Keluarga

Kelakuan Menyimpang pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

Kelakuan menyimpang pada kanak-kanak lebih banyak lagi berlaku banyak. Keadaan ini tidak dapat diabaikan, kerana boleh berkembang menjadi perbuatan jenayah. Oleh itu, anda sebagai ibu bapa mesti memahami sebab-sebab ini tingkah laku yang menyimpang ini dan bagaimana memperbaikinya.

Tingkah laku menyimpang adalah tingkah laku yang tidak sesuai dengan norma dalam masyarakat. Satu kajian menunjukkan bahawa tingkah laku yang lebih menyimpang dilakukan oleh kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan.

Punca Kelakuan Menyimpang pada Kanak-kanak

Punca tingkah laku menyimpang pada kanak-kanak tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, persekitaran keluarga adalah salah satu faktor yang paling berpengaruh dalam memulakan pembentukan tingkah laku menyimpang pada anak-anak.

Masalah ini boleh timbul kerana kurangnya perhatian ibu bapa kepada anak-anak, keibubapaan yang buruk, atau bahkan trauma psikologi yang dialami oleh anak-anak.

Selain faktor persekitaran keluarga, persekitaran sosial juga dapat mencetuskan perkembangan tingkah laku menyimpang pada anak-anak. Ini biasanya disebabkan oleh hubungan baik dengan rakan sekolah atau rakan sebaya di kawasan kejiranan.

Dari banyak tingkah laku menyimpang pada kanak-kanak, berikut adalah beberapa contoh tingkah laku menyimpang yang sering berlaku:

  • Ponteng sekolah kerana anda malas belajar.
  • Selalunya bertengkar, sama ada dengan orang lain atau dengan ibu bapa mereka.
  • Suka merosakkan atau mencuri kemudahan awam.
  • Merokok dan minum minuman beralkohol.

Cara Mengatasi dan Merawat Anak dengan Tingkah Laku yang Menyimpang

Selagi anak itu belum mencapai usia remaja, anda sebagai ibu bapa mesti mulai mengubah sikap anda untuk lebih bertimbang rasa dan menjaga anak, dan menjaga dan mendidiknya dengan kasih sayang.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan:

Luangkan lebih banyak masa lapang dengan anak

Cuba tingkatkan masa lapang dengan anak-anak anda, tidak kira betapa sibuknya anda. Anda boleh menggunakan masa untuk bertukar cerita, bertanya apa yang sedang dilakukannya di sekolah, apakah tujuan atau keinginannya di masa depan, atau bagaimana rakan-rakannya. Anda juga boleh bertanya apa masalah yang mungkin dihadapi oleh anak anda.

Buat jadual harian anak

Memandangkan tingkah laku menyimpang pada anak-anak juga dapat dipengaruhi oleh persekitaran sosial, maka anda dapat membuat jadual harian untuk memupuk rasa disiplin pada anak-anak. Jadual ini merangkumi waktu belajar, waktu rehat, dan waktu bermain, terutama di luar rumah. Anda juga boleh mengehadkan masa anak anda menggunakan alat.

Berkomunikasi dengan guru sekolah

Walaupun anda tidak dapat melihat tingkah laku anak anda secara langsung di sekolah, anda tetap dapat mengawasinya dengan bertanya kepada guru atau wali kelas. Sekiranya anak anda sering berkelakuan tidak baik di sekolah, cubalah menegur dan memberi nasihat kepadanya. Terangkan kepadanya mengapa dia tidak boleh melakukan ini.

Peranan aktif ibu bapa mempunyai kesan yang sangat besar terhadap perkembangan tingkah laku, kehidupan, dan masa depan anak-anak yang baik. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk berkomunikasi dengan anak anda atau jika anak anda sering melakukan tingkah laku menyimpang, jangan ragu untuk berjumpa dengan psikologi kanak-kanak, sebelum masalah ini berlarutan dan bertambah buruk.