Keluarga

Perut Bayi Semasa Tidur Boleh Membawa Maut

Bayi di perutnya adalah salah satu pencapaian pertumbuhan dan perkembangan si kecil. Namun, apabila ini dilakukan semasa mereka sedang tidur, risiko kesihatan yang berbahaya dapat mengintai bayi anda.

Menurut pakar, bayi yang tidak diajar perutnya lebih berisiko mengalami kelewatan perkembangan motor mereka. Di perut mereka, bayi dapat belajar berguling, duduk, merangkak, mengangkat kepalanya, dan bahkan berdiri.

Tetapi selain membawa faedah, ternyata kedudukan rawan juga boleh membahayakan bayi. Mari kita lihat faedah dan risiko bayi yang rentan di bawah.

Kebaikan Perut pada Bayi

Berikut adalah beberapa kelebihan perut pada bayi yang perlu anda ketahui:

  • Membantu menguatkan punggung dan bahu bayi.
  • Menguatkan otot leher bayi sehingga dia dapat mengawal pergerakan kepala sepenuhnya.
  • Latih bayi anda untuk melihat ke atas, ke bawah, dan di sekelilingnya. Ini juga bertujuan untuk mengembangkan kemampuan untuk berkoordinasi dan mengikuti sesuatu dengan matanya.
  • Cegah bentuk kepala bayi yang rata di satu sisi sahaja, alias perang. Keadaan ini juga dikenali sebagai plagiocephalyatau sindrom kepala rata.
  • Bantu bayi menggerakkan otot kaki, kaki, dan tangan.

Tetapi ingat, jangan biarkan bayi tidak dijaga semasa dia berada di perutnya, atau biarkan bayi di perutnya tidur. Kedudukan tidur bayi dalam keadaan rawan sebenarnya berisiko menyebabkan masalah kesihatan.

Risiko Perut Tidur Bayi

Bayi yang tidur di perut atau di samping mempunyai risiko tinggi untuk berkembang kematian bayi secara tiba-tiba ssindrom (ANAK)atau sindrom kematian bayi secara tiba-tiba. Ini boleh berlaku kerana beberapa sebab, iaitu:

  • Perut membuat bayi menghirup kembali udara yang telah dihembuskan, menyebabkan penumpukan karbon dioksida dan penurunan kadar oksigen di dalam badan.
  • Perut berisiko menyebabkan penyumbatan pada saluran pernafasan bayi. Halangan saluran udara ini dapat mengurangkan bekalan oksigen di dalam badan bayi.
  • Perut menjadikan bayi panas.

Risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba sendiri berlaku pada lingkungan umur 0-6 bulan. Bayi yang lahir sebelum waktunya atau dengan berat lahir rendah lebih mudah terkena SIDS. Bukan hanya itu, bayi yang menderita refluks asid perut yang teruk juga boleh mengalami apnea tidur jika anda tidur di perut anda.

Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku, ibu bapa disarankan agar bayi tidur di punggungnya sehingga dia berumur satu tahun. Setelah si kecil anda cukup kuat untuk berguling sendiri dan dapat menopang kepala dan badannya dengan baik, anda tidak perlu risau jika dia tiba-tiba tidur di perutnya.

Melatih bayi di perutnya boleh dimulakan dari usia 2 bulan. Mulakan latihan dengan membiarkan bayi berbaring di perutnya selama 4-5 minit sehari.

Tetapi ingat, jangan biarkan bayi di perutnya terlalu lama, dan pastikan bayi tidur di punggungnya untuk mengelakkan risiko SIDS.