Kesihatan

Ketahui Sebab, Gejala, dan Cara Mengatasi Selaran Matahari

Selaran matahari atau selaran matahari boleh berlaku apabila kulit terdedah kepada cahaya matahari langsung terlalu lama. sekarang, jika anda seorang pekerja ladang atau sering melakukan aktiviti luar, ada beberapa cara untuk mengatasi selaran matahari yang boleh anda lakukan dengan mudah di rumah.

Matahari memancarkan sinar ultraviolet atau UV. Bukan hanya cahaya matahari, beberapa alat untuk menggelapkan warna kulit, seperti penyamakankatil, juga dapat memancarkan sinar UV.

Cahaya matahari sebenarnya baik untuk kesihatan kerana dapat merangsang pembentukan vitamin D pada kulit. Namun, pendedahan sinar UV yang berlebihan boleh memberi kesan negatif pada kulit kerana boleh menyebabkan kulit menjadi terbakar.

Ketahui Sebab dan Gejala Selaran matahari pada kulit

anda boleh mengalami selaran matahari ketika berjemur terlalu lama di bawah sinar matahari. Biasanya, diperlukan sekitar 20-30 minit atau lebih untuk munculnya gejala selaran matahari.

Pukul 10 pagi hingga 2 petang, anda juga boleh merasainya selaran matahari walaupun anda hanya berjemur selama 15-30 minit, terutamanya jika anda tidak menggunakan pelindung matahari.

Sekiranya kulit anda mempunyai selaran matahari, berikut adalah beberapa gejala yang boleh muncul:

  • Kulit terasa panas dan sakit ketika disentuh
  • Kulit melepuh dan bengkak
  • mengelupas kulit
  • Pening

Dalam kes yang teruk, selaran matahari boleh menyebabkan gejala lain seperti demam dan kebas pada kulit. Kulit yang terbakar juga sering muncul disertai dengan gangguan lain, seperti: angin ahmar dan penyahhidratan. Gejala ini boleh muncul dalam beberapa minit atau beberapa jam setelah anda terdedah kepada cahaya matahari.

Dalam jangka masa panjang, pendedahan cahaya matahari yang berlebihan boleh mencetuskan penuaan awal kulit. Keadaan ini dapat menjadikan kulit kering, berkedut, dan bintik-bintik hitam muncul. Pendedahan sinar matahari yang berlebihan pada kulit juga dapat meningkatkan risiko barah kulit dari masa ke masa.

Ketahui Cara Mengatasi Selaran matahari

Sebenarnya, keadaan selaran matahari Ia akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari, bergantung kepada betapa teruknya keadaan anda. Namun, untuk mempercepat penyembuhan, anda boleh melakukan beberapa cara untuk mengatasi selaran matahari yang berikut:

1. Kompres kulit dengan air sejuk

Salah satu cara untuk mengatasi selaran matahari pada kulit adalah memampatkan kawasan kulit yang terbakar dengan air sejuk. Gunakan kain lembut dan bersih untuk memampatkan kulit.

Tidak hanya memampatkan, anda juga boleh menggunakan air sejuk untuk mandi atau mandi. Setelah selesai, elakkan mengeringkan diri dengan menggosok tuala ke kulit anda untuk mengelakkan kerengsaan. Anda hanya menepuk kulit dengan lembut dan perlahan hingga kering.

2. Gunakan lidah buaya

Untuk mempercepat proses penyembuhan kulit dan melegakan gejala kesakitan dan pembengkakan yang disebabkan oleh selaran matahari, anda boleh menggunakan lidah buaya atau produk pelembap, losyen, dan gel yang mengandungi lidah buaya.

Lidah buaya mengandungi zat yang bersifat anti-radang sehingga dapat mengurangkan keradangan pada kulit yang terbakar sinar matahari. Sekiranya anda ingin menggunakan lidah buaya segar untuk merawat selaran matahari, jangan lupa mencucinya terlebih dahulu, iya.

3. Jangan pecah atau sentuh lepuh yang muncul di kulit

Luka bakar yang teruk boleh menyebabkan lepuh dan luka yang berisi cecair pada kulit. Sekiranya anda melakukannya, jangan pecah atau menyentuh lepuh, kerana ada risiko kerengsaan dan jangkitan. Lepuh ini biasanya hilang dengan sendirinya ketika kulit sembuh.

4. Melindungi kawasan kulit yang terbakar matahari

Pakai pakaian yang menutupi kulit ketika berada di luar rumah. Pastikan pakaian yang anda pakai selamat, selesa, lembut, dan tidak menembusi cahaya matahari.

Sekiranya selaran matahari Sekiranya ia menyebabkan kesakitan, anda boleh menggunakan ubat penghilang rasa sakit seperti parasetamol untuk menghilangkan rasa sakit.

Cara menghalangnya daripada berlaku Selaran matahari

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah terbakar sinar matahari ketika berada di bawah sinar matahari langsung, termasuk:

  • Sekiranya anda ingin berjemur di bawah sinar matahari pagi, lakukan selama 10-15 minit.
  • Apabila anda harus bergerak di bawah terik matahari, pakai pakaian yang selesa yang menutupi semua kulit. Gunakan juga gelas dengan Pelindung UV.
  • Semasa anda keluar dari rumah, selalu gunakan pelindung matahari atau pelindung matahari yang sesuai dengan kulit, terutama pada bahagian badan yang mudah terkena cahaya matahari. Ulangi aplikasi jika anda berpeluh dengan mudah atau ketika anda berenang.

Sinar UV memang memberi manfaat kepada tubuh, tetapi terlalu lama terdedah kepada sinar UV juga tidak baik untuk kesihatan tubuh, terutama pada kulit. Oleh itu, elakkan berada di bawah sinar matahari terlalu lama.

Apabila simptom selaran matahari Sekiranya anda mengalami demam, sakit kepala, pening, dan loya, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.