air kecil atau buang air besar, pegang kenop pintu, walaupun menyentuh skrin telefon bimbit.

Oleh itu, jika anda jarang atau malas mencuci tangan, maka kebiasaan ini dapat meningkatkan kemungkinan kuman dan virus pada tangan anda memasuki badan melalui mulut, hidung, atau mata anda. Oleh itu, anda perlu kerap membasuh tangan dengan betul agar badan anda tidak mudah sakit.

6. Kekurangan kebersihan

Kebersihan badan dan persekitaran memainkan peranan penting dalam mencegah penyakit berjangkit. Apabila kebersihan atau kebersihan tidak dijaga, kuman, virus, dan parasit yang menyebabkan jangkitan mudah membiak dan menyerang tubuh anda.

Sekiranya anda memilikinya, anda masih akan terdedah kepada jangkitan walaupun sistem imun anda berfungsi dengan baik.

Oleh itu, penting untuk membersihkan rumah secara berkala, tidak membuang sampah sarap, mencuci tangan dengan kerap, dan menggosok gigi dengan kerap agar kebersihan badan terjaga dan tidak mudah terkena penyakit.

7. Keadaan perubatan tertentu

Sebagai tambahan kepada beberapa akibat dari beberapa faktor di atas, sistem kekebalan tubuh yang lemah juga boleh disebabkan oleh penyakit atau keadaan perubatan tertentu, termasuk:

  • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti kemoterapi.
  • Telah menjalani pembedahan membuang limpa (splenektomi).
  • HIV / AIDS.
  • Leukopenia atau sebilangan kecil sel darah putih di dalam badan, menjadikan tubuh mudah terkena jangkitan.
  • Gangguan genetik, misalnya sindrom DiGeorge.
  • Kekurangan zat makanan

Penyakit yang disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat dapat dicegah dan diatasi dengan menerapkan gaya hidup yang sihat, menjalani diet yang sihat dan seimbang, cukup istirahat, bersenam secara teratur, tidak merokok, dan menyelesaikan imunisasi.

Sekiranya ia berlaku sesekali, sakit badan mungkin tidak disebabkan oleh sesuatu yang berbahaya. Walau bagaimanapun, jika badan anda sering sakit sehingga anda sering ketinggalan bekerja atau sekolah, anda harus berjumpa doktor untuk keadaan ini kerana ia mungkin disebabkan oleh masalah kesihatan tertentu.

Oleh itu, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan kesihatan secara menyeluruh dan mendapatkan rawatan agar badan tidak mudah jatuh sakit pada masa akan datang.