Kehidupan yang sihat

Rawatan Kulit Muka Yang Boleh Dilakukan di Rumah

Penjagaan kulit wajah tidak semestinya dilakukan di klinik kecantikan atau perkhidmatan serupa. Menjaga kesihatan kulit wajah juga boleh dilakukan di rumah dengan mudah dan murah.

Pelbagai perkara boleh mempengaruhi kesihatan kulit, mulai dari paparan sinar matahari, paparan racun dalam tembakau, sinaran UV, hingga usia yang meningkat.

Penjagaan Kulit Muka dengan Bahan Semula jadi

Penjagaan kulit wajah yang boleh dilakukan di rumah agak pelbagai. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Menggunakan topeng muka

Pilihan topeng muka kini semakin pelbagai. Anda boleh menggunakan topeng muka segera dari pelbagai produk kecantikan di rumah. Bagi anda yang ingin mencuba bahan semula jadi, berikut adalah beberapa bahan semula jadi yang boleh dijadikan topeng mengikut jenis kulit anda:

1. Alpukat

Bagi anda yang mempunyai kulit kering, anda boleh menggunakan alpukat sebagai topeng. Kaedahnya cukup mudah, sediakan sebiji alpukat yang hampir masak dan campurkan dengan satu sendok teh minyak zaitun, kacau hingga sebati. Gunakan sebagai topeng dan diamkan selama 15-20 minit, kemudian bilas hingga bersih.

Bagi anda yang mempunyai masalah kulit kering yang teruk, disyorkan mencampurkan topeng dengan satu sudu madu agar kulit wajah menjadi lebih lembap.

2. Oatmeal

Bukan hanya untuk dimakan, oatmeal juga dapat digunakan sebagai topeng wajah semulajadi, terutama bagi anda yang mengalami masalah kulit berminyak. Kerana oatmeal dapat menyerap lebihan minyak di wajah.

Untuk menggunakan oatmeal sebagai topeng, anda boleh mencampurkan cawan oatmeal dengan air panas, dan kacau hingga membentuk pes. Kemudian campurkan dengan 1 sudu madu, kacau lagi hingga rata dan sapukan ke wajah. Urut perlahan-lahan selama 3 minit sebelum dibilas dengan air suam.

3. Timun

Bagi anda yang mempunyai kulit rawan jerawat, menggunakan timun sebagai topeng muka boleh menjadi pilihan. Anda boleh tumbuk timun, ambil jusnya. Kemudian masukkan satu sudu gula, kacau hingga rata. Sapukan topeng campuran timun dan gula ke wajah secara merata dan biarkan selama 10 minit sebelum mencucinya dengan air sejuk.

4. Lemon dan putih telur

Topeng ini sesuai untuk semua jenis kulit. Untuk menggunakan lemon dan putih telur sebagai topeng, anda boleh mencampurkan jus lemon dengan 1 putih telur, dan kacau hingga rata. Selepas itu, sapukan topeng ke wajah. Sebaiknya gunakan topeng ini pada waktu tidur dan bilas dengan air suam keesokan harinya.

Selain ramuan di atas, anda juga boleh mencuba minum teh hijau atau menggunakan produk yang mengandungi ekstrak teh hijau untuk mengekalkan kulit dan kecantikan yang sihat.

Menyental secara berkala

Menyental akan membuang sel kulit mati pada kulit wajah, sehingga kulit kelihatan lebih cerah. Disyorkan untuk dilakukan menyental secara berkala mengikut jenis kulit anda. Bagi anda yang mempunyai kulit kering, disarankan melakukan gosok sekurang-kurangnya 1-2 kali seminggu.

Sementara itu, bagi anda yang mempunyai kulit berminyak, disarankan melakukan menggosok 2-4 kali seminggu. Ke menyentalAnda boleh menggunakan scrub segera dari pelbagai produk mengikut jenis kulit anda.

Scrub atau scrub yang mengandungi scrub juga dapat memanfaatkan ramuan di rumah. Campurkan cawan gula dengan 3 sudu minyak zaitun, dan kacau sehingga membentuk pes. Sapukan ke muka dan urut dengan gerakan bulat selama 1 hingga 2 minit, kemudian basuh dengan air suam.

Menjaga Kulit Wajah Bersih Setiap Hari

Selain penjagaan kulit wajah di atas, anda juga disarankan untuk menjaga kulit wajah anda setiap hari dengan betul. Ini dapat dilakukan dengan cara mudah, seperti:

1. Cuci muka

Anda disyorkan untuk mencuci muka dua kali sehari, pada waktu pagi dan waktu tidur. Aktiviti ini penting untuk mengelakkan penumpukan minyak wajah yang boleh menyebabkan komedo dan jerawat. Gunakan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda.

2. Menggunakan toner

Setelah mencuci muka, sapukan toner ke wajah anda menggunakan kapas. Penggunaan toner mampu menghilangkan minyak, kotoran dan sisa-sisa solekan yang mungkin masih melekat walaupun anda telah mencuci muka. Toner juga berguna untuk membantu mengimbangi semula pH kulit wajah.

3. Gunakan pelembap

Pelembap harus digunakan setelah mencuci muka sehingga bersih. Bagi anda yang mempunyai kulit yang mudah berjerawat dan berminyak, pilih pelembap ringan dan bebas minyak.

4. Gunakan pelindung matahari

Penggunaan pelindung matahari sememangnya bermanfaat dalam melindungi kulit daripada terkena sinar UV yang boleh menyebabkan perubahan warna kulit, penampilan jeragat pada wajah, kedutan dan juga barah kulit. Sebaiknya gunakan pelindung matahari dengan SPF 30 ke wajah dan kulit setiap hari walaupun cuaca tidak panas.

Pelbagai rawatan kulit wajah untuk mengekalkan kulit yang sihat, harus seimbang dengan membiasakan diri dengan makan makanan yang sihat seperti sayur-sayuran dan buah setiap hari. Hentikan merokok, hindari tekanan dan pastikan minum air secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi. Anda juga boleh berjumpa lebih lanjut dengan pakar dermatologi, untuk mendapatkan cadangan rawatan kulit wajah yang boleh dilakukan di rumah.