Kehidupan yang sihat

Susu Organik dan Pelbagai Kelebihannya

Terdapat banyak jenis susu yang dijual di pasaran, salah satunya adalah susu organik. Beberapa kajian membuktikan bahawa tahap beberapa jenis nutrien dalam susu organik lebih tinggi daripada susu biasa. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai susu organik dan kelebihannya, lihat penjelasan berikut.

Susu organik adalah susu yang bebas dari bahan berbahaya. Lembu penghasil susu organik dijaga di ladang yang mengutamakan kelestarian alam sekitar dan kesejahteraan haiwan. Susu yang mempunyai pensijilan organik telah memenuhi syarat khas yang dibuat oleh Badan Standardisasi Nasional Indonesia.

Dengan rasa yang ringan, enak dan menyegarkan, susu organik dapat menjadi pilihan dalam memenuhi pengambilan nutrisi harian kerana pelbagai kelebihannya.

Kepentingan Minum Susu Organik

Tidak sedikit orang yang masih bertanya mengapa banyak pakar pemakanan mengesyorkan minum susu secara berkala. Berikut adalah sebabnya:

1. Susu kaya dengan nutrien

Untuk kekal sihat, keperluan pemakanan harian mesti dipenuhi. Untuk melengkapkan pengambilan makanan secara berkhasiat, anda digalakkan untuk mengambil susu kerana susu adalah sumber nutrien yang sangat baik. Bermula dari kalori sebagai sumber tenaga, kalsium dan vitamin D baik untuk tulang, selenium yang dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh, hingga nutrien yang dipercayai dapat mencegah pertumbuhan sel barah, yang terkandung dalam minuman putih yang enak ini.

2. Susu baik untuk kesihatan tulang

Susu adalah minuman yang mengandungi banyak kalsium. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, nutrien ini memainkan peranan yang sangat penting dalam menjaga kesihatan dan kekuatan tulang. Kekurangan pengambilan kalsium akan meningkatkan risiko seseorang terkena osteoporosis.

3. Susu mengandungi protein berkualiti tinggi

Dari banyak makanan dan minuman yang mengandungi protein, kualiti protein dalam susu adalah salah satu yang terbaik. Nutrien ini memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi otot, dan daya tahan. Dalam satu cawan susu, terdapat sekurang-kurangnya 8 gram protein.

4. Susu adalah sumber karbohidrat

Menurut data Kementerian Kesihatan, orang dewasa perlu mendapatkan pengambilan karbohidrat sebanyak 350-390 gram sehari. Kekurangan karbohidrat akan menjadikan tubuh kekurangan tenaga.

Susu boleh menjadi pilihan tepat untuk melengkapkan pengambilan karbohidrat dari makanan. Dalam satu cawan susu (kira-kira 250 ml), anda boleh mendapatkan kira-kira 12 gram karbohidrat.

5. Susu dapat mengekalkan fungsi jantung

Susu juga merupakan sumber kalium. Nutrien ini berguna untuk menjaga organ, termasuk jantung, agar berfungsi dengan normal. Kekurangan kalium tidak hanya meningkatkan risiko penyakit jantung, tetapi juga tekanan darah tinggi, strok, dan barah. Beberapa kajian bahkan mendapati bahawa kekurangan kalium boleh menyebabkan kemandulan.

Kelebihan Susu Organik

Menurut beberapa kajian, sebilangan nutrien dalam susu organik mempunyai kadar yang lebih tinggi daripada susu biasa. Sebahagian daripadanya adalah:

Omega-3

Asid lemak omega-3 memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan pelbagai organ tubuh, termasuk mata, jantung, dan otak. Di samping itu, sebuah kajian menunjukkan bahawa pengambilan omega-3 yang mencukupi juga dapat mengurangkan risiko gangguan mental, seperti gangguan kecemasan dan kemurungan.

Besi

Pengambilan zat besi yang mencukupi akan menjadikan badan tidak mudah letih. Di samping itu, nutrien ini dapat menguatkan otot dan meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkis jangkitan. Satu kajian membuktikan bahawa zat besi dapat meningkatkan kepekatan. Kekurangan zat besi akan menyukarkan anda untuk fokus dan mengalami anemia.

Vitamin E

Vitamin E berperanan menjaga mata dan kulit yang sihat, sekaligus meningkatkan sistem imun. Nutrien ini juga mempunyai sifat antioksidan.

Selain mempunyai beberapa nutrien dengan kadar yang lebih tinggi, susu organik juga dipercayai lebih bersih dan berkualiti. Berbanding dengan susu biasa, proses pengeluaran susu organik lebih ketat. Terdapat syarat khas yang harus dipenuhi untuk mendapatkan sijil organik, mulai dari makanan untuk ternak yang harus dilindungi dari racun perosak hingga kebersihan di lokasi pengeluaran.

Walaupun mempunyai kelebihan, pada orang dengan keadaan tertentu, susu berpotensi menyebabkan alergi atau intoleransi laktosa. Untuk mengetahui jenis susu dan dos penggunaan yang disyorkan mengikut keadaan kesihatan anda, berjumpa terus dengan pakar pemakanan.