Kehidupan yang sihat

Kenali pelbagai pantang larang selepas pembedahan pundi hempedu

Selepas menjalani operasipengangkatankantawakhempedu (operasihempedu), seseorang boleh kerap pengalamancirit-birit. ada di sanamakananatauminuman yang diperlukandielakkan?Kemudianaktivitiapa yang tidakbolehselesai?

Cirit-birit selepas pembedahan pundi hempedu memang boleh berlaku. Cirit-birit boleh berlangsung selama beberapa minggu hingga bertahun-tahun. Menurut satu kajian, kira-kira 5 dari 100 penghidap mengalami cirit-birit atau najis longgar dalam masa 3 bulan selepas pembedahan.

Untuk mengatasi masalah cirit-birit selepas pembedahan pundi hempedu, terdapat beberapa makanan dan minuman, serta aktiviti harian yang perlu dielakkan untuk sementara waktu.

Apakah Larangan Makan dan Minum Selepas Pembedahan Bile?

Sehingga kini, penyebab cirit-birit selepas pembedahan empedu tidak diketahui dengan jelas. Cirit-birit dianggap berlaku kerana ketiadaan pundi hempedu sebagai takungan hempedu, sehingga empedu yang mempunyai kesan pencahar langsung dilepaskan ke dalam usus.

Untuk mencegah dan mengatasi ini, terdapat beberapa makanan dan minuman yang perlu dielakkan, termasuk makanan dan minuman yang boleh menyebabkan pengeluaran gas berlebihan di perut dan cirit-birit. Beberapa makanan dan minuman yang harus dielakkan adalah:

1. Daging berlemak

Sosej dan daging lembu adalah contoh daging tinggi lemak. Makanan ini sukar dicerna dan boleh menyebabkan cirit-birit, jadi mereka harus dielakkan, terutama pada minggu setelah operasi.

2. Minuman yang mengandungi kafein

Minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi, harus dihindari setelah pembedahan pundi hempedu kerana boleh menyebabkan peningkatan pergerakan usus dan pengeluaran gas, sehingga menyebabkan perut kembung.

3. Susu dan turunannya

Susu dan turunannya, seperti keju dan yogurt, juga tinggi lemak, yang boleh menyebabkan cirit-birit.

4. Makanan yang terlalu manis

Makanan manis yang tinggi gula dapat melembutkan najis, menyebabkan cirit-birit.

Selain mengelakkan makanan dan minuman di atas, tingkatkan jumlah serat yang dikonsumsi untuk menormalkan pergerakan usus. Walau bagaimanapun, pastikan anda meningkatkan jumlah pengambilan serat secara beransur-ansur. Mengonsumsi serat pada hari-hari awal selepas pembedahan sebenarnya akan menghasilkan terlalu banyak gas di dalam usus.

Untuk selamat, makan bahagian yang lebih kecil tetapi lebih kerap. Selain itu, cubalah minum 8-10 gelas air sehari untuk membantu mengurangkan cirit-birit selepas pembedahan pundi hempedu.

Apa sahaja Aktiviti yang harus dielakkan Selepas Pembedahan Bile?

Aktiviti fizikal dapat disambung semula selepas pembedahan pundi hempedu, tetapi secara beransur-ansur. Walaupun terdapat sejumlah batasan dalam melakukan aktiviti selama tempoh pemulihan di hospital, anda tetap disarankan untuk bangun dari tempat tidur dan berjalan setiap jam untuk mengelakkan pembekuan darah terbentuk.

Berikut adalah aktiviti yang paling baik dielakkan, terutama pada minggu pertama selepas pembedahan pundi hempedu:

1. Mengangkat berat

Anda tidak dibenarkan mengangkat berat lebih dari 5 kg atau melakukan senaman berat dalam 4-6 minggu selepas pembedahan pundi hempedu. Jangka masa ini berkaitan dengan proses penyembuhan luka pembedahan. Walaupun begitu, anda tetap disarankan untuk melakukan senaman ringan, seperti berjalan kaki.

2. Memandu

Anda tidak dibenarkan memandu atau memandu sehingga seminggu selepas pembedahan. Apabila anda mahu memulakan pemanduan lagi, pasangkan tali pinggang keledar dan cubalah memandu jarak pendek terlebih dahulu. Sekiranya anda merasa sakit atau tidak selesa semasa memandu, jangan paksa dan tunggu sehingga sembuh sepenuhnya.

3. Kerja

Seperti memandu, penghidap dapat kembali bekerja dalam masa 7 hari selepas pembedahan membuang pundi hempedu. Dengan catatan, karya itu tidak berkaitan dengan mengangkat beban berat.

4. Hubungansseksual

Hubungan seksual harus dielakkan sehingga 2 minggu selepas pembedahan. Berhati-hatilah agar luka pembedahan tidak dikompres semasa hubungan seksual, misalnya ketika posisi pasangan berada di atas.

Agar pemulihan selepas pembedahan pundi hempedu berjalan dengan baik, serta mengurangkan komplikasi cirit-birit, patuhi pantang larang di atas. Tanyakan kepada pakar bedah anda tentang berapa lama anda harus menjauhi makanan dan minuman tertentu, dan kapan anda boleh mula melakukan aktiviti fizikal seperti biasa.

Tertulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, Sp.B

(Pakar Bedah)