Kehidupan yang sihat

Cara Mencegah Katarak

Katarak berlaku kerana lensa di mata, yang seharusnya jelas, menjadi keruh. Apabila ini berlaku, penglihatan seseorang menjadi cacat. Orang yang menghidap katarak mungkin sukar melihat, membaca, melintasi jalan, atau memandu kenderaan.

Sebilangan besar katarak berlaku akibat penuaan atau kecederaan yang mengubah tisu lensa mata. Katarak juga boleh berlaku kerana gangguan genetik, diabetes, pendedahan sinar matahari berulang ke mata, dan penggunaan kortikosteroid jangka panjang.

Seiring bertambahnya usia, lensa mata menjadi kurang fleksibel, kurang telus, dan lebih tebal. Kejelasan lensa mata dapat dikurangkan kerana pengumpulan protein dalam lensa mata kerana proses penuaan. Katarak yang terbentuk akan menyekat cahaya yang memasuki lensa. Akibatnya, penglihatan anda menjadi kabur.

Kaedah Mencegah Katarak

Beberapa cara di bawah ini dapat membantu mencegah katarak, terutama bagi anda yang mempunyai sejarah keluarga katarak, iaitu:

 • Periksa keadaan mata dengan kerap

  Orang dewasa disyorkan agar diperiksa oleh doktor setiap dua tahun sehingga berumur 50 tahun. Lebih dari 50 tahun, anda dinasihatkan untuk memeriksanya dua kali setahun. Sementara itu, bagi orang dengan riwayat diabetes yang lebih berisiko terkena penyakit mata, disarankan agar mata mereka lebih sering diperiksa.

 • Melindungi mata dari sinaran UV

  Pendedahan sinar ultraviolet (UV) pada mata dapat meningkatkan risiko terkena katarak, serta membuat katarak yang sebelumnya dialami lebih buruk. Ini kerana sinar ultraviolet (UV) dapat merosakkan protein pada lensa mata. Elakkan cahaya matahari langsung dengan memakai cermin mata hitam atau topi lebar, terutama ketika anda aktif di bawah sinar matahari langsung. Pilih cermin mata hitam yang dapat menyekat 100% sinar UV dan lebar, sehingga anda mendapat perlindungan maksimum.

 • Menjaga kesihatan umum

  Sebaiknya anda selalu menjaga dan memantau kesihatan tubuh anda, kerana terdapat beberapa penyakit yang dapat meningkatkan risiko terkena katarak. Contohnya, diabetes, keadaan mata yang tidak sihat, dan komplikasi dari pembedahan mata yang telah dilakukan. Anda juga harus berhati-hati dengan penggunaan kortikosteroid jangka panjang, kerana ia dapat meningkatkan risiko terkena katarak.

 • Mengatur diet

  Pilih makanan berkhasiat yang mengandungi banyak vitamin dan antioksidan. Selain menyuburkan badan, pengambilan makanan ini dapat mengekalkan berat badan sekaligus mengurangkan risiko katarak. Makanan berkhasiat yang baik untuk mata termasuk biji-bijian, serta sayur-sayuran dan buah-buahan berwarna terang. Contohnya termasuk bayam, brokoli, paprika, dan kacang.

  Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan antioksidan, seperti vitamin C dan lutein, mempunyai kesan yang signifikan dalam mengurangkan risiko terkena katarak. Katarak berlaku apabila lensa mata menjadi keruh kerana pengoksidaan jangka panjang. Vitamin C dan lutein diketahui dapat menghentikan pengoksidaan pada lensa mata. Sumber vitamin C semula jadi termasuk jeruk, tomato, strawberi, brokoli, tembikai, dan kiwi.

 • Mengekalkan berat badan yang ideal

  Berat badan berlebihan atau gemuk meningkatkan risiko menghidap diabetes, yang merupakan faktor risiko katarak. Apa yang dapat anda lakukan adalah menjaga diet yang baik dan pemakanan yang seimbang, seimbang dengan latihan biasa, seperti berenang, berlari, atau berjalan-jalan ringan di sekitar kawasan sekitar pagi.

 • Berhenti merokok sekarang

  Tabiat merokok boleh meningkatkan risiko terkena katarak. Merokok menghasilkan lebih banyak radikal bebas di mata anda. Untuk mengurangkan risiko katarak, disarankan untuk mengurangkan atau berhenti merokok. Sekiranya anda merasakan usaha ini terlalu berat, cubalah berjumpa doktor.

 • Kurangkan pengambilan minuman beralkohol

  Sekiranya anda peminat minuman keras, anda harus mengurangkan atau menghentikan kebiasaan minum alkohol sama sekali. Pengambilan alkohol yang berlebihan dapat meningkatkan risiko terkena katarak.

Pada peringkat awal, katarak biasanya tidak terlalu mengganggu. Tetapi jika lebih lama anda meninggalkannya, anda akan merasa lebih tidak selesa dan sukar untuk dilihat. Oleh itu, lakukan cara untuk mencegah risiko katarak seperti yang dijelaskan di atas untuk mendapatkan mata yang sihat hingga usia tua. Sekiranya terdapat gangguan penglihatan, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar oftalmologi.