Kehidupan yang sihat

Pilihan Cara Meluruskan Rambut

Salah satu perkara yang diperhatikan oleh wanita adalah penampilan. Pelbagai kaedahdilakukan oleh wanita untuk kelihatan cantik, salah satunya dengan meluruskan rambut.

Sebilangan wanita yang mempunyai rambut kerinting memilih untuk mengubah penampilan rambut dengan meluruskan rambut. Kaedah ini dianggap dapat menjadikan penampilan kelihatan berbeza dan juga lebih menawan.

Pelbagai Cara Meluruskan Rambut

Bagi anda yang berminat dan merancang untuk meluruskan rambut, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda jalani:

  • Besi rata atau pelurus rambut

Meluruskan rambut dengan pelurus boleh dikatakan cara paling mudah, kerana teknik ini boleh dilakukan di rumah dan oleh sesiapa sahaja. Anda hanya perlu pengering rambut dan pelurus rambut elektrik yang melakukan haba untuk mendapatkan rambut lurus.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk mengelakkan menyeterika rambut terlalu kerap, terutama pada suhu tinggi. Kerana, tindakan ini boleh menyebabkan rambut menjadi kering dan rapuh. Sebaliknya, gunakan pelurus rambut 1-2 kali seminggu, dengan suhu rendah.

Untuk mengurangkan risiko mengalami rambut yang rosak akibat meluruskan, pastikan rambut kering. Sebaiknya basuh rambut pada waktu malam, kemudian sapukan rambut kering pada waktu pagi. Elakkan meluruskan rambut ketika rambut anda basah, dan biarkan besi terlalu lama di satu bahagian rambut anda.

Teknik meluruskan rambut dengan cara ini tidak bertahan lama, kerana tidak menggunakan bahan kimia, rambut akan kembali ke bentuk semula apabila terkena air.

  • Keratin

Tidak mahu bersusah payah meluruskan rambut anda setiap hari dengan pelurus? Cuba gunakan keratin (protein semula jadi rambut) pada rambut anda. Kemudian, rambut disetrika untuk "menutup" keratin. Meluruskan rambut anda dengan teknik ini memerlukan kira-kira 90 minit atau lebih, bergantung pada panjang rambut anda.

Perlu diingatkan, jangan mencuci shampoo selama 3-4 hari setelah meluruskan rambut dengan keratin. Selepas itu, anda boleh mencuci rambut dengan syampu bebas natrium sulfat untuk menjaga rambut anda lurus. Namun, perhatikan produk keratin yang digunakan. Tanyakan atau baca label pembungkusan mengenai keselamatannya, dan lihat apakah ada bahan yang menimbulkan risiko kesihatan, seperti formaldehid.

Meluruskan rambut anda dengan cara ini memang boleh mengurangkan masa anda dalam mencantikkan rambut semasa anda dalam perjalanan. Kesan lurus yang diperoleh juga bertahan lama, iaitu boleh mencapai 2 hingga 2.5 bulan. Rambut tidak akan keriting lagi apabila terkena hujan ringan.

  • Relax kimia

Seperti keratin, rambutsantai Ia juga boleh digunakan untuk meluruskan rambut. Keberkesanan santai dalam meluruskan rambut agak lebih baik kerana ia dapat bertahan lebih lama jika dibandingkan dengan keratin, malah dapat meluruskan secara kekal jika dijaga dengan baik.

Tetapi sayangnya, di sebalik kelebihan ini, produk tersebut santai rambut umumnya mengandungikaustik beralkali", bahan yang boleh menyebabkan kerengsaan atau pembakaran kulit kepala kerana bahan kimia. Pada rambut, bahan ini juga dapat menjadikan rambut kering dan rapuh. Untuk itu, disarankan untuk tidak menggunakan santai lebih dari 8 minggu, dan selalu gunakan pelembap sebanyak mungkin pada rambut agar kesihatan rambut dapat dijaga dengan lebih baik.

Sebelum meluruskan rambut, pertimbangkan terlebih dahulu kesan baik dan buruknya. Terutama jika menggunakan bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu mengenai keselamatan kaedah atau produk yang akan anda gunakan.