Keluarga

Kenali 7 Tanda Bahaya Kehamilan yang Perlu Diperhatikan

Pelbagai aduan sering dialami oleh wanita hamil. Walaupun biasa, aduan semasa kehamilan boleh memberi isyarat bahaya pada kehamilan. Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk mengenali pelbagai tanda bahaya semasa mengandung supaya mereka dapat menyedari mereka.

Perubahan hormon dan perkembangan janin adalah salah satu penyebab keluhan semasa kehamilan, seperti merasa letih, mual dan muntah, dan sembelit.

Sebagai tambahan kepada aduan ini, terdapat beberapa tanda kehamilan berbahaya yang perlu diketahui oleh ibu hamil, supaya rawatan dapat dilakukan oleh doktor sebaik sahaja tanda-tanda itu muncul.

Beragam Tanda-tanda Bahaya Kehamilan

Terdapat beberapa tanda kehamilan yang berbahaya dan perlu diketahui oleh wanita hamil, di antara:

1. Pendarahan

Pendarahan ringan dan tidak menyakitkan adalah perkara biasa pada awal kehamilan. Walau bagaimanapun, pendarahan boleh menjadi tanda bahaya kehamilan atau komplikasi serius apabila disertai dengan keadaan berikut:

  • Pendarahan pada trimester pertama yang dicirikan oleh darah gelap, juga disertai dengan sakit perut yang teruk, kekejangan, dan merasa seperti pingsan. Ini boleh menjadi tanda kehamilan ektopik yang boleh mengancam nyawa.
  • Pendarahan berat dengan sakit perut yang teruk pada awal trimester kedua. Keadaan ini boleh menjadi tanda keguguran.
  • Pendarahan dengan sakit perut pada trimester ketiga, boleh menjadi gejala gangguan plasenta, yang merupakan keadaan ketika plasenta berpisah dari dinding rahim.
  • Pendarahan yang berlaku secara tiba-tiba tanpa rasa sakit, boleh menjadi gejala plasenta previa atau plasenta yang terlalu rendah.
  • Pendarahan berat pada usia kehamilan kurang dari 37 minggu, mungkin merupakan tanda persalinan yang menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya.

2. Mual dan muntah yang teruk

Mual dan muntah semasa kehamilan adalah perkara biasa, tetapi boleh menjadi tanda bahaya kehamilan jika tidak terkawal, berterusan, dan kerap. Keadaan ini juga dikenali sebagai hyperemesis gravidarum.

Hyperemesis gravidarum boleh menyebabkan wanita hamil kehilangan selera makan dan bahkan tidak boleh makan atau minum apa-apa. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan wanita hamil dan janin menjadi kering dan kekurangan zat makanan.

Muntah yang kerap semasa mengandung juga boleh menjadi tanda bahaya kehamilan, seperti:

  • Preeklampsia, jika loya dan muntah berterusan pada separuh kedua kehamilan, sakit di bawah tulang rusuk, dan pembengkakan muka, tangan, atau kaki
  • Keracunan makanan, jika muntah disertai dengan cirit-birit
  • Jangkitan ginjal, jika muntah disertai demam dan sakit di punggung bawah atau di sekitar alat kelamin

3. Demam

Wanita hamil lebih mudah diserang selesema dan selesema. Walau bagaimanapun, segera hubungi doktor jika suhu badan melebihi 37.5 ° C, tetapi tidak menunjukkan simptom selesema atau selesema dan berlangsung lebih dari 3 hari. Ini boleh menjadi salah satu tanda bahaya kehamilan.

4. Janin jarang bergerak

Janin bergerak dengan kerap adalah salah satu tanda bahawa janin tumbuh normal. Walau bagaimanapun, jika corak pergerakan berubah, berhenti atau berkurang, terutama pada usia kehamilan 28 minggu, segera hubungi doktor anda untuk mengelakkan kemungkinan terjadinya gangguan janin.

5. Keputihan

Sekiranya terdapat cairan yang merembes dari faraj pada usia kehamilan kurang dari 37 minggu, ini dapat menunjukkan pecahnya membran pramatang. Ada kemungkinan janin mesti dilahirkan sebelum waktunya.

Namun, mungkin cairan yang keluar bukan cairan ketuban, tetapi air kencing. Ini disebabkan tekanan pada pundi kencing ketika rahim membesar.

Untuk menentukan sama ada cecair yang bocor itu adalah cecair amniotik atau air kencing, gunakan kertas litmus. Sekiranya warna kertas bertukar menjadi biru, itu bermaksud cecair ketuban. Sekiranya warnanya tidak berubah, maka yang keluar adalah air kencing.

Selain itu, cairan ketuban juga dapat dibezakan dengan warnanya yang jernih dan kadang-kadang disertai dengan darah dan tidak berbau, sementara air kencing biasanya berwarna kuning dan berbau.

6. Gejala preeklamsia

Preeklampsia dicirikan oleh tekanan darah tinggi dan protein berlebihan dalam air kencing. Keadaan ini biasanya berlaku selepas minggu ke-20 kehamilan dan boleh membahayakan keadaan wanita hamil dan janin jika tidak dirawat dengan segera.

Gejala yang mungkin timbul termasuk sakit perut tengah atau atas, penglihatan tiba-tiba kabur atau berkembar, tangan dan kaki bengkak, sakit kepala yang teruk yang tidak hilang, muntah, kencing yang tidak kerap, dan sesak nafas.

7. Kontraksi

Perut terasa sesak dan sedikit sakit semasa hamil tidak selalu berbahaya. Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu menyedari hal ini jika aduan ini muncul setelah jatuh atau memberi kesan pada perut, terutama jika perut terasa sangat menyakitkan dan disertai dengan rembesan cairan atau darah.

Selain mengetahui pelbagai tanda bahaya kehamilan sehingga anda dapat mengetahuinya, jangan lupa untuk memeriksa keadaan kehamilan anda secara berkala dengan doktor anda. Oleh itu, rawatan dapat dilakukan lebih awal jika terdapat kelainan yang dikesan pada keadaan wanita hamil atau janin.