Keluarga

Cadangan Pemakanan dalam Memilih Susu untuk Wanita Hamil

Wanita hamil memerlukan sejumlah nutrien seperti protein, kalsium, vitamin D, asid folik, dan yodium. Nutrien ini dapat diperoleh dari susu ibu hamil yang dijual di pasaran. Selain memperhatikan apa yang dikandung susu, juga perhatikan apakah susu telah melalui proses pasteurisasi. Biasanya maklumat ini dinyatakan pada bungkusan.

Susu adalah sumber kalsium yang baik untuk wanita hamil. Sebagai tambahan kepada kalsium, pemakanan untuk susu ibu hamil biasanya ditambah dengan vitamin D, asid folik, dan yodium. Mari kita periksa kandungan yang biasanya terdapat dalam susu ibu hamil dan mengapa susu yang belum dipasteurisasi dianggap berbahaya.

Kandungan Nutrien dalam Susu Ibu Hamil

  • Kalsium

Keperluan kalsium untuk wanita berusia lebih dari 19 tahun adalah 1,000 mg sehari, baik sebelum kehamilan, semasa kehamilan, dan setelah melahirkan. Sementara wanita berusia 18 tahun ke bawah memerlukan lebih banyak kalsium, iaitu 1.300 mg sehari. Secara amnya, kalsium diperlukan untuk mencegah kehilangan tulang atau osteoporosis, dan untuk membantu menguatkan tulang bagi wanita hamil. Selain wanita hamil, kalsium juga bermanfaat untuk janin, iaitu untuk:

  • Membantu perkembangan jantung.
  • Mengekalkan irama jantung yang normal.
  • Membantu keupayaan pembekuan darah.
  • Membentuk gigi dan tulang yang kuat.
  • Membantu perkembangan saraf dan otot.

Susu ibu hamil umumnya mengandungi kalsium. Secawan susu skim dapat memberi anda 300 mg kalsium. Produk tenusu seperti yogurt dan keju juga boleh menjadi pilihan untuk mendapatkan pengambilan kalsium. Selain susu, anda boleh mendapatkan kalsium dari sumber lain, seperti sardin.

  • Asid folik

Asid folik berperanan membantu pembentukan darah dan protein, serta memaksimumkan kerja enzim untuk wanita hamil. Asid folik juga berguna dalam melindungi janin dari kecacatan sistem saraf. Asid folik sangat diperlukan terutama pada trimester pertama kehamilan, kerana ketika itulah otak dan sistem saraf janin terbentuk dan berkembang dengan cepat.

Wanita hamil disarankan untuk mengambil 400 mikrogram asid folik setiap hari. Pengambilan asid folik boleh didapati dengan memakan kacang, sayur-sayuran hijau seperti bayam dan brokoli, dan buah-buahan hijau atau kuning seperti jeruk dan betik. Selain makanan, asid folik juga boleh didapati dari susu ibu hamil dan vitamin pranatal.

  • Protein

Pengambilan ini adalah salah satu nutrien utama yang diperlukan oleh ibu hamil. Protein adalah bahan asas untuk pembentukan sel dan tisu janin, serta penghasilan sel darah merah untuk ibu dan janin. Jumlah pengambilan protein yang disyorkan semasa kehamilan adalah 40-70 gram sehari.

Protein dapat diperoleh dari sumber haiwan, seperti susu dan produk olahan termasuk keju, mentega, dan yogurt, serta daging, ikan, dan telur. Sumber protein dari tumbuhan, seperti kacang, tahu, dan susu kacang, juga baik untuk memenuhi keperluan protein wanita hamil.

  • Vitamin D

Vitamin D membantu mengatur kadar kalsium dan fosfat dalam badan. Oleh itu, kekurangan vitamin D juga boleh menyebabkan tubuh kekurangan kedua-dua nutrien ini. Selain itu, vitamin D juga dapat membantu melawan jangkitan, membantu mencegah diabetes, dan beberapa jenis barah.

Vitamin D dapat dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh dengan bantuan pendedahan cahaya matahari. Anda boleh berjemur pada waktu pagi selama 10-20 minit, tetapi disyorkan hingga jam 10.00 pagi.

Vitamin D juga biasa ditambahkan ke dalam susu ibu hamil. Wanita hamil memerlukan sekitar 15 mikrogram atau 600 IU vitamin D setiap hari. Dari secawan susu ibu hamil yang diperkaya dengan vitamin D, anda boleh mendapatkan sekurang-kurangnya 100 IU vitamin D.

  • Iodin

Keperluan harian untuk yodium untuk orang dewasa adalah 150 mikrogram, sementara bagi wanita hamil lebih banyak, iaitu 220 mikrogram. Sekiranya wanita hamil kekurangan yodium, dikhuatiri boleh mengganggu perkembangan otak janin. Kesannya, ia dapat mengurangkan kecerdasan kanak-kanak kelak. Iodin boleh didapati dari garam beryodium, dan biasanya juga terdapat dalam susu ibu hamil.

Susu Ibu Hamil yang Disyorkan

Selain memastikan kandungan susu dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan ibu hamil, disarankan untuk mengambil susu yang telah melalui proses pasteurisasi. Anda boleh melihat label 'dipasteurisasi' pada bungkusan.

Susu yang tidak dipasteurisasi, seperti susu mentah langsung dari lembu, boleh mengandungi bakteria berbahaya. Proses pasteurisasi dilakukan untuk membunuh bakteria jahat ini dengan menggunakan suhu tinggi, tetapi tetap tidak merosakkan kandungan nutrien yang bermanfaat dalam susu.

Wanita hamil boleh menghadapi keadaan serius jika mereka mengambil susu yang tercemar bakteria, seperti: listeria, Salmonella, dan E coli. Bakteria ini boleh menyebabkan kematian janin, kematian bayi baru lahir, dan keguguran.

Sentiasa luangkan masa untuk membaca maklumat pemakanan pada bungkusan susu ibu hamil sebelum membelinya. Jangan lupa untuk memastikan susu telah melalui proses pasteurisasi.