Kesihatan

Methylcellulose - Faedah, dos dan kesan sampingan

Methylcellulose adalah ubat untuk merawat pergerakan usus yang sukar (sembelit). Ubat ini adalah sejenis pencahar yang membentuk jisim najis.julap membentuk pukal).

Methylcellulose berfungsi dengan membentuk jisim tinja atau tinja, sehingga menyebabkan rangsangan membuang air besar. Ini juga meningkatkan kandungan air di dalam tinja, menjadikannya lebih lembut dan lebih mudah untuk dilalui.

Tanda dagangan Methylcellulose: Citrucel

Apa itu Methylcellulose

kumpulanUbat over-the-counter dan preskripsi
KategoriMakanan tambahan atau pencahar serat julap membentuk pukal
ManfaatMengatasi masalah sembelit atau sembelit
Dimakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur 6 tahun
Methylcellulose untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Methylcellulose tidak diketahui boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil ubat ini.
Bentuk ubatKaplet dan serbuk

Amaran Sebelum Mengambil Methylcellulose

Methylcellulose tidak boleh digunakan secara sembarangan. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mengambil ubat ini, termasuk:

 • Jangan mengambil methylcellulose jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Jangan berikan metilselulosa kepada kanak-kanak yang berumur kurang dari 6 tahun tanpa berjumpa doktor.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan metilselulosa jika anda menghidap kolitis, sukar menelan, sakit perut yang teruk, loya atau muntah, atau pergerakan usus yang sukar yang telah berlangsung lebih dari 1 minggu.
 • Beberapa produk metilselulosa mungkin mengandungi fenilalanin, berbincanglah dengan doktor anda mengenai penggunaannya jika anda menghidap diabetes atau fenilketonuria.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan metilselulosa jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alahan atau berlebihan setelah mengambil metilselulosa.

Dos dan Arahan Penggunaan Methylcellulose

Methylcellulose boleh didapati dalam 500 mg kaplet dan 2 gram serbuk setiap satu sudu penyukat. Dos metilselulosa untuk merawat sembelit dibahagikan berdasarkan usia pesakit dan bentuk dos ubat. Inilah penjelasannya:

Kaplet metilselulosa

 • Dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun: Dosisnya adalah 2 kaplet per minuman, yang dapat diminum hingga 6 kali sehari. Ambil ubat itu dengan segelas air. Dos maksimum tidak lebih daripada 12 kaplet sehari.
 • Kanak-kanak berumur 6-12 tahun: Dosisnya adalah 1 tablet (500 mg) setiap minuman, yang dapat diminum hingga 6 kali sehari. Ambil ubat itu dengan segelas air. Dos maksimum tidak lebih daripada 6 kaplet sehari.

Serbuk metilselulosa

 • Dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun: Dosisnya adalah 1 sudu per minuman, yang dilarutkan dalam 1 cawan atau kira-kira 250 ml air sejuk, ubat itu boleh diminum hingga 3 kali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 6-12 tahun: Dosnya adalah satu sudu teh setiap minuman, yang dilarutkan dalam 1 cawan atau sekitar 250 ml air sejuk. Ubat ini boleh diminum hingga 3 kali sehari.

Cara Pengambilan Methylcellulose dengan Betul

Ambil metilselulosa seperti yang disyorkan oleh doktor anda dan selalu baca arahan dan cara menggunakannya pada bungkusan ubat. Elakkan menggunakan metilselulosa selama lebih dari 7 hari. Jangan mengurangkan atau meningkatkan dos, dan minum ubat ini lebih lama daripada yang disyorkan.

Untuk kaplet metilselulosa, telan ubat keseluruhan dengan segelas air. Jangan mengunyah atau menghancurkan kaplet.

Untuk metilselulosa serbuk, larutkan ubat itu dalam segelas air sejuk, kemudian gaul sebati, dan ambil ubat itu segera setelah larut. Kemudian, minum segelas air selepas itu. Hati-hati semasa menelan ubat kerana metilselulosa boleh mengembang di kerongkong dan menyebabkan tersedak.

Ubat ini tidak boleh diambil pada waktu tidur. Hati-hati semasa menghidangkan ubat, jangan biarkan ubat itu disedut. Penggunaan metilselulosa boleh mengganggu penyerapan ubat lain yang anda ambil. Sebaiknya jangan mengambil ubat lain dalam masa 2 jam dari pengambilan metilselulosa.

Cuba minum metilselulosa pada masa yang sama setiap hari untuk faedah maksimum. Sekiranya anda terlupa mengambil metilselulosa, disarankan untuk mengambilnya dengan segera sekiranya waktu rehat dengan jadual seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Semasa rawatan dengan metilselulosa, anda disyorkan untuk minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari, untuk membantu mengatasi sembelit dan mencegah dehidrasi.

Kesan ubat metilselulosa biasanya hanya dapat dirasakan dalam sekitar 12-72 jam setelah mengambil ubat tersebut. Periksa dengan doktor anda jika aduan sembelit tidak hilang atau semakin teruk setelah 3 hari mengambil metilselulosa.

Simpan methylcellulose dalam bekas tertutup di bilik sejuk. Jangan simpan di tempat yang lembap atau terkena cahaya matahari langsung, dan jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Methylcellulose dengan Dadah Lain

Sentiasa beritahu doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan metilselulosa dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba lain.

Interaksi ubat yang boleh berlaku jika metiselulosa digunakan dengan ubat lain adalah penurunan keberkesanan natrium picosulfat atau peningkatan gula darah yang menurunkan kesan insulin, glisida, atau acarbose.

Kesan Sampingan dan Bahaya Methylcellulose

Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh timbul setelah memakan metilselulosa, iaitu:

 • Kembung
 • Kejang perut
 • Cirit-birit atau sembelit yang semakin teruk
 • Pendarahan dari rektum

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak mereda atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan terhadap ubat tersebut setelah mengambil metilselulosa.