Kehidupan yang sihat

Sakit Kepala Selepas Bersenam? Ketahui sebabnya di sini

Adakah anda pernah mengalami sakit kepala selepas bersenam? Sekiranya ada, anda tidak perlu terlalu risau, kerana sakit kepala selepas bersenam adalah perkara biasa. Ayuh, kenal pasti punca dan cara mencegah sakit kepala selepas bersenam di sini!

Sakit kepala selepas bersenam dapat dialami oleh sesiapa sahaja kerana pelbagai alasan. Keadaan ini biasanya disifatkan oleh kesakitan berdenyut di kedua-dua bahagian kepala. Sakit kepala selepas bersenam dapat hilang dalam beberapa minit, tetapi dapat bertahan hingga beberapa hari.

Jenis dan Punca Sakit Kepala Selepas Bersenam

Sakit kepala selepas atau semasa latihan dibahagikan kepada dua jenis berdasarkan penyebabnya, iaitu:

Sakit kepala primer

Sakit kepala primer boleh berlaku ketika seseorang bermain sukan atau melakukan aktiviti fizikal yang berat. Ini mungkin kerana semasa bersenam, otot kepala, kulit kepala, dan leher memerlukan lebih banyak bekalan darah.

Keperluan yang meningkat ini menjadikan saluran darah di kepala melebar, meningkatkan tekanan di kepala dan menyebabkan kesakitan. Sakit kepala primer biasanya dialami oleh orang yang bersenam dengan intensiti tinggi dan mempunyai sejarah migrain.

Sakit kepala sekunder

Sakit kepala semasa bersenam juga boleh berlaku kerana masalah kesihatan lain yang mendasari, bukan dengan latihan itu sendiri. Contoh penyakit yang boleh menyebabkan sakit kepala adalah sinusitis, strok, dan tumor.

Sakit kepala sekunder biasanya disertai dengan gejala lain, seperti muntah, kehilangan kesedaran, penglihatan berganda, dan leher kaku. Sekiranya anda merasa sakit kepala selepas bersenam dengan gejala ini, segera berjumpa doktor, kerana keadaan ini memerlukan rawatan.

Sebab Yang lain Sakit Kepala Selepas Bersenam

Sebagai tambahan kepada penyebab di atas, sakit kepala selepas bersenam juga dapat dipengaruhi oleh beberapa perkara lain, termasuk:

1. Kekeringan

Sakit kepala semasa atau selepas bersenam juga boleh berlaku akibat dehidrasi. Semasa anda bersenam, badan anda kehilangan cecair melalui peluh. Sekiranya anda tidak minum air secukupnya sebelum bersenam, kekeringan mungkin berlaku.

Untuk mengelakkan sakit kepala selepas bersenam kerana dehidrasi, minum 1-3 gelas air 1-2 jam sebelum anda bersenam. Anda juga boleh membawa sebotol air semasa bersenam agar badan anda sentiasa terhidrat.

2. Terlalu lama di bawah sinar matahari

Terlalu lama terkena sinar matahari juga boleh mencetuskan sakit kepala selepas bersenam. Untuk mengelakkannya, anda boleh menggunakan cermin mata hitam atau topi untuk melindungi wajah dan mata anda ketika bersenam di luar rumah.

Anda juga boleh membawa botol semburan kecil berisi air sejuk untuk menyemburkan wajah anda ketika anda merasa panas ketika bersenam.

3. Tahap gula dalam darah rendah

Sakit kepala selepas bersenam juga boleh disebabkan oleh kadar gula darah yang rendah. Tahap gula rendah atau hipoglikemia boleh berlaku jika anda tidak cukup makan sebelum bersenam, jadi tubuh kekurangan glukosa yang bertindak sebagai sumber tenaga utama.

Untuk mengelakkan ini, cubalah makan 2 jam sebelum bersenam. Cuba makan makanan yang kaya dengan protein, karbohidrat kompleks, dan serat untuk menyeimbangkan kadar gula dalam darah. Namun, jangan makan terlalu banyak, kerana perut yang terlalu kenyang boleh menghalang prestasi latihan.

4. Teknik senaman yang tidak sesuai

Teknik yang tidak betul dalam bersenam juga boleh menjadi faktor kepada anda mengalami sakit kepala selepas bersenam. Pergerakan yang salah boleh menyebabkan ketegangan pada otot leher dan bahu. Ini kemudian mencetuskan sakit kepala.

Oleh itu, pastikan anda menggunakan teknik yang betul semasa bersenam. Sekiranya anda tidak pasti mengenai teknik senaman yang betul, pertimbangkan untuk berlatih dengan jurulatih profesional yang dapat membantu anda meningkatkan teknik sukan anda. Dengan cara itu, risiko sakit kepala akan dikurangkan.

Sekarang anda tahu perbezaan antara sakit kepala selepas latihan yang mungkin berbahaya dan yang tidak. Jadi selepas ini, anda tidak perlu terlalu risau. Sekiranya semua yang anda rasa sakit kepala, kemungkinan tidak berbahaya.

Walaupun begitu, anda perlu mengelakkan sakit kepala selepas bersenam untuk keselesaan anda. Jangan biarkan sakit kepala selepas bersenam membuat anda enggan bersenam, okey?

Untuk mengelakkan aduan ini, cubalah untuk tidak melakukan senaman yang berat. Di samping itu, pastikan anda mengelakkan faktor yang boleh mencetuskan sakit kepala seperti yang dijelaskan sebelumnya.

Sekiranya pada bila-bila masa anda merasakan sakit kepala yang tidak tertahankan setelah bersenam, disertai dengan penglihatan berganda, kehilangan keseimbangan, kesukaran bercakap, hingga mati rasa di satu sisi badan, segera dapatkan bantuan dan hubungi doktor terdekat.