Kesihatan

Temazepam - Faedah, dos, kesan sampingan

Temazepam adalah ubat yang digunakan untuk merawat gejala insomnia, iaitu sukar tidur atau tidak dapat tidur nyenyak. Selain itu, temazepam juga boleh diresepkan sebagai ubat penenang sebelum prosedur pembedahan.

Temazepam hanya diambil dengan resep dan biasanya hanya digunakan untuk jangka waktu yang pendek, selama kira-kira 1-2 minggu.

Ubat ini termasuk ubat penenang yang diambil untuk orang dewasa. Temazepam berfungsi dengan membetulkan ketidakseimbangan bahan kimia di otak pada insomnia, menyebabkan kesan menenangkan.

Mengenai Temazepam

kumpulanPenenang - Benzodiazepin
Jenis DadahUbat preskripsi
ManfaatMengatasi gejala insomnia
Dimakan olehMatang
Bentuk ubatKapsul
Kategori Kehamilan dan penyusuan susu ibuKategori X:Kajian pada haiwan dan manusia eksperimen menunjukkan keadaan janin yang tidak normal atau risiko kepada janin. Dadah dalam kategori ini dikontraindikasikan pada wanita yang sedang atau mungkin hamil. Ubat ini boleh masuk ke dalam susu ibu, dan mungkin mempunyai kesan yang tidak diingini pada bayi yang menyusu.

Amaran:

 • Beritahu doktor anda jika anda alah terhadap sebarang ubat atau ramuan sebelum mengambil ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda atau sedang menderita penyakit ginjal, penyakit hati, masalah pernafasan atau paru-paru, gangguan mental, atau alkohol atau penyalahgunaan dadah.
 • Rujuk doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk ubat-ubatan, makanan tambahan, dan produk herba, atau jika anda akan menjalani prosedur perubatan, seperti pembedahan.
 • Elakkan memandu kenderaan atau mengendalikan mesin semasa mengambil temazepam.
 • Sekiranya berlaku overdosis, berjumpa doktor dengan segera.

Dos Temazepam

Dosis temazepam berbeza-beza, bergantung pada penggunaannya. Untuk merawat insomnia, dos yang dimakan oleh orang dewasa ialah 7.5-30 mg, sekali sehari, sebelum tidur. Manakala dos untuk orang tua adalah 5 mg, sekali sehari, sebelum tidur.

Sekiranya temazepam digunakan sebagai penenang sebelum pembedahan, dos untuk orang dewasa adalah 20-40 mg, sementara dos untuk orang tua adalah 10-20 mg. Ubat ini diambil 1 jam sebelum pembedahan.

Mengambil Temazepam dengan Betul

Sentiasa pastikan mengambil temazepam mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan menggandakan dos ubat tanpa pengetahuan doktor.

Temazepam boleh menyebabkan ketagihan. Oleh itu, sangat penting untuk selalu mengambil ubat ini mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor. Jangan berkongsi ubat ini dengan orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama.

Penyalahgunaan Temazepam boleh menyebabkan overdosis, hingga mati. Selain itu, menjual atau memberikan ubat ini kepada orang lain tanpa preskripsi doktor adalah haram.

Untuk memantau perkembangan keadaan dan memastikan ubat berfungsi dengan baik, periksa dengan doktor anda secara berkala semasa mengambil ubat ini. Pemeriksaan berkala juga akan membantu doktor mengetahui kesan sampingan ubat.

Jangan berhenti menggunakan ubat ini tanpa pengetahuan doktor anda. Ini untuk mengelakkan gejala penarikan, seperti kekejangan otot, gegaran, gangguan tingkah laku, halusinasi, atau kejang.

Sekiranya keadaannya bertambah baik, doktor akan mengurangkan dos temazepam secara beransur-ansur sebelum menghentikan rawatan, sehingga gejala penarikan tidak terjadi.

Interaksi Temazepam

Penggunaan temazepan dengan ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan kesan berbahaya. Temazepam boleh meningkatkan risiko kesan sampingan, seperti kesukaran bernafas, pening, dan mengantuk, dengan ubat berikut:

 • Penghilang rasa sakit, seperti kodin atau oksikodon.
 • Ubat tidur atau anti-kegelisahan, seperti alprazolam, lorazepam, atau zolpidem.
 • Ubat anti-alahan, seperti cetirizine atau diphenhydramine.

Ketahui Kesan Sampingan Temazepam

Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku setelah mengambil temazepam, termasuk:

 • Mengantuk pada waktu siang
 • Sakit kepala
 • Mual
 • Hilang selera makan
 • hilang ingatan
 • Gegaran dan langkah menjadi tidak stabil
 • Susah bernafas

Selain itu, temazepam juga boleh menyebabkan reaksi alahan. Gejala alahan boleh merangkumi gatal, muka dan bibir yang bengkak, hingga sesak nafas. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami gejala ini.