Kesihatan

Berat Berat Selalunya? Ternyata inilah alasannya

Sekiranya anda kerap menimbang berat badan, anda mungkin menyedari bahawa berat badan anda boleh turun naik setiap hari. Sebenarnya, perubahan berat badan boleh berlaku pada 1 hari yang sama. Bagaimana ini boleh berlaku? Ayuh, lihat penjelasan lengkapnya di sini.

Perubahan berat badan yang kerap adalah keadaan biasa. Sebenarnya, berat badan purata orang dewasa boleh naik dan turun sekitar 2 kilogram sehari, kamu tahu. Perubahan berat badan ini berlaku bukan hanya ketika lemak ditambah atau hilang, tetapi ada beberapa perkara yang menyebabkan berat badan ini berubah.

Pelbagai Punca Berat Badan berubah-ubah

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan berat badan anda naik dan turun setiap hari:

1. Jumlah makanan yang dimakan

Setiap makanan dan minuman yang masuk ke dalam badan mempunyai berat badan tertentu. Sebelum dicerna, berat makanan ini tentunya akan menambah berat badan. Makanan yang kaya dengan garam, karbohidrat, dan lemak biasanya memakan masa lebih lama untuk dicerna. Sementara itu, sayur-sayuran, buah, dan air akan lebih mudah dicerna dan keluar dari badan.

2. Pengambilan garam

Jumlah dalam skala boleh meningkat jika anda makan banyak makanan yang tinggi garam. Makanan ini dapat mengikat lebih banyak air di dalam badan.

Kandungan garam yang tinggi biasanya terdapat dalam produk makanan yang dibungkus, seperti sos dan sup kalengan, serta makanan beku, seperti sosej dan sosej kentang goreng.

3. Pengambilan karbohidrat

Mengonsumsi banyak makanan karbohidrat, seperti nasi, roti, dan pasta, dapat membuat jumlah pada skala meningkat. Dalam setiap gram karbohidrat yang dimakan, badan anda akan mengikat 3 gram cecair badan. Lebih-lebih lagi, karbohidrat halus biasanya juga tinggi garam.

4. Ubat-ubatan tertentu

Ubat-ubatan tertentu, seperti insulin, antidepresan, dan beberapa ubat antiepileptik, juga dapat meningkatkan penumpukan cairan tubuh. Bukan hanya itu, jenis ubat ini dapat mempengaruhi metabolisme badan dan meningkatkan selera makan.

Sekiranya selepas mengambil ubat, anda mengalami kenaikan berat badan yang besar, anda harus berjumpa doktor. Doktor anda mungkin menukar ubat anda atau mencadangkan perubahan pada diet dan senaman anda.

5. Kitaran haid

Kitaran haid anda juga boleh menyebabkan berat badan anda berubah. Ini kerana perubahan hormon yang berlaku dalam tempoh ini menjadikan tubuh menyimpan lebih banyak cecair. Berat badan anda mungkin sedikit lebih berat daripada biasa pada hari pertama haid anda, tetapi berat badan akan kembali normal dalam beberapa hari.

6. Selepas bersukan

Berat badan 0.5-1 kg selepas bersenam adalah normal. Sebilangan atlet boleh mengalami penurunan berat badan sehingga 10% selepas latihan. Walau bagaimanapun, mengangkat berat sebenarnya dapat membuat anda bertambah berat badan kerana peningkatan jisim otot.

7. Belum mempunyai pergerakan usus

Menurut kajian, setiap orang dapat menghasilkan 125-170 gram najis setiap hari. Ini adalah sebab mengapa anda akan mendapat sedikit berat badan jika anda tidak mempunyai pergerakan usus setelah makan besar. Nah, untuk memudahkan pergerakan usus, anda perlu makan lebih banyak makanan berserat.

8. Penyakit tertentu

Bukan hanya pengambilan makanan, perubahan berat badan juga sering disebabkan oleh penyakit tertentu.

Beberapa penyakit yang menyebabkan kenaikan berat badan termasuk sindrom metabolik, sindrom Cushing, PCOS, dan gangguan tiroid. Sebaliknya, gangguan kesihatan seperti diabetes dan penyakit Crohn diketahui menyebabkan penurunan berat badan yang tidak dijangka.

Salah satu cara untuk mengetahui berat badan anda dengan tepat adalah dengan menimbang diri anda pada waktu yang sama setiap hari selama 1 minggu. Jangan lupa menggunakan skala yang sama setiap kali anda menimbang.

Di samping itu, anda hanya boleh memakai seluar dalam ketika menimbang sendiri untuk mengelakkan penambahan berat badan dari pakaian.

Berat badan turun naik dengan kerap. Namun, jika anda mengalami kenaikan atau penurunan berat badan secara drastik tanpa alasan yang jelas, segera berjumpa doktor, kerana ini boleh menjadi tanda penyakit tertentu.