Kesihatan

Sebab Bayi Tidak Menangis Semasa Lahir

Mendengar tangisan bayi semasa bersalin adalah salah satu saat paling menggembirakan bagi seorang ibu. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, bayi mungkin tidak menangis ketika dilahirkan kamu tahu, Roti. Apakah penyebabnya? Lihat ulasan berikut.

Semasa dalam kandungan, bayi bernafas melalui tali pusat yang disambungkan terus ke badan ibu. Dan selepas kelahiran, bayi akan menggunakan paru-paru untuk bernafas. sekarang, paru-paru bayi akan mula mengembang untuk bernafas ketika dia menangis ketika dia dilahirkan.

Sebab Bayi Tidak Menangis Semasa Lahir

Biasanya, bayi mula bernafas dengan paru-paru mereka dalam sepuluh saat pertama selepas kelahiran. Pada masa ini, bayi telah menyesuaikan diri dengan persekitaran di luar rahim yang merupakan perkara baru baginya. Untuk membantu perkembangan paru-paru, bayi akan menangis sebaik sahaja dilahirkan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan bayi tidak menangis semasa kelahiran, termasuk:

Asfiksia

Salah satu penyebab bayi tidak menangis ketika lahir adalah asfiksia. Keadaan ini berlaku apabila bayi tidak mendapat cukup oksigen semasa proses kelahiran.

Beberapa penyebab asfiksia pada bayi baru lahir adalah:

  • Penyumbatan dan halangan di saluran udara bayi, misalnya oleh lendir, cairan ketuban, dan mekonium.
  • Anemia ketika bayi masih dalam kandungan. Anemia akan menyebabkan kekurangan oksigen dan nutrien ke tisu, termasuk sistem pernafasan.
  • Proses kelahiran memerlukan masa yang sangat lama.
  • Plasenta dipisahkan dari rahim terlalu cepat, sehingga bayi tidak lagi mendapat oksigen di dalam rahim.

Untuk menilai keadaan bayi yang baru lahir, doktor akan menggunakan APGAR skor. APGAR skor 3-5 adalah petunjuk bahawa bayi menghidap asfiksia. Ini adalah keadaan berbahaya, kerana jika tidak dirawat, boleh menyebabkan kerosakan otak dan kematian.

Dilahirkan sebelum waktunya

Bayi dianggap pramatang jika dilahirkan sebelum kehamilan 37 minggu. Bayi pramatang lebih berisiko mengalami komplikasi kesihatan selepas kelahiran. Salah satunya adalah gangguan paru-paru.

Biasanya, perkembangan paru-paru janin baru selesai pada usia kehamilan lebih dari 36 minggu. Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya sebelum paru-paru mereka terbentuk sepenuhnya mungkin menangis terlambat atau tidak menangis ketika lahir, kerana paru-paru mereka tidak dapat mengembang dengan baik.

Keracunan cecair amniotik

Cecair amniotik biasa jelas atau sedikit kekuningan. Walau bagaimanapun, cecair ini boleh bertukar menjadi hijau jika dicampurkan dengan mekonium hijau gelap (najis pertama bayi).

Cecair ketuban mempunyai peranan penting, iaitu untuk membantu pergerakan janin, menjaga suhu di sekitar janin, dan melindungi janin dari kesan atau kecederaan. Sekiranya cairan ketuban tercemar dengan mekonium dan ditelan atau dihirup oleh janin, jangkitan saluran pernafasan dan paru-paru janin boleh berlaku. Keadaan ini boleh menyebabkan bayi tidak menangis ketika dilahirkan.

Keadaan Perubatan Ibu Boleh Menyebabkan Bayi Tidak Menangis Semasa Lahir

Sebagai tambahan kepada keadaan perubatan bayi, keadaan kesihatan ibu juga dapat menyebabkan bayi tidak menangis ketika lahir, misalnya:

Preeklampsia

Preeklampsia adalah komplikasi kehamilan yang dicirikan oleh hipertensi (tekanan darah tinggi) dan tanda-tanda kerosakan pada organ, seperti buah pinggang. Preeklampsia memerlukan rawatan perubatan segera, kerana risiko berkembang menjadi eklampsia yang berbahaya bagi ibu dan janin.

Preeklampsia dapat menyekat aliran darah ke plasenta, menyebabkan janin kekurangan oksigen dan nutrien. Apabila ini berlaku, bayi mungkin tidak menangis semasa dilahirkan.

Diabetes semasa mengandung

Diabetes semasa kehamilan juga dikenali sebagai diabetes kehamilan. Dalam keadaan ini, tubuh wanita hamil tidak dapat mengawal tahap gula dalam darah, sehingga kadar gula darah menjadi tinggi.

Tahap gula darah yang tinggi dalam tubuh ibu hamil boleh membahayakan janin. Salah satu bahaya adalah menyebabkan masalah pernafasan pada bayi yang membuat bayi tidak menangis ketika dilahirkan.

Mengambil ubat tertentu

Ubat-ubatan tertentu, narkotik (seperti ganja dan heroin), ubat-ubatan herba yang faedahnya belum jelas, minuman yang mengandungi alkohol atau kafein, dan ramuan yang digunakan dalam ubat aerosol juga boleh menyebabkan masalah kesihatan bagi janin, termasuk sistem pernafasan.

Itulah sebabnya disarankan agar anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang ubat atau makanan tambahan semasa kehamilan.

Bayi yang tidak menangis ketika dilahirkan bukanlah keadaan normal dan memerlukan pertolongan segera dalam bentuk resusitasi oleh doktor. Untuk mengelakkannya, Ibu perlu melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala kepada pakar kandungan, agar keadaan Si Kecil dapat dipantau dengan baik.