Kesihatan

Fahami Anggaran Purata Glukosa untuk Memantau Tahap Gula Darah

Anggaran glukosa purata (eAG) atau anggaran glukosa rata-rata adalah cara untuk membaca keputusan ujian darah HbA1C agar lebih mudah difahami. Kaedah ini dianggap lebih tepat untuk mengetahui dan meramalkan kadar gula darah dari masa ke masa.

Ujian hemoglobin A1C (HbA1C atau A1C) adalah ujian darah untuk menentukan tahap gula darah rata-rata selama 2-3 bulan terakhir. Ujian ini dilakukan dengan mengukur peratusan gula darah yang melekat pada hemoglobin. Semakin banyak gula yang melekat pada hemoglobin, semakin tinggi tahap gula dalam darah.

Untuk menjadikan hasil ujian HbA1C lebih mudah difahami, Persatuan Diabetes Amerika (ADA) memperkenalkan anggaran glukosa purata (eAG) atau anggaran glukosa.

Melalui kaedah ini, hasil ujian HbA1C, yang pada awalnya berbentuk peratusan, ditukar menjadi mg / dL atau mmol / L yang serupa dengan hasil pengukuran gula darah setiap hari.

Manfaat Anggaran Purata Glukosa (eAG)

Ujian HbA1C biasanya digunakan untuk mendiagnosis diabetes jenis 1, diabetes jenis 2, dan prediabetes. Hasil normal HbA1C adalah 4–6% atau 70–126 mg / dL dalam bacaan eAG.

Sementara itu, pesakit diabetes disasarkan memiliki eAG kurang dari 154 mg / dL (HbA1C <7%), untuk mengurangkan risiko komplikasi.

Dengan mengetahui anggaran glukosa purata (eAG) atau anggaran glukosa setiap hari, pesakit diabetes akan mendapat beberapa faedah, termasuk:

 • Sahkan keputusan ujian kendiri mengikut cadangan doktor
 • Memberi gambaran keseluruhan mengenai rawatan apa yang akan dilakukan selanjutnya
 • Mempertimbangkan gaya hidup sihat yang mesti dilakukan untuk mengawal gula darah
 • Mengesan tahap glukosa darah dari masa ke masa

Walau bagaimanapun, nilai normal HbA1C dan eAG boleh sedikit berbeza pada setiap pesakit diabetes, kerana dipengaruhi oleh banyak faktor, seperti usia, jantina, dan jenis aktiviti harian.

Tukar HbA1C ke eAG

Pengiraan eAG ditentukan menggunakan formula matematik, iaitu dengan menukar peratusan HbA1C menjadi unit pengukuran yang biasanya anda dapati dalam pengukuran glukosa harian (mg / dL). Formula penukaran HbA1C ke eAG adalah seperti berikut:

28.7 X HbA1C - 46.7 = eAG

Berikut adalah jadual penukaran untuk peratusan HbA1C ke eAG dalam mg / dL:

A1C (%)eAG (mg / dl)
6126
6,5140
7154
7,5169
8183
8,5197
9212
9,5226
10240

Nombor ini boleh digunakan sebagai rujukan untuk menentukan keadaan kadar gula darah di dalam badan. Hasil penukaran HbA1C ke eAG mungkin tidak sepadan dengan hasil pengukuran gula darah yang anda lakukan sendiri di rumah.

Ini kerana ujian HbA1C menunjukkan rata-rata gula darah dalam 2-3 bulan, sementara pengukuran gula darah di rumah biasanya dilakukan ketika gula darah anda rendah, misalnya sebelum makan.

Hasil eAG dapat mewakili rata-rata tahap glukosa dalam darah dalam jangka masa yang lebih lama, menjadikannya lebih tepat daripada ujian gula darah setiap hari.

mengikut Persatuan Diabetes Amerika, lebih daripada 25% orang dengan peratusan HbA1C 5.5-6% berisiko tinggi terkena diabetes dalam tempoh 5 tahun. Oleh itu, jaga pengiraan gula darah HbA1C anda dengan anggaran glukosa (eAG) purata dalam lingkungan normal dan menjalani gaya hidup yang lebih sihat.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Menggunakan Anggaran Purata Glukosa

Walaupun pengukuran kadar gula darah menggunakan ujian HbA1C dan penukaran eAG lebih tepat dalam memantau keadaan pesakit diabetes, pengukuran dengan kaedah ini tidak dapat digunakan jika ada komorbiditas berikut:

 • Penyakit buah pinggang
 • Anemia sel sabit
 • Anemia
 • Talasemia

Selain itu, eAG juga tidak dapat digunakan jika anda mengambil ubat tertentu, seperti dapsone, eritropoietin, atau besi.

Jadual ujian HbA1C ditentukan berdasarkan jenis diabetes, rancangan rawatan, dan seberapa baik pesakit memenuhi sasaran gula darah. Berikut adalah jadual untuk ujian HbA1C berdasarkan keadaan pesakit:

 • 1 kali setahun untuk orang yang mempunyai prediabetes
 • 2 kali setahun jika anda tidak mengambil insulin dan kadar gula anda secara konsisten memenuhi sasaran
 • 4 kali setahun jika mengambil insulin atau menghadapi masalah menjaga kadar gula dalam darah
 • Sekerap mungkin jika anda mengubah rancangan rawatan anda atau mula mengambil ubat diabetes baru

Anggaran glukosa purata (eAG) atau anggaran glukosa rata-rata dapat membantu penderita diabetes memantau dan mengawal kadar gula darah, asalkan disertai dengan ubat biasa dan gaya hidup yang sihat.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk memahami penukaran hasil ujian HbA1C ke anggaran glukosa purata (eAG), jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan penjelasan.