Kehidupan yang sihat

Petua Memilih Bantal untuk Menghindari Bantal Yang Salah

Sebilangan orang sering memandang rendah penggunaan bantal ketika tidur. Sebenarnya, pemilihan dan penggunaan bantal yang betul akan meningkatkualiti tidur. Jika tidak, penggunaan bantal yang tidak sesuai boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Menggunakan bantal yang salah mungkin bukan penyebab utama masalah kesihatan. Namun, ini boleh memburukkan lagi masalah kesihatan yang sedang anda alami.

Kesan Negatif dari Bantal Yang Salah

Jangan memandang ringan, menggunakan bantal yang salah boleh memberi kesan negatif. Terutama bagi anda yang sering mengalami sakit leher, sakit kepala, alergi, atau kebas pada bahu dan lengan.

Menggunakan bantal yang salah akan menyukarkan tidur dengan lena. Sekiranya ini berlaku, proses pengembangan otot, pembaikan tisu dan proses lain yang berlaku semasa tidur anda akan terganggu. Kurang tidur juga boleh mempengaruhi pemikiran, selera makan, mood, malah boleh mencetuskan penyakit yang lebih serius.

Untuk mengurangkan risiko beberapa masalah kesihatan di atas, anda harus bijak memilih bantal. Pada dasarnya, bantal yang baik harus dapat menyokong dan menjaga tulang belakang dalam kedudukan yang baik dan sejajar. Maksudnya, kedudukan kepala mestilah sesuai dengan bahu, tidak boleh terlalu bengkok atau mendongak.

Kaedah Mempilih Bantal ybetul

Berikut adalah beberapa petua untuk memilih bantal yang betul untuk mengelakkan masalah kesihatan kerana bantal yang salah:

 • Perhatikan kedudukan tidur

  Kedudukan tidur mempengaruhi jenis bantal yang mesti digunakan, kamu tahu! Sekiranya anda suka tidur di punggung, anda memerlukan bantal nipis agar kepala tidak sesuai dengan bahu. Untuk menyokong leher, pilih yang mempunyai bonjolan (busa tambahan) di bahagian bawah bantal. Salah satu contoh bantal yang baik bagi anda yang tidur di belakang anda ialah bantal busa ingatanSekiranya anda suka tidur di perut, pilih bantal yang sangat nipis atau sama sekali tidak ada bantal. Posisi rawan memberi lebih banyak tekanan pada punggung bawah, kerana kedudukan ini bertentangan dengan postur semula jadi badan. Untuk lebih selesa, anda boleh tidur di sebelah anda. Anda juga boleh mengetuk bantal untuk memberi tekanan pada perut seperti tidur di perut.

  Sekiranya anda lebih suka tidur di sisi anda, gunakan bantal lateks yang lebih tebal untuk menyokong telinga dan bahu anda. Namun, jika anda sering tidur di sisi anda, perhatikan jenis sarung bantal yang anda gunakan. Apabila wajah dilekatkan pada sprei, ia boleh menyebabkan garis-garis halus pada kulit. Pilih sarung yang diperbuat daripada satin atau sutera kerana lebih lembut ketika menyentuh kulit, daripada kain kapas.

 • Pertimbangkan keadaan kesihatan

  Sekiranya anda mempunyai alahan, perhatikan jenis bahan yang digunakan untuk mengisi bantal. Pilih bantal yang berlabel hypoallergenic. Jenis bantal yang hypoallergenic ini biasanya diperbuat daripada bulu atau kapas. Bahan jenis ini juga dapat mengusir jamur dan tungau.Jika anda sering mengalami sakit leher, pilih bantal yang dapat mengikuti lekuk leher anda, misalnya bantal bulu dan bantal. busa ingatan. Sebaiknya elakkan bantal yang terlalu tinggi atau bantal keras, kerana boleh membuat leher anda bengkok semasa anda tidur dan menyebabkan kesakitan ketika anda bangun.

 • Selaraskan bantal dengan postur anda badan

  Jangan sesuaikan bantal dengan ukuran tempat tidur anda, tetapi pada postur anda. Contohnya, jika anda kecil, jangan pilih bantal dengan ukuran besar, permaisuri, atau raja. Bantal terlalu tinggi untuk anda dan boleh menyebabkan ketegangan otot di bahagian leher dan bahu.

Jangan lupa membeli bantal baru jika anda telah menggunakannya selama 1-2 tahun. Ini untuk mengelakkan anda terkena acuan, sel kulit mati, atau tungau debu yang mungkin melekat pada bantal.

Setelah mengetahui risiko bantal yang salah dan bagaimana memilih bantal yang betul, jangan pilih bantal yang salah lagi, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found