Kehidupan yang sihat

Terdapat pelbagai faedah daun salam untuk kesihatan, bukan hanya makanan lazat

Tumbuhan daun bay atau Eugenia polyantha sering digunakan oleh masyarakat Indonesia sebagai makanan istimewa dalam masakan. Namun, selain itu anda perlu tahu bahawa khasiat daun salam juga dipercayai dapat menjaga kesihatan dan membantu mengatasi pelbagai penyakit.

Dalam kandungan daun salam terdapat sebatian seperti niasin, serat, tanin, dan vitamin C yang dianggap dapat menurunkan kadar trigliserida serum. Bukan hanya itu, salah satu faedah daun salam yang paling popular adalah sebagai ubat sakit perut dan membantu mengatasi cirit-birit.

Kenali pelbagai faedah daun salam

Banyak kajian telah dilakukan dalam mengubah daun salam menjadi ekstrak yang berguna untuk merawat pelbagai aduan dan penyakit kesihatan. Walaupun sebenarnya masih memerlukan penyelidikan lebih lanjut, inilah yang perlu anda ketahui dari ekstrak daun salam:

 • Cegah batu karang

  Kajian menunjukkan ekstrak daun salam dapat mencegah batu karang. Ekstrak daun salam juga dipercayai dapat mengurangkan jumlah urease di dalam badan anda. Urease adalah enzim yang jika diambil secara berlebihan dapat menyebabkan beberapa gangguan, termasuk meningkatkan risiko batu ginjal.

 • Mencegah barah payudara

  Kajian menunjukkan bahawa ekstrak daun salam dapat membantu mencegah barah payudara. Ekstrak ini mempunyai sifat antioksidan yang dapat membantu menghalang pertumbuhan sel barah.

 • Menurunkan dan menguruskan kadar gula dalam darah

  Dari satu kajian, pengambilan ekstrak daun salam secara berkala, dapat membantu menurunkan dan mengatur kadar gula dalam darah. Manfaat ini membantu pesakit diabetes mengelakkan pelbagai komplikasi yang membebankan.

Selain itu, daun salam juga dipercayai mempunyai faedah untuk:

 • Mengurangkan kelemumur ketika digunakan pada kulit kepala.
 • Membantu melegakan sakit otot dan sendi.
 • Berpotensi menurunkan kadar asid urik.
 • Membantu mengurangkan luka dan keradangan kulit.
 • Membantu mengatasi kolesterol tinggi, terutama menurunkan kadar trigliserida.

Pelbagai faedah daun salam di atas, masih memerlukan kajian lebih lanjut, kerana belum disokong oleh bukti klinikal yang mencukupi. Selain itu, kesan sampingan dan dos selamat dari daun salam, sama ada dimakan secara langsung atau dimakan sebagai makanan tambahan atau ekstrak, tidak dapat dipastikan.

Panduan Penggunaan Daun Salam

Umumnya, daun salam dimakan dicampurkan ke dalam pinggan sebagai perasa semula jadi dan wangian makanan. Tidak hanya berguna untuk menambah rasa dan aroma, daun salam yang telah dicampurkan dalam masakan juga berguna untuk menjaga kesihatan dengan meningkatkan daya tahan tubuh.

Daun bay juga boleh direbus untuk diminum air, atau diseduh dengan teh suam. Namun, sekarang untuk mendapatkan khasiat daun salam lebih praktikal, ia dapat dilakukan dengan memakannya dalam bentuk ekstrak atau makanan tambahan yang telah diciptakan sebagai ubat herba.

Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah daun salam dengan memakan ekstrak daun salam, disarankan untuk lebih berhati-hati dalam memilih makanan tambahan herba. Sekiranya perlu, berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai keadaan kesihatan khas atau sedang menjalani ubat-ubatan tertentu.