Kehidupan yang sihat

Memahami Krisis Identiti dan Cara Mengatasinya

Adakah anda sering bertanya banyak mengenai diri anda? Contohnya, siapa anda sebenarnya atau apakah matlamat anda dalam hidup. Sekiranya demikian, anda mungkin mengalami krisis identiti (krisis identiti). Biarkan ia tidak berlarutan, ayuh, tahu bagaimana menangani krisis identiti dengan tepat.

Krisis identiti adalah keadaan ketika seseorang sering bertanya pelbagai perkara yang berkaitan dengan identitinya, seperti kepercayaan, nilai hidup, tujuan hidup, pengalaman, dan perasaan. Krisis identiti dapat dialami oleh semua orang, tetapi lebih sering berlaku pada remaja yang masih mencari identiti mereka.

Secara amnya, krisis identiti berlaku kerana perubahan besar atau tekanan dalam kehidupan yang boleh menyebabkan seseorang menjadi stres, misalnya ketika mendapat atau kehilangan pekerjaan, bersara, berkahwin atau bercerai, berpindah rumah, dan kehilangan orang yang disayangi.

Di samping itu, mempunyai keadaan kesihatan mental tertentu, seperti gangguan bipolar, kemurungan, dan gangguan keperibadian, juga dapat meningkatkan peluang seseorang mengalami krisis identiti.

Tanda-tanda Krisis Identiti

Orang yang mengalami krisis identiti mungkin lebih introspektif dan sering bertanya kepada diri mereka sendiri, seperti "Siapa dia sebenarnya?", "Apa tujuan dan objektifnya?" semangat dalam hidupnya? "," Nilai apa yang harus dia pegang dalam hidup? ", dan" Apa peranannya dalam masyarakat dan apa arti keberadaannya bagi orang lain? "

Soalan-soalan ini sering timbul kerana mereka merasa cemas dan bimbang ia kurang bermakna. Orang yang mengalami krisis identiti juga dapat tampak bingung, bingung, putus asa, atau bahkan merasa tidak penting. Ini kemudian boleh mengganggu produktiviti dan kualiti hidup mereka.

Sebilangan orang yang mengalami krisis identiti dapat melalui tempoh ini dengan baik, bahkan dapat menerima dan mengasihi diri mereka selepas itu. Namun, kadang-kadang, ada juga orang yang tidak pernah menemukan diri mereka yang sebenar dan ini boleh membuat mereka tertekan atau tertekan.

Bagaimana Menangani Krisis Identiti

Mungkin hampir semua orang mengalami krisis identiti dalam hidup mereka. Perkara ini wajar berlaku, kerana setiap orang pasti berada dalam fasa mencari identiti. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda krisis identiti, cubalah berfikir secara positif.

Anda juga boleh mencuba beberapa petua berikut untuk menangani krisis identiti:

1. Menentukan tujuan hidup

Fikirkanlah, perkara apa yang paling ingin anda capai dalam hidup? Apa yang membuat anda bahagia dan puas dalam hidup?

Jawapan untuk soalan ini boleh berbeza dari orang ke orang. Sebilangan orang mungkin ingin mencapai kejayaan dalam karier mereka, berkahwin dengan orang yang disayangi, atau ingin menolong banyak orang. Bagaimana dengan anda?

sekarangSetelah anda menemui tujuan hidup anda, maka anda dapat membuat rancangan sehingga anda dapat mencapai tujuan tersebut. Contohnya, jika anda ingin berjaya dalam kerjaya, anda boleh mengikuti kelas di talian atau pergi ke kuliah untuk menambahkan kemahiran dan pengetahuan sehingga anda dapat segera menaikkan pangkat di pejabat.

2. Cari semangat kehidupan

Cari semangat atau semangat Hidup juga merupakan cara yang kuat untuk menangani krisis identiti. Kerana ini akan membantu anda melihat dan mengenali diri anda dengan lebih baik. Dengan begitu, lebih mudah bagi anda untuk mencari tujuan hidup anda.

Anda boleh memulakannya dengan mencuba hobi atau minat baru, seperti melancong, mengambil bahagian dalam kesukarelaan, atau hanya mencuba memasak menu baru di rumah.

3. Luangkan masa dengan orang terdekat anda

Luangkan masa atau masa berkualiti Bergaul dengan orang yang paling dekat dengan anda, sama ada keluarga, pasangan, atau rakan, juga dapat menjadi cara untuk mengatasi krisis identiti.

Ini kerana sokongan dan motivasi mereka akan menjadikan anda lebih kuat dan sukar untuk menghadapi pelbagai masalah dan perubahan dalam hidup. Dengan cara itu, anda boleh lebih yakin dan selesa dengan identiti semasa anda.

4. Cuba bertafakur

Tekanan dan tekanan hidup sering membuat kita merasa hilang arah dan tujuan hidup. sekarang, untuk membersihkan semula fikiran anda, cuba lakukan meditasi atau teknik meditasi kesedaran. Kaedah ini dapat membantu anda merasa lebih introspektif dan peka terhadap emosi yang mungkin telah lama terpendam.

Dengan bertafakur, anda mungkin juga dapat lebih banyak inspirasi dalam hidup, sehingga krisis identiti yang anda alami dapat dialihkan.

Walaupun mengalami krisis identiti dapat membuat anda merasa kehilangan dan bahkan kecewa, ketika berhadapan dengan yang benar, krisis identiti dapat membantu anda mengetahui apa yang ada di dalam diri anda dengan lebih baik. Sebenarnya, ini juga boleh menjadi bentuk penemuan diri.

Pelbagai cara di atas mungkin dapat membantu anda mengatasi krisis identiti. Walau bagaimanapun, jika anda masih sukar menemui diri sendiri atau merasa tertekan dan tertekan kerana anda telah kehilangan arah dan tujuan hidup anda, anda harus berjumpa dengan profesional, seperti psikologi atau psikiatri.