Keluarga

Fakta Mengenai Kebaikan Urut Kehamilan

Kehamilan boleh mencetuskan pelbagai aduan yang tidak menyenangkan bagi wanita hamil. Urut untuk wanita hamil boleh dilakukan sebagai cara untuk menghilangkan rasa tidak selesa dan membuat wanita hamil berasa santai.

Semasa wanita hamil, akan ada tekanan yang dapat dirasakan, terutama di kawasan otot perut, leher, punggung, dan bahu. Bukan hanya itu, berat badannya meningkat, menjadikan banyak wanita hamil mengadu sakit di punggung bawah dan perubahan postur kerana kedudukan pelvis bergerak ke depan. Untuk menjadikan kehamilan lebih selesa, urut untuk wanita hamil boleh menjadi pilihan aktiviti saya masa yang sesuai.

Berdasarkan Bukti Ilmiah

Secara amnya, penyelidikan menunjukkan manfaat urut bagi orang biasa, termasuk menghilangkan rasa sakit dan mungkin meningkatkan prestasi sistem imun. Kajian lain mendapati bahawa urut mungkin bermanfaat dalam mengurangkan sakit belakang, sakit kepala, mengurangkan tekanan, dan meningkatkan kelonggaran.

Sementara itu, penyelidikan yang bertujuan khusus untuk mengetahui faedah urut bagi wanita hamil masih sangat terhad. Walau bagaimanapun, satu kajian menunjukkan bahawa urut untuk wanita hamil mungkin mempunyai pelbagai faedah positif termasuk menurunkan tahap ketegangan dan hormon stres, meredakan sakit belakang dan kaki, meningkatkan mood sambil meningkatkan perasaan bahagia, dan mendorong tidur yang lebih baik.

Cuma, ketika anda ingin melakukan urut wanita hamil harus memperhatikan usia kehamilan terlebih dahulu. Bagi wanita hamil yang masih mengalami loya dan muntah, anda harus mengelakkan rawatan ini terlebih dahulu.

Dianjurkan agar urut untuk wanita hamil bermula selepas 12 minggu kehamilan atau memasuki trimester kedua. Kemudian, elakkan mengurut semula wanita hamil ketika usia kehamilan semakin hampir dengan waktu bersalin, iaitu 32 minggu ke atas. Ini kerana urut boleh mempercepat proses persalinan.

Teknik Urut yang Sesuai

Secara amnya, urutan untuk wanita hamil akan berlangsung lebih kurang satu jam. Beberapa tempat spa atau urut khusus untuk wanita hamil mempunyai kerusi atau tempat tidur khas. Kerana, urut untuk wanita hamil biasanya akan dilakukan dalam pelbagai posisi, seperti duduk, setengah berbaring, atau berbaring di sebelah.

Tukang urut untuk wanita hamil biasanya dilatih untuk memahami bahagian badan mana yang sering tidak selesa. Walau bagaimanapun, jika wanita hamil merasa tidak selesa atau merasa bahagian badan tertentu memerlukan urutan tambahan, disarankan untuk segera memberitahu tukang urut.

Terdapat pelbagai jenis urut untuk wanita hamil, seperti urut tradisional yang menekan ke dalam otot, atau urut Sweden dengan tekanan yang panjang ke arah otot dan sendi yang aktif. Selain itu, teknik urut kehamilan yang juga sering dijumpai adalah Shiatsu, dengan tekanan dan urutan pada titik-titik akupresur untuk merangsang tenaga semula jadi.

Pelbagai teknik ini bertujuan untuk memperbaiki keadaan tubuh wanita hamil, seperti mencegah pembekuan darah di kaki kerana peningkatan aliran darah yang dialami oleh wanita hamil. Sebilangan tukang urut hanya akan menyentuh perut dengan ringan atau tidak sama sekali.

Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat, ada beberapa perkara yang perlu diingat semasa mengurut untuk wanita hamil:

  • Wanita hamil perlu segera memberitahu tukang urut sekiranya mereka merasa sakit atau tidak selesa. Bantal tambahan mungkin dapat membantu kedudukan ibu hamil agar lebih selesa.
  • Perhatikan minyak pati atau aromaterapi yang digunakan semasa urut. Pilih mengikut citarasa dan tanyakan lagi mengenai keselamatan minyak pati yang digunakan.
  • Seboleh-bolehnya elakkan rawatan yang menggunakan haba, seperti sauna, tab mandi panas, atau mandian wap. Sekiranya anda masih mahu, pastikan suhu air atau bilik tidak lebih dari 32 darjah Celsius untuk mengelakkan terlalu panas.

Perhatikan usia kehamilan sebelum melakukan urutan untuk wanita hamil. Kemudian, pilih lokasi dan tukang urut yang cekap dan berpengalaman. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan khas semasa kehamilan, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar obstetrik anda.