Keluarga

Inilah Yang Perlu Anda Catatkan dalam Diari Kehamilan Trimester Pertama

Selamat, iya! Akhirnya kAmu telah diuji positif kehamilan oleh doktor. Tapi tunggu, perjuanganAnda tidak berhenti di situ. Dalam kehamilan trimester pertama ini, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian agar rahim anda sentiasa sihat.

Trimester pertama kehamilan adalah masa yang sangat penting untuk perkembangan janin anda kerana inilah ketika organ akan mula terbentuk.

Pada masa ini, anda terdedah kepada keguguran. Supaya kehamilan anda sihat sehingga waktu bersalin tiba, rawat rahim anda sebaik mungkin.

Hal-hApa yang perlu diberi perhatian spada Trimester Pertama

Terdapat beberapa perkara penting yang perlu anda lakukan untuk memastikan kehamilan anda pada trimester pertama sihat. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan pada trimester pertama kehamilan:

1. Pilih pakar sakit puan

Sekiranya anda pernah hamil sebelumnya, anda mungkin sudah mempunyai pakar obstetrik atau bidan yang sesuai. Tetapi jika anda pertama kali hamil, inilah masanya untuk anda mengetahui pakar perbidanan atau bidan mana yang paling sesuai untuk anda. Anda boleh bertanya kepada keluarga atau rakan yang telah hamil atau mengetahui di internet.

Pastikan anda memilih doktor atau bidan yang sudah mempunyai izin praktik rasmi, dapat membuat anda selesa, dan menyokong rancangan kelahiran yang anda inginkan.

Berunding dengan pakar sakit puan sangat penting, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, tekanan darah tinggi, penyakit jantung, atau sejarah komplikasi pada kehamilan sebelumnya.

2. Ambil vitamin untuk wanita hamil

Semasa merancang kehamilan, wanita pada umumnya disarankan untuk mengambil vitamin untuk menyiapkan janin yang sihat. Sekiranya anda belum melakukannya, tidak akan pernah terlambat, Macam mana boleh jadi. Lakukan sekarang.

Vitamin yang sangat penting untuk dimakan oleh ibu hamil dan ibu mengandung adalah vitamin yang mengandungi asid folik, zat besi, dan kalsium. Nutrien ini dapat mengurangkan risiko bayi anda mengalami cacat lahir, seperti spina bifida, bibir sumbing, atau kecacatan jantung.

3. Jauhi asap rokok

Sekiranya sebelum kehamilan anda suka merokok, disarankan untuk segera menghentikan tabiat buruk ini. Bahan beracun dalam rokok dapat meningkatkan risiko gangguan plasenta, kelahiran pramatang, penundaan pertumbuhan janin, keguguran, kecacatan kelahiran, atau kematian janin di rahim.

Selain tidak merokok, anda juga perlu mengelakkan asap rokok dari orang yang merokok di sekitar anda.

4. Pengambilan makanan berkhasiat seimbang

Ini adalah peraturan wajib yang mesti anda patuhi semasa mengandung. Makanan berkhasiat seimbang yang terdiri daripada karbohidrat, protein, lemak, serta vitamin dan mineral dapat membantu proses awal pembentukan janin untuk membesar dengan sihat.

Beberapa contoh makanan yang boleh anda makan semasa hamil adalah sayur-sayuran, kacang-kacangan, biji-bijian (roti gandum, beras perang), dan makanan protein (telur, daging tanpa lemak, ikan, susu dan produk yang diproses).

Anda dinasihatkan untuk mengelakkan produk mentah, kurang matang, atau tidak dipasteurisasi. Jauhi minuman beralkohol dan hadkan minuman berkafein. Jangan mengambil lebih daripada 200 mg kafein atau bersamaan dengan 1 cawan kopi sehari.

5. Minum banyak air

Sangat penting untuk mengekalkan cairan tubuh yang mencukupi semasa kehamilan untuk mencegah dehidrasi. Anda disarankan minum sekitar 2 liter air setiap hari. Tetapi jika anda melakukan aktiviti yang berat, minum lebih banyak air.

Untuk mengetahui sama ada badan anda mendapat pengambilan air yang mencukupi, perhatikan warna air kencing anda. Sekiranya berwarna kuning pucat atau jernih, maka badan anda mendapat cukup banyak cecair.

6. Pergi tidur lebih awal

Mengandung lebih awal boleh membuat anda merasa lebih letih daripada biasa. Ini adalah salah satu aduan wanita hamil yang paling biasa. Jadi, anda dinasihatkan untuk berehat lebih banyak. Salah satu cara adalah dengan tidur awal. Dalam tempoh kehamilan ini, anda mungkin masih merasa selesa tidur di punggung.

Kajian kesihatan pada wanita hamil menunjukkan bahawa wanita hamil yang tidur kurang dari 6 jam sehari lebih berisiko mengalami pelbagai masalah semasa kehamilan dan komplikasi ketika melahirkan. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk tidur cukup dengan ideal, iaitu selama 7-9 jam setiap malam.

7. Jauhi aktiviti yang membahayakan kehamilan

Terdapat beberapa aktiviti atau kerja rumah yang menimbulkan risiko kepada keadaan anda sekarang. Contohnya ialah membersihkan kotoran haiwan kesayangan, memindahkan atau mengangkat perabot berat, membersihkan rumah dengan produk pembersih kimia, dan menyemburkan bilik dengan penghalau serangga.

Walaupun nampaknya ada banyak yang harus dilakukan, jangan membuat perkara di atas menjadi beban yang membuat anda tertekan atau takut, oke? Wanita hamil dilarang mengalami tekanan. Oleh itu, bersantai dan nikmati setiap saat yang berlaku semasa trimester pertama ini.

Selain itu, jangan lupa untuk menjalani pemeriksaan kehamilan secara berkala ke pakar kebidanan untuk memantau keadaan dan keadaan janin anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found