Keluarga

Berhenti Membandingkan Diri Anda dengan Orang Lain, Inilah Caranya

Sikap membandingkan diri anda dengan orang lain bukanlah sesuatu yang baik untuk dijaga. Sekiranya anda terbiasa, sikap ini boleh memberi kesan buruk kepada kehidupan sosial dan kesihatan mental anda. Ayuh, gunakan cara mudah berikut untuk menghentikan tabiat ini.

Hampir semua orang mesti membandingkan dirinya dengan yang lain. Sikap ini kadangkala dapat menimbulkan semangat untuk belajar banyak perkara. Di samping itu, sikap ini juga dapat menyedari semua kekurangan yang mereka miliki sehingga mereka mencetuskan diri untuk memperbaiki diri dan menjadi lebih baik.

Namun, membandingkan diri kita dengan orang lain bukan lagi perkara yang baik apabila orang lain menjadi penanda aras kualiti hidup kita. Kebiasaan ini dapat mencetuskan perasaan iri hati yang dapat mengurangkan keyakinan diri, menghalang potensi diri, membuat murung, memicu krisis kehidupan sukudan membawa kepada perasaan tidak berharga atau menyalahkan diri sendiri.

Petua Berhenti Membandingkan Diri Anda dengan Orang Lain

Agar anda mengelakkan kesan buruk daripada sering membandingkan diri anda dengan orang lain, mulai sekarang anda mesti berlatih untuk berhenti melakukannya. Terdapat kaedah mudah yang boleh anda gunakan, termasuk:

1. Kenal pasti dan elakkan pencetus

Cara utama untuk berhenti membandingkan diri anda dengan orang lain adalah mengenal pasti dan mengelakkan pencetus. Anda harus tahu situasi apa yang membuat anda berkelakuan seperti itu. Selepas itu, cubalah perlahan-lahan hadkan atau menjauhkan diri dari perkara-perkara ini.

Contohnya, biasanya anda akan membandingkan diri anda apabila melihat gambar atau video rakan yang dimuat naik di media sosial. Mulai sekarang, kurangkan penggunaan media sosial agar anda tidak terlalu fokus pada kehidupan orang lain dan jangan membandingkan diri anda.

Sebagai contoh lain, jika percakapan berterusan rakan anda mengenai kejayaannya mendorong anda untuk membandingkan diri anda dengan dia, cubalah mengalihkan perhatian anda secepat mungkin atau membincangkan perkara lain yang menjauhkan anda dari pemikiran negatif. Sebenarnya, anda boleh kamu tahu, elakkan rakan sebentar.

2. Biasakanlah perbincangan diri yang positif

Apabila ada perkara yang mendorong anda untuk membandingkan diri anda, cubalah mengabaikan pemikiran negatif ini dan mula membiasakannya perbincangan diri yang positif. Bercakap tentang diri anda secara positif mengenai diri anda dengan kerap.

Contohnya, apabila anda merasa cemburu dengan orang lain, katakan pada diri sendiri, "Anda adalah orang yang kuat dan anda tidak memerlukan apa yang harus dia bahagia."

Perlahan-lahan, perbincangan diri yang positif dapat menolong anda menanam rasa optimis dan yakin. Di samping itu, tabiat ini dapat mencegah anda daripada mengalami kegelisahan, kemurungan, atau tekanan.

3. Tulis semua pencapaian

Tulis semua pencapaian yang telah anda capai. Bermula dari pencapaian besar, seperti penghargaan untuk pekerja terbaik di pejabat, hingga pencapaian kecil, seperti berjaya menggoreng ikan sendiri atau bangun awal hari ini.

Sekiranya anda boleh, lakukan ini setiap pagi. Merakam semua pencapaian yang telah anda capai akan menjadikan anda lebih yakin dalam segala hal. Anda juga akan lebih menghargai diri anda sehingga anda tidak lagi berfikir untuk membandingkan diri anda dengan orang lain.

4. Bersyukurlah dengan semua yang anda ada

Percayalah bahawa dengan semua kekurangan yang dapat anda fikirkan, pasti ada banyak kelebihan yang boleh anda banggakan. Bersyukurlah dengan perkara-perkara dalam hidup anda, dari yang kecil hingga yang besar, sehingga anda akan mencukupi.

Apabila anda merasa bahawa anda dan hidup anda cukup, anda tidak akan membuang masa untuk membandingkan diri anda dengan orang lain. Sikap ini sebenarnya juga dapat menjadikan anda seorang yang optimis dan memiliki kesejahteraan dalam hidup.

5. Lakukan apa yang anda sukai

Daripada sibuk membandingkan diri anda dengan orang lain, lebih baik anda meluangkan lebih banyak masa untuk melakukan perkara yang anda gemari. Anda boleh bersenam, membaca buku kegemaran anda, mencuba resipi baru, bersantai di kedai kopi, atau menjadualkan perjalanan ke luar bandar.

Melakukan perkara yang anda sukai juga merupakan bukti bahawa anda mencintai diri sendiri. Sekiranya anda sudah mencintai diri sendiri, anda tidak akan lagi memikirkan untuk membandingkan diri anda dengan orang lain dan hidup anda akan lebih bahagia.

Ayuh, gunakan kaedah di atas supaya anda menghentikan tabiat buruk membandingkan diri anda dengan orang lain. Jangan buang masa anda untuk cemburu pada orang lain dan bersangka buruk terhadap diri sendiri. Ingat bahawa anda istimewa dengan semua kebolehan yang anda miliki.

Sekiranya anda masih sering membandingkan diri anda dengan orang lain, bahkan sehingga mengganggu aktiviti harian anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi. Dengan bantuan profesional, anda boleh mendapatkan nasihat dan panduan yang tepat untuk menghentikan tabiat buruk ini.