Kesihatan

Waspadalah terhadap Kesan Kekurangan Vitamin E pada Kesihatan Tubuh

Vitamin E sangat penting untuk tubuh kerana khasiatnya untuk mengekalkan sistem imun dan sebagai antioksidan. Kekurangan pengambilan vitamin E dalam badan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, mulai dari gangguan mata, kulit, dan juga otak.

Vitamin E adalah vitamin larut lemak yang terdapat dalam banyak makanan. Walaupun jarang berlaku, kekurangan vitamin E masih dapat terjadi pada orang lain, baik orang tua, orang dewasa, hingga bayi baru lahir. Oleh itu, penting bagi kita untuk mengetahui kesan dan faktor risiko kekurangan vitamin ini.

Kesan Kekurangan Vitamin E

Secara amnya, gejala kekurangan vitamin E jarang berlaku. Namun, seseorang mungkin mengalami kesukaran untuk melakukan aktiviti, seperti berjalan atau mengambil benda. Ini kerana pengambilan vitamin E yang tidak mencukupi menyebabkan kerosakan pada saraf dan otot, sehingga koordinasi pergerakan badan terganggu dan otot menjadi lemah.

Selain itu, kekurangan vitamin E juga boleh menyebabkan sistem ketahanan badan menjadi lemah. Sekiranya ia berlaku dalam jangka masa panjang, kekurangan vitamin E yang teruk boleh menyebabkan masalah kesihatan, termasuk:

  • Aritmia, yang menyebabkan degupan jantung menjadi tidak teratur
  • Demensia
  • Buta

Walaupun pada wanita hamil, kekurangan vitamin E dapat membahayakan janin. Kajian menunjukkan bahawa wanita hamil yang kekurangan vitamin E lebih berisiko mengalami keguguran. Ini mungkin kerana antioksidan vitamin ini diperlukan untuk mencegah kerosakan tisu, termasuk janin.

Oleh itu, selain mengambil suplemen asid folik dan zat besi, wanita hamil juga sangat disyorkan untuk mengambil sumber makanan vitamin E, seperti minyak sayuran, kacang-kacangan, dan pelbagai sayur-sayuran hijau.

Faktor risiko Kekurangan vitamin E

Sebilangan besar kes kekurangan vitamin E berlaku kerana gangguan penyerapan nutrien, terutama lemak, di dalam badan. Keadaan ini biasanya berlaku pada orang yang mempunyai penyakit Crohn, penyakit hati, dan diabetes Sistik Fibrosis.

Di samping itu, beberapa keadaan perubatan lain berisiko kekurangan vitamin E, termasuk:

  • Bayi dengan berat lahir rendah atau yang dilahirkan sebelum waktunya.
  • Orang yang menjalani pembedahan jalan pintas perut.
  • Kanak-kanak dengan gangguan genetik tertentu, seperti abetalipoproteinemia, yang merupakan gangguan penyerapan lemak dan vitamin A, E, dan K yang wujud sejak lahir.
  • sindrom usus pendek, keadaan gangguan penyerapan nutrien yang berlaku akibat prosedur pembedahan, gangguan usus, atau gangguan aliran darah.

Vitamin E mempunyai peranan penting dalam badan. Oleh itu, kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan masalah yang mengganggu kesihatan. Secara umumnya, kekurangan vitamin E dapat dicegah dengan pengambilan makanan yang mencukupi yang mengandungi banyak vitamin ini.

Namun, orang yang berisiko tinggi kekurangan vitamin E biasanya memerlukan tambahan vitamin E melalui makanan tambahan, tentunya dengan pemeriksaan dan nasihat doktor terlebih dahulu.

Sekiranya anda mempunyai faktor risiko kekurangan vitamin E seperti di atas, dan mula mengalami masalah keseimbangan, kelemahan otot, atau masalah penglihatan, berjumpa dengan doktor mengenai keadaan anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found